Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ντόμινο 13 φόρων για τα ακίνητα .

5 Δεκέμβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Η αύξηση των αντικειμενικών προσδιορίζεται την άνοιξη του 2010. Ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές κατοικιών θα χρεωθούν με επιπλέον επιβαρύνσεις
Ντόμινο 13 φόρων για τα ακίνητα .

Η αύξηση των αντικειμενικών προσδιορίζεται την άνοιξη του 2010. Ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές κατοικιών θα χρεωθούν με επιπλέον επιβαρύνσεις

Αλυσιδωτές αυξήσεις σε 13 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα προκαλέσει η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών εντός του 2010. Η αναπροσαρμογή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι της τάξης του 20% με 30% και θα συνοδευτεί από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε περισσότερους από 800 οικισμούς σε όλη τη χώρα.


Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έχει αποκλείσει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και το «σενάριο» είναι εξαιρετικά ισχυρό, καθώς οι αντικειμενικές παραμένουν «παγωμένες» από τον Μάρτιο του 2007.

Ετσι... μοιραία θα έχουμε ένα «ντόμινο» αυξήσεων σε φόρους και τέλη όπως ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής οι οποίοι επανέρχονται το 2010, το τέλος μεταγραφής κ.ά.


Η αύξηση των αντικειμενικών προσδιορίζεται χρονικά την άνοιξη του 2010. Με την άνοδο των αντικειμενικών, ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές κατοικιών θα χρεωθούν με επιπλέον επιβαρύνσεις, καθώς θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα οι ακόλουθοι φόροι και τέλη που υπολογίζονται ως ποσοστό των αντικειμενικών.


1 Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων.


2 Τον φόρο μεταβίβασης. Οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας θα επιβαρυνθούν με αυξημένα ποσά για φόρους.


3 Τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ.


4 Το τέλος συναλλαγής ακινήτων. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου, το οποίο ο πωλητής έχει αποκτήσει από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, ο αγοραστής πληρώνει τέλος συναλλαγής 1% επί της αντικειμενικής αξίας, ενώ ο πωλητής επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας.

5 Τον φόρο κληρονομιάς ακινήτων ο οποίος θα επανέλθει το 2010.

6 Τον φόρο γονικής παροχής ακινήτων, που επανέρχεται.

7 Τον φόρο δωρεάς ακινήτων. Ο φόρος δωρεάς υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 5% έως 30%, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας που συνδέει δωρητή και δωρεοδόχο και ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της δωριζόμενης ακίνητης περιουσίας.

8 Τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπαγωγή του φορολογούμενου στο τεκμήριο κύριας κατοικίας άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων ή στο τεκμήριο δευτερευουσών κατοικιών συνολικής επιφάνειας πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα.

9 Το τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβάλλεται κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων. Υπολογίζεται με συντελεστή 0,9% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

10 Το τέλος μεταγραφής ακινήτου υπέρ Ταμείου Νομικών. Υπολογίζεται με συντελεστή 1,025% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου.

11 Τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων.

12 Τα πρόσθετα τέλη Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των εκμισθούμενων ακινήτων.

13 Τα πρόσθετα τέλη Τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 1,5% επί των ενοικίων που εισπράττονται ή επί των τεκμαρτών μισθωμάτων που προκύπτουν από οικοδομές με εμβαδόν μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα. Για οικοδομές άνω των 300 τετραγωνικών ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 3%.

Το σχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να τεθεί στον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο οποίος ξεκινά εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης