Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία.

26 Νοέμβριου 2009
  • Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία, θέτοντας στο στόχαστρο περισσότερες από 55.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, που εντοπίστηκαν από τη ΓΓΠΣ να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2009.
Στο στόχαστρο της εφορίας 55.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ εξαπολύει η εφορία, θέτοντας στο στόχαστρο περισσότερες από 55.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, που εντοπίστηκαν από τη ΓΓΠΣ να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Οι «ξεχασιάρηδες» εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων των οικονομικών στοιχείων των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ που υπεβλήθησαν τα δύο τελευταία χρόνια. Με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, τα αποτελέσματα των παραπάνω διασταυρώσεων απεστάλησαν στα αρμόδια ελεγκτικά κέντρα (ΔΕΚ, ΠΕΚ) και στις κατά τόπους ΔΟΥ για τον έλεγχό τους και ακολούθως την είσπραξη του μη αποδοθέντος φόρου και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και προσαυξήσεων. Οι ΔΟΥ θα καλούν τον υπόχρεο τηλεφωνικά να προσέλθει εντός πέντε ημερών στη ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλει τις σχετικές περιοδικές δηλώσεις και να καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις μη απόδοσης ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ακολουθούνται και διαδικασίες επιβολής ποινικών κυρώσεων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Ειδικότερα, οι επιτηδευματίες που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και θα υποβάλουν χρεωστικές δηλώσεις, θα καταβάλουν πρόσθετους φόρους λόγω εκπρόθεσμης καταβολής ΦΠΑ που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ανέρχονται σε 1,5% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης της πληρωμής του.

Οι πρόσθετοι φόροι περιορίζονται στο 50%, δηλαδή στο 0,75% για κάθε μήνα καθυστέρησης, καθώς εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3610/2007 περί κινήτρων οικειοθελούς συμμόρφωσης.

Στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων περιοδικών πιστωτικών ή μηδενικών δηλώσεων, το αυτοτελές πρόστιμο των 117 έως 1.172 ευρώ ανά δήλωση, το οποίο προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, θα περιορίζεται στο 1/5, δηλαδή μεταξύ 23 και 230 ευρώ. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, στις φορολογικές Αρχές της χώρας προωθούνται ηλεκτρονικά καταστάσεις ενεργών επιχειρήσεων, υποκείμενων στον ΦΠΑ, οι οποίες:

- Τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007 ή έχουν έναρξη εργασιών το έτος 2008 και δεν υπέβαλαν μηχανογραφικά περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο του 2ου τριμήνου 2009. Η αναζήτηση έγινε στις 16-9-2009.

- Τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ χρήσης 2007 ή έχουν έναρξη εργασιών το έτος 2008 και δεν υπέβαλαν μηχανογραφικά περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για τους μήνες 5ο και 6ο του έτους 2009. Η αναζήτηση έγινε επίσης στις 16-9-2009.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο των διασταυρώσεων αφού, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αποτελούν ένα ισχυρό όπλο κατά της φοροδιαφυγής.

Ηδη, πέραν των ελέγχων για την απόδοση του ΦΠΑ, συνεχίζονται οι διασταυρώσεις στα στοιχεία των δηλώσεων ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, Ε9 και Ε2 προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2008, ενώ ήταν υπόχρεοι σε αυτό.

Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο ύψους 2% έως 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο το 200%, ενώ δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους εάν δεν τακτοποιήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης