Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Τα μέτρα θα είναι σκληρά μόνο για όσους φοροδιαφεύγουν».

3 Δεκέμβριου 2009
  • Την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καθιερώνοντας σύστημα φορολόγησης που θα περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες διαβίωσης και θεσπίζοντας διευρυμένο πόθεν έσχες για όλους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν θα είναι μέτρα σκληρά για την ελληνική οικογένεια, αλλά θα είναι σκληρά για όσους έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο Δημόσιο και φοροδιαφεύγουν», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Τα μέτρα θα είναι σκληρά μόνο για όσους φοροδιαφεύγουν».

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, καθιερώνοντας σύστημα φορολόγησης που θα περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες διαβίωσης και θεσπίζοντας διευρυμένο πόθεν έσχες για όλους, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν θα είναι μέτρα σκληρά για την ελληνική οικογένεια, αλλά θα είναι σκληρά για όσους έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο Δημόσιο και φοροδιαφεύγουν», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος στα καύσιμα, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό, λέγοντας ωστόσο ότι θα πρέπει σταδιακά ο φόρος στα καύσιμα να προσαρμοστεί στον μέσο όρο της Ε.Ε., που είναι υψηλότερος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τέσσερα «μεγάλα μέτωπα» -όπως τα αποκάλεσε- για την ανάκαμψη της οικονομίας:

* Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας.

* Το νέο φορολογικό σχέδιο νόμου

* Ο νέο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού

* Το Ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του 2010 είπε ότι ισχύει το ποσοστό αυξήσεων 1,5% για μισθούς και συντάξεις κάτω από ένα όριο και ότι αυτή θα καλύπτει τον πληθωρισμό.
Τόνισε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μια αδικαιολόγητη επίθεση και ότι η απάντηση της κυβέρνησης έγινε με συντεταγμένο τρόπο.

Εξάλλου υπενθύμισε ότι ξεκινάει σύντομα η κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα υποβληθεί στη ΕΕ τον Ιανουάριο και ότι για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού θα στείλει επιστολή στους ομολόγους του για ενίσχυση της προσπάθειας.

Πηγή Τα Νέα

Για το ίδιο θέμα Η Express αναφέρει.

Σκληρά μέτρα για τους φοροφυγάδες                                            


 Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τον προϋπολογισμό και θα ληφθούν με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο δεν θα είναι σκληρά για την ελληνική οικογένεια αλλά θα είναι σκληρά για αυτούς που έχουν συνηθίσει τη σπατάλη στο δημόσιο και φοροδιαφεύγουν δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η αλλαγή στο σύστημα των φορολογικών ελέγχων, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων -όχι με την παλαιά λογική αλλά με τη δήλωση του συνόλου σχεδόν των δαπανών διαβίωσης και με δειγματοληπτικούς ελέγχους- η διεύρυνση του πόθεν έσχες και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, σε συνδυασμό με την περιστολή της σπατάλης στα υπουργεία και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της χώρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο λέγοντας ότι θα υπάρξει διαδικασία προσαρμογής σταδιακά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δε προβλέπεται τώρα κάτι τέτοιο.

    Ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει με το φορολογικό νομοσχέδιο το Μάρτιο αλλά είπε ότι ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί με βάση το προγραμματικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών. Διευκρίνισε πάντως ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

    Ερωτηθείς για την εισοδηματική πολιτική του 2010 είπε ότι ισχύει το ποσοστό αυξήσεων 1,5% για μισθούς και συντάξεις κάτω από ένα όριο και ότι αυτή θα καλύπτει τον πληθωρισμό.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πάγωμα των μισθών είπε ότι οι σχετικές κινήσεις της Ιρλανδίας η οποία πάγωσε τους μισθούς έρχονται ως παράδειγμα τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά η Ελλάδα έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις και με αυτές προχωρά. Αποδέχτηκε παράλληλα ότι υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, λέγοντας ότι αυτές δεν διατυπώνονται ευθέως.

    Δήλωσε τέλος ότι δεν έχει τεθεί ποτέ ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε από την κυβέρνηση θέμα κατάργησης του 13ου μισθού


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης