Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λ. Κατσέλη: «Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων»

1 Δεκέμβριου 2009 Σχόλια
  • Το σύνολο των διαδικασιών για την ίδρυση και έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης, μειώνεται από 18 σε 3 ή 4 ανάλογα με το είδος της επιχείρησης σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθείται...
Λ. Κατσέλη: «Απλοποιούνται οι διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων»

''Το σύνολο των διαδικασιών για την ίδρυση και έναρξη δραστηριότητας μιας επιχείρησης, μειώνεται από 18 σε 3 ή 4 ανάλογα με το είδος της επιχείρησης σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθείται. Επιπρόσθετα, η πρωτοβουλία αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρόνου ίδρυσης μιας επιχείρησης από 30 και πλέον ημέρες, σε λιγότερες από 15 που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ σημαντική θα είναι και η επίδραση στον δείκτη starting a business του συνολικού δείκτη Doing Business της World Bank, όπου από την 152 θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας το 2008, θα βρεθεί σε θέση κάτω από 40'' είπε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα κατσέλη από το βήμα εκδήλωσης του Εμπορικού και Βιομηχανιού Επιμελητηρίου Αθήνας για τον εορτασμό των 90 χρόνων του.

Η υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αξιοπποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στην αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου ''που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες τους 2010 έτσι ώστε να τον αναδείξουμε σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι αιτήσεις με τον ισχύοντα επενδυτικό νόμο θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι το τέλος του 2009.

Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος θα στηρίζει την καινοτομία, την εξαγωγική δραστηριότητα και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Θα προβλέπεται η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο και καταβολής της ενίσχυσης.

Προς την ίδια αναπτυξιακή στοχοθέτηση θα χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι κρατικές προμήθειες ενώ προωθείται στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ , για ειδικά προγράμματα προαγωγής της καινοτομίας, των αστικών αναπλάσεων και της κοινωνικής εργασίας μέσω μικροπιστώσεων''.

Τη σημασία που δίνει το υπουργείο οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη συνεργασία με το Εμπορικόμκαι Βιομηχανικό Επιμελητηριο της Αθήνας αλλά και με όλα τα επιμελητήρια της χώρας προς την κατεύθυνση τη προώθησης επικοδομητικών δράσεων για την ανάπυξη της επιχειρηματικότητας σημείωσε η υπουργός, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την αυξηση της ρευστότητας στην αγορά και την προστασία των νοικοκυριών που αντιμετωπιζουν προβλήματα ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: ''το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό .

Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Να υλοποιήσουμε ένα αποτελεσματικό αλλά τολμηρό σχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των κοινωνικών μας υπηρεσιών.

Η πρόκληση επομένως για όλους μας είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί , δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Να συντονίσουμε τις ενέργειες μας για να κερδίσουμε το τριπλό στοίχημα της αναθέρμανσης της οικονομίας, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτή ήταν και παραμένει η δέσμευσή μας''.

Ανέφερε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προωθείται η εξόφληση, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, των οφειλομένων επιχορηγήσεων σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμο ή/ και σε επιμέρους Προγράμματα του Υπουργείου καθώς και η αξιολόγηση προτάσεων που εκκρεμούν και ότι βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας σχέδιο νόμου για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται στη λογική της δημιουργίας υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop), μέσα από τη χρήση ειδικού λογισμικού και υποδομών που έχουν αναπτυχθεί και εγκατασταθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και στα Επιμελητήρια Ελλάδος (ΓΕΜΗ). Η νομοθετική πρωτοβουλία στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί προς διαβούλευση.

''Θα είναι πλέον εφικτή η σύσταση επιχειρήσεων μέσα, από τις ειδικές υπηρεσίες των επιμελητηρίων, χωρίς την γραφειοκρατική εμπλοκή άλλων υπηρεσιών.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης