Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αντιπαράθεση εμπορικών συλλόγων-ΣΕΛΠΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές .

2 Δεκέμβριος 2009
  • THN έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων προκάλεσε η επαναφορά από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης του πάγιου αιτήματός του για άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές τον Δεκέμβριο και οκτώ Κυριακές στο σύνολο του έτους.
Αντιπαράθεση εμπορικών συλλόγων-ΣΕΛΠΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές .            

 THN έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων προκάλεσε η επαναφορά από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης του πάγιου αιτήματός του για άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές τον Δεκέμβριο και οκτώ Κυριακές στο σύνολο του έτους.

Το θέμα ετέθη από τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ Θεόδωρο Βάρδα στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη κατά την προχθεσινή τους συνάντηση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Εμπορικών Συλλόγων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας. Από την πλευρά του υπουργείου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, που ρωτήθηκε για τη θέση του υπουργείου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές μέσα στον Δεκέμβριο, σημείωσε ότι μετά την υποβολή του αιτήματος από τον ΣΕΛΠΕ, το θέμα είναι υπό διαβούλευση και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και οι ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Οικονομίας θα γίνουν, το αργότερο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας στη χθεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και όχι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ευθύνεται για την πτώση του τζίρου των καταστημάτων και προσθέτει: «αν και πιστεύουμε ότι η αιτία των προβλημάτων των επιχειρήσεων είναι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης εν τούτοις προχωρήσαμε σε μια γενναία διεύρυνση του ωραρίου καθ'Α όλη την εορταστική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι κάθε άλλη κίνηση προς την κατεύθυνση διεύρυνσης ωραρίου, όχι μόνο δεν θα συμβάλει στη μεγέθυνση του τζίρου, αλλά θα προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ατομικές και απασχολούν το προσωπικό τους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και είναι βέβαιο πως η αμφιλεγόμενη αύξηση του τζίρου θα υπερκαλυφθεί από την κάθε είδους επιβάρυνση».

Την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε αλλαγή του ήδη θεσμοθετημένου ωραρίου εξέφρασε και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο –σημειώνει με ανακοίνωσή του– είναι αρκετά ισχυρό και ικανοποιητικό και καλύπτει τις ανάγκες του Eλληνα καταναλωτή. «Ο καταναλωτής» σημειώνει ο ΕΣΘ «στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα. Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι η καταναλωτική κίνηση θα αυξηθεί με τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής, ή ότι ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη, θα καλύψει το αυξημένο λειτουργικό κόστος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων». Την αντίθεσή τους εκφράζουν επίσης η ΓΣΕΕ, αλλά και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας σημειώνοντας ότι επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα προβλήματα της διεθνούς κρίσης και της ελληνικής οικονομίας, που πλήττουν βαρύτατα τους εργαζομένους και τις μικρές επιχειρήσεις για να επιβληθούν τα μακροχρόνια σχέδια των πολυεθνικών και των μεγαλο-καταστηματαρχών.

 
Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης