Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παπανδρέου: Όλα στο φως του Διαδικτύου.

3 Δεκέμβριος 2009
  • Η διαφάνεια στη διακυβέρνηση μέσω Διαδικτύου καθώς και η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ετέθησαν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης.
Παπανδρέου: Όλα στο φως του Διαδικτύου.

Η διαφάνεια στη διακυβέρνηση μέσω Διαδικτύου καθώς και η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ετέθησαν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης.


Το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή, υπό τον πρωθυπουργό, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, η οποία μεταδόθηκε, όπως και οι παρεμβάσεις των υπουργών από την κρατική τηλεόραση, αφιέρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στα άτομα με αναπηρία, «που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή», τονίζοντας ότι «πολιτική μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών».

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε επίσης η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου 2008) και έστειλε ένα μήνυμα προς τους νέους, λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους, όπως και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά».

«Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε διαφύλαξη της Αθήνας και των θεσμών της δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει διαβούλευση για να αναδειχθούν οι δυνατότητες της νέας γενιάς.

Αναφερόμενος στο πρώτο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι «η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «το κύρος των θεσμών εξαρτάται από την αξιοπιστία αυτών που τους υπηρετούν».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που νομοθετεί, και κάλεσε σε στενότερη συνεργασία Βουλής-κυβέρνησης με τους αρμοδίους των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας να διαβουλεύονται από τα πρώτα στάδια ενός νομοσχεδίου και τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους τοπικούς βουλευτές πριν προβούν σε δημόσιες δηλώσεις για τοπικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των πράξεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης», προσθέτοντας ότι «η διαφθορά δεν θα λυθεί μονομιάς, όμως δίνουμε καίριο πλήγμα στο πρόβλημα αυτό».

«Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε ‘κουμπάροι’, ούτε ‘άγονες γραμμές’, ούτε ‘Βατοπέδια’», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο νόμος δεν κοστίζει τίποτα και λέγοντας επιπλέον ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα (κατά της διαφθοράς) με τον εκλογικό νόμο και τον νόμο για τη χρηματοδοτηση των κομμάτων».

Ραγκούσης: Yπηρεσία διαφάνειας από υπουργείο

Επανάσταση χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, το προσχέδιο νόμου για την ανάρτηση αποφάσεων και πράξεων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων, καθώς και της διοίκησης, στο Διαδίκτυο και πρόσθεσε ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή και λειτουργία του κράτους. Ένα προσχέδιο που τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για την οποία ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την εφαρμογή της όσο και τα αποτελέσματά της.

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για απόλυτη διαφάνεια σε όλα, εννοώντας και όλους τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ από την ανάρτηση στο Διαδίκτυο εξαιρείται, όπως διευκρίνησε, ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

Επεσήμανε μάλιστα ότι οι αποφάσεις ή οι πράξεις που επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο δεν θα είναι νόμιμες σε περίπτωση που δεν έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, ενώ σημείωσε ότι η γκάμα όσων αναρτώνται θα περιλαμβάνει από προκηρύξεις θέσεων μέχρι ανταλλαγή κτημάτων για να υποστηρίξει ότι και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχε η διαφάνεια που εξασφαλίζει το παρόν σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο Διαδίκτυο θα αναρτώνται οι νόμοι που ψηφίζονται ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα προεδρικά διατάγματα κανονιστικού χαρακτήρα, οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πράξεις διορισμού μονομελών οργάνων, οι πράξεις συγκρότησης αμοιβόμενων ή μη επιτροπών, οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, οι πίνακες αποτελεσμάτων των προκηρύξεων επιλογής προσωπικού, το σύνολο των πράξεων που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους, οι περιλήψεις διακηρύξεων, οι πράξεις παραχώρησης δημόσιων και δημοτικών κτημάτων κ.λπ.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την απελευθέρωση της πρόσβασης των πολιτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς κανένα κόστος, ενώ θα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης προκειμένου να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος.

Προτεραιότητα η πράσινη ανάπτυξη

«Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δεύτερο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για «παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται -και- δίκαια».

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ΑΠΕ «πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα», ενώ τόνισε ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

Στη συνέχεια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, βασικός στόχος του οποίου είναι η δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης των ΑΠΕ, σε συνάρτηση με την εκπλήρωση του εθνικού στόχου για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ ως το 2020 με το 40% εξ αυτών να καλύπτει την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως εκτίμησε η κ. Μπιρμπίλη, με το νομοσχέδιο εξοικονομείται χρόνος 45-50 μηνών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

Συνοψίζοντας τα δύο νομοσχέδια ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδεικνύουμε το νοικοκύρεμα που θέλουμε να πετύχουμε στο κράτος και ταυτόχρονα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ειδικά για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδεικνύεται πως μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, άρα το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς, δίνουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική στη νέα γενιά, ενώ δεν είναι μόνο οι εταιρείες, αλλά και οι πολίτες και το κάθε κτίριο που μπορούν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «μεγάλη επανάσταση με τη συμμετοχή των πολιτών».

www.kathimerini.gr

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης