Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΟΕΕΕ: My-data και αιτήματα - προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο µας

ΠΟΟΕΕΕ: My-data και αιτήματα - προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο µας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 - ΑΘΗΝΑ, 10678
ΤΗΛ.: 2103810122
Δ.Ο.Υ.: Α' Αθηνών
E-mail: [email protected]

Προς:
- Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταικούρα
-Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
-Υπουργό Ανάπτυξης
κ. Άδωνη Γεωργιάδη
-Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
- Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
- Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε)
κ. Γεώργιο Πιτσιλή
- Διοικητή ΕΦΚΑ
κ. Χρήστο Χάλαρη
- Υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης
κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Θέμα: «My-data και αιτήματα - προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας»

Η χώρα έχει εισέλθει ήδη στο δεύτερο έτος της πανδημίας και διανύει μια δύσκολη περίοδο η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας

Τους τελευταίους μήνες και στα πλαίσια λήψεως μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοιό covid-19 εκδόθηκαν αλλεπάλληλες αποφάσεις που περιορίζουν ή και απαγορεύουν την λειτουργία πλήθους δραστηριοτήτων , πολιτών ,επιχειρήσεων και δομών.

Με τις παραπάνω αποφάσεις η πολιτεία λαμβάνει ταυτόχρονα και μέτρα στήριξης της οικονομίας .

Τα γραφεία μας, όλο αυτό τον καιρό , έχουν σηκώσει το κύριο βάρος όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων που απαιτούσαν οι αποφάσεις αυτές και έχουν καταστεί εξ αυτού του λόγου το κυριότερο κανάλι διάχυσης των μέτρων προς τους δικαιούχους (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα).

Εμείς θεωρούμε χρήσιμο κάθε μέτρο που στοχεύει στην οικονομική στήριξη , στην αποκατάσταση και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων και των πολιτών. Υπό το πρίσμα αυτό επομένως για λόγους γραφειοκρατικούς δεν θα έπρεπε κανείς από τους δικαιούχους να παραμείνει εκτός της περιμέτρου προστασίας την οποία προδιαγράφουν οι σχετικές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν εισάγει πλήθος δηλωτικών υποχρεώσεων σε ποικίλες εφαρμογές - πλατφόρμες και υπό ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.

Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές είναι πολλές φορές ελλιπείς και δυσνόητες, εκδίδονται αργοπορημένα και χρήζουν συμπληρωματικών επεξηγήσεων. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού της κινήσεως των πολιτών αλλά και με τα μέτρα λειτουργίας των γραφείων μας και των επιχειρήσεων , τα οποία επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα , έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί εκ των δυνητικά δικαιούχων (αναστολές, ενοίκια κ.λ.π.) να μην είναι τελικά στην πράξη δικαιούχοι ενισχύσεων ,γιατί δεν υπέβαλλαν έγκαιρα δεδομένα στις εφαρμογές-πλατφόρμες.

Η πρότασή μας προς τα αρμόδια υπουργεία είναι να αφήσουν ανοιχτές τις σχετικές εφαρμογές του ΕΡΓΑΝΗ και του taxis, ώστε στα πλαίσια της επιτυχούς υλοποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας, να διευκολυνθούν όλοι οι δυνητικά δικαιούχοι των πάσης φύσεως οικονομικών ενισχύσεων να ασκήσουν τα δικαιώματα τους, αλλά και οι συνάδελφοι οικονομολόγοι-λογιστές να τους εξυπηρετήσουν με την απαραίτητη άνεση χρόνου.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κλάδος μας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ενός πλήθους κρατικών υπηρεσιών, σας καλούμε να λάβετε άμεσα αποφάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις υποβολής δηλώσεων και αιτήσεων, όταν συνάδελφος θα απέχει από την εργασία του λόγω ασθένειας. Πέραν του αιτήματος αυτού που φαντάζει αυτονόητο θα πρέπει να εφαρμόσετε ένα ευέλικτο και ελαστικό χρονοδιάγραμμα υποβολής των πάσης φύσεως δηλωτικών υποχρεώσεων την περίοδο αυτή όπου υφίστανται τόσοι περιορισμοί μετακίνησης και εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Όταν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω των μέτρων προστασίας και δεν είναι εφικτή η άμεση διεκπεραίωση των διαφόρων υποθέσεων σε αυτές, είναι το λιγότερο προβληματικό η διοίκηση να επιμένει στην εποχή της μη κανονικότητας σε χρονοδιάγραμμα υποχρεώσεων που είχε σχεδιασθεί για εποχές ομαλές. Είναι τελικά αδιανόητο η εποχή της κρίσεως που ζούμε να αποτελέσει πηγή προστίμων , προσαυξήσεων καθώς και απώλειας δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Εν μέσω των δυσμενών συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορωνοιού η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιμένει στην εφαρμογή του συστήματος my data, η παραγωγική λειτουργία του οποίου αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα των λογιστικών γραφείων, των επιχειρήσεων και της φορολογικής διοίκησης.

Ωστόσο όπως έχει διαφανεί έως σήμερα καμία μελέτη δεν υπάρχει που να δείχνει τις επιπτώσεις αυτού του συστήματος στα λογιστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον καθημερινά αποδεικνύεται πως ούτε οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες για την εφαρμογή αυτή, ούτε υπάρχει πλήρης υποστήριξή τους από τις εταιρείες πληροφορικής, αλλά ούτε και η ίδια η πολιτεία, διαμέσου της ΑΑΔΕ έχει επιλύσει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ψηφιακή διαβίβαση παραστατικών.

Θεωρούμε ότι στις παρούσες συνθήκες της πανδημίας και υπό το καθεστώς επαναλαμβανόμενων lockdown, η παραγωγική λειτουργία αυτού του συστήματος είναι εκτός «τόπου και χρόνου» γιατί η μόνη προτεραιότητα που υπάρχει τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στον λογιστικό κλάδο ο οποίος θα σηκώσει «πρακτικά» και το βάρος της εφαρμογής αυτού του συστήματος, είναι να μείνουν όρθιοι και να μην καταλήξουν σε διακοπή εργασιών.

Επομένως καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να ακούσει την φωνή της «αγοράς» και να ανακοινώσει την μετάθεση πιλοτικής έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος my data μετά την 01-01-2022, σε χρόνο τον οποίο θα επιτρέψουν οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αφού έχει προηγηθεί α) η πλήρης ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις νέες υποχρεώσεις τους και β) για το όφελος που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο. Την ενημέρωση μάλιστα αυτή πρέπει να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και όχι οι οικονομολόγοι λογιστές και οι εταιρείες μηχανογράφησης.

Εν κατακλείδι ζητάμε να σεβαστείτε την προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά από τα γραφεία μας και να μην θεωρείτε δεδομένο ότι είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε και άλλες υποχρεώσεις που επιβάλλετε σε πολίτες και επιχειρήσεις στα ασφυκτικά χρονικά όρια που θέτετε.Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος
Αριστείδης Παπανδρέου

Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Λογοθέτης

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης