Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παγίδα για φοροφυγάδες: "Πόθεν" με δρακόντειο Ε1.

4 Δεκέμβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.
Παγίδα για φοροφυγάδες: "Πόθεν" με δρακόντειο Ε1.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.

Φορολογικό «μπλόκο» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Προωθεί νέο αντικειμενικό σύστημα για τον έλεγχο όλων των φορολογουμένων σε συνδυασμό με την καθολική εφαρμογή του πόθεν έσχες.

Την ίδια ώρα δίνει κίνητρο για τη δήλωση όλων των καταθέσεων καθώς όπως διευκρίνισε χθες ο  κ. Παπακωνσταντίνου η σχετική ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική  ισχύ.

Δηλαδή στις δηλώσεις του 2011 που θα καταγραφούν οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες έως τα τέλη του 2010 δε θα υπάρξει αναδρομικός έλεγχος για το πόθεν έσχες.

Από εκεί και πέρα αν μέσα στα επόμενα χρόνια παρατηρηθεί  κατακόρυφη αύξηση των καταθέσεων η οποία δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα γίνεται έλεγχος.

Σε ερώτηση για την δήλωση των καταθέσεων και την εξακρίβωση του πόθεν έσχες ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε:

«Οι ρυθμίσεις οι οποίες αναλαμβάνονται, έχουν κυρίως ισχύ από εδώ και πέρα και δεν έχουν αναδρομική ισχύ».



Σύμφωνα με πληροφορίες, κριτήρια για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αποτελέσουν μεταξύ άλλων:     

-    Τα εισοδήματα και η επαγγελματική δραστηριότητα. Όσοι δηλώνουν εισόδημα μικρότερο από το μέσο εισόδημα κάθε επαγγελματικού κλάδου θα μπαίνουν αυτομάτως στο στόχαστρο  των φοροελεγκτών. Για παράδειγμα στην περίπτωση που το μέσο εισόδημα των γιατρών είναι 20.000 ευρώ, όσοι δηλώνουν κάτω από αυτό το εισόδημα αυτομάτως θα αντιμετωπίζουν τον έλεγχο της εφορίας.

-     Οι επαγγελματικές δαπάνες. Ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που θα δηλώνουν πολύ μεγάλες δαπάνες θα ελέγχονται ως  ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

-      Ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία που  θα αποτυπώνονται υποχρεωτικά στην φορολογική δήλωση. Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών.  

-     Η πολυτελής διαβίωσης. Η εφορία θα περνάει από «κόσκινο» τις φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογουμένων που θα δηλώνουν ότι δαπανούν μεγάλα ποσά σε εστιατόρια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς κλπ ενώ την ίδια δηλώνουν πολύ μικρά εισοδήματα.   

Σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που θα επιλέγονται θα ελέγχονται εξονυχιστικά για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και για το εάν τα χρήματα που δαπάνησαν για να αποκτήσουν την περιουσία τους προήλθαν από νόμιμες πηγές.

Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες θα ελέγχονται για το εάν δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα και κέρδη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.

Πηγή Ημερησία



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης