Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό

26 Νοέμβριου 2009
  • Με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, άρχισε σήμερα και επίσημα ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.
Δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό              

 
Με τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, άρχισε σήμερα και επίσημα ο διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το ασφαλιστικό.

    Στην εισήγησή του, ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ως ιδιαιτέρως προβληματική, σημειώνοντας ότι κατά το τρέχον έτος 2009, η έκτακτη επιχορήγηση τριπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 2,47 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2010 είναι δυσοίωνες.

    Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε να σταματήσει το φαινόμενο της αυτόματης άρσης της εμπιστοσύνης απέναντι σε όποιον ασχολείται με το ασφαλιστικό. Υπογράμμισε ότι ως κυβέρνηση, θα δοθεί έμφαση για τη μείωση της ως τα τώρα ανεξέλεγκτης σπατάλης στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς και για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

    Ομως, ο κ. Λοβέρδος, υπογράμμισε και την κρίσιμη θέση ότι ο αγώνας για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη διεύρυνση της βάσης εσόδων του συστήματος δεν είναι αρκετός. Το ασφαλιστικό σύστημα είπε, χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Ισχυρίστηκε ότι η σημερινή δομή και λειτουργία του θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα να υπάρχουν συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά επίσης αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας.

    Πάντως, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αιφνιδιάσει και να προκαταλάβει τα συνδικάτα, σημειώνοντας ότι όποιο μέτρο η κυβέρνηση προωθήσει, αυτό θα προκύπτει από οργανωμένο διάλογο.

    Ως προς τη δομή και την προετοιμασία του διαλόγου πρότεινε τη θεσμοθέτηση μιας εννιαμελούς επιτροπής ειδικών, τέσσερα μέλη της οποίας θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι, τέσσερα μέλη η κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Επιτροπής, από κοινού η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι. Ζήτησε να γίνουν οι υποδείξεις των προσώπων ως την 4η Δεκεμβρίου 2009 και δήλωσε ότι, με τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματός της, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία αφού ολοκληρώσει και τον πολιτικό διάλογο εντός και εκτός Βουλής.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό ξεκίνησε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας, συγκεντρώθηκαν απεργοί οικοδόμοι, ο υπουργός δέχθηκε την αντιπροσωπεία τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει ενδοκυβερνητική σύσκεψη, ώστε να εκπονηθεί πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που αφορούν τους οικοδόμους.

    Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογράμμισε ότι για τα συνδικάτα ισχύει ως κόκκινη γραμμή ο σεβασμός στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζήτησε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι μείωση της φοροδιαφυγής κατά 20% μέσα σε ένα χρόνο δίνει ανάσα ζωής για δέκα χρόνια στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων των μισθωτών σε ένα φορέα.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της χρηματοδότησης του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο. Δήλωσε επίσης, ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης δημιουργεί κίνδυνο για το συνολικότερο χαρακτήρα της ασφάλισης στο δημόσιο (από κοινωνική σε επαγγελματική), ενώ ζήτησε επίσης διμερή συζήτηση πάνω σε αυτά τα δυο καυτά ζητήματα που αφορούν κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ότι για την κυβέρνηση ισχύουν τα "τρία δεν": δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενώ εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη, ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη.

    Αργότερα σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει ανάλογες συναντήσεις με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες).

Πηγή: Express.gr
 Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης