Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καλεσμα Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών σε παρασταση διαμαρτυρίας 17.3.2021

Καλεσμα Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών σε παρασταση διαμαρτυρίας 17.3.2021
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά



 
Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών (στην ΕΦΕΕΑ)

H εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων περιλαμβάνεται στην προσπάθεια της Πολιτείας να εντάξει την ψηφιακή τεχνολογία στο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοσίων Εσόδων της Χώρας.
Ταυτόχρονα είναι μια συνειδητή ενέργεια εκ μέρους της που σκοπό έχει να μετακυλήσει το κόστος εφαρμογής τους με την παράλληλη εξοικονόμηση    δημοσιονομικού κόστους για την ΑΑΔΕ και το Υ.Ο (που θα προέλθει από την στόχευση των φορολογικών ελέγχων ) στις επιχειρήσεις και τον κλάδο των Λογιστών.

Οι επιπτώσεις στο λογιστικό επάγγελμα ( είτε στον τομέα των ελευθέρων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων ,είτε μισθωτών ) θα είναι κατακλυσμιαίες.

Είναι κοινά αποδεκτό από την έως τώρα παγκόσμια εμπειρία ότι η ευρεία χρήση των ψηφιακών  τεχνολογιών ( της λεγόμενης    Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης ) μειώνει τις θέσεις απασχόλησης και υφίσταται η εκτίμηση ότι εντείνει την άνιση κατανομή και ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των οικονομικών ελίτ.

Η αυτοματοποίηση ( αφού ξεπερασθεί ένα αρχικό στάδιο παραμετροποίησης το οποίο θα επωμισθεί αποκλειστικά ο κλάδος ) θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της εργασίας των απασχολουμένων στην αγορά λογιστικών υπηρεσιών.
 
Με την προωθούμενη από την Α.Α.Δ.Ε και το Υ.Ο εφαρμογή ΜΥ DATA από 1/4/2021 ο κλάδος επωμίζεται μια σειρά υποχρεώσεων και εργασιών που στην παρούσα φάση της πανδημίας είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν.

Η ανάγκη παραμετροποίησης    από την πλευρά των Λ-Φ των εφαρμογών εμπορικής διαχείρισης και τιμολόγησης είναι μια κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία και υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να μην υπάρξει ανάλογη ανταμοιβή των υπηρεσιών από τους εντολείς-πελάτες μας την στιγμή που η Οικονομία βιώνει τις βαρύτατες συνέπειες από την κρίση της πανδημίας που έχει οδηγήσει το σύνολο των επιχειρήσεων στα όρια τους.

Πέραν τούτου τα κόστη εναρμόνισης στις απαιτήσεις της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων που καλείται να καταβάλλει ο κλάδος είναι μεγάλα    μιας και αφορούν αγορά ,είτε    ανανέωση    εξοπλισμού software και ενίοτε hardware .

Η αναγκαστική συμμόρφωση των λογιστικών γραφείων στις διατάξεις του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων ( GDPR) θα οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις .

Η ανάγκη αυτή θα προκύψει από την ίδια την λειτουργία του MYDATA που απαιτεί την διαβίβαση από τους Λ-Φ κρίσιμων οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων σε μια πλατφόρμα που θα βρίσκεται εκτός Ελλάδος και δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία ρυθμιστική εποπτεία από τα αρμόδια κρατικά όργανα με τον άμεσο κίνδυνο τα δεδομένα αυτά να τύχουν εμπορικής εκμετάλλευσης.

Το μεγάλο κενό στην πληροφόρηση του κλάδου θα καλυφθεί από τα σεμινάρια τα οποία θα είναι ένα επιπλέον έξοδο στην παρούσα δύσκολη κατάσταση για τους Λ-Φ.
 
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον πρέπει να επισημάνουμε με έκδηλη ανησυχία την απαράδεκτη πριμοδότηση εκ μέρους της Α.Α.Δ.Ε και του Υ.Ο των εταιρειών Παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης που σε συνδυασμό με τις μονοπωλιακές  τάσεις που αρχίζουν να επικρατούν στην αγορά των εταιρειών πληροφορικής  που υποστηρίζουν τα λογιστικά    γραφεία , ενέχουν τον υπαρκτό κίνδυνο  να  προκύψουν  εταιρικά σχήματα αυτών των επιχειρήσεων που θα παρέχουν και λογιστικές υπηρεσίες στερώντας    τεράστια  ύλη από την αγορά για τους αυτοαπασχολούμενους και τα μικρά λογιστικά γραφεία.
Με έκπληξη    πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη πιέσεων από τις εταιρείες πληροφορικής    προς το Υ.Ο για άμεση έναρξη εφαρμογής του MYDATA.

Τέτοια γεγονότα καταδεικνύουν    τον ύποπτο ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρείες πληροφορικής που στην προσπάθεια τους να αποσβέσουν γρήγορα την επένδυση που έχουν κάνει στα προϊόντα διαβίβασης στην πλατφόρμα του Μydata    δεν εξετάζουν σε τι βάσανο θέτουν τις επιχειρήσεις και τους  Λογιστές που τις    εξυπηρετούν.

Όσον αφορά την παρούσα συγκυρία    είναι απαραίτητο να γίνει η διαπίστωση ότι η ΑΑΔΕ    σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα ηλεκτρονικά βιβλία γιατί παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα ιδιαίτερα στην διαβίβαση μη αντικριζόμενων παραστατικών.

Μια σειρά από παραστατικά είναι αδύνατον να διαβιβαστούν και άλλα απαιτούν πρόσθετες εργασίες.

Ως εκ τούτου η εμμονή για εφαρμογή από 1 Απριλίου 2021 δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν (λόγω της πανδημίας και την οικονομική καταβαράθρωσης του συνόλου των επιχειρήσεων) είναι παντελώς ακατανόητη.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι απαραίτητο να υπάρξει επ αόριστον αναβολή της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων έως ότου ξεπεραστεί η πανδημία και υπάρξει ανάταξη της οικονομίας.

Παράλληλα πρέπει να καταστεί σαφές προς κάθε πλευρά ότι ο κλάδος δεν θα συναινέσει και δεν θα παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας για να ευοδωθεί η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Οι ηγεσίες του κλάδου εθελόδουλες και υποτακτικές στα κελεύσματα της ΑΑΔΕ και του Υ.Ο , πιστές στην λογική των
΄΄συνεργατών ΄΄ που έχει επιφέρει την διαχρονική απαξίωση του κλάδου στην συνείδηση και την πρακτική της ΑΑΔΕ (γιατί μας θωρούν δεδομένους και βολικούς ) καλλιεργούν τον εφησυχασμό στους συναδέλφους ,επικοινωνούν την ψευδαίσθηση ότι θα ΄΄βρεχει λεφτα ΄΄ και φροντίζουν κωλυσιεργώντας να μην υπάρξει καμία φωνή αντίδρασης απέναντι στο μέτρο των ηλεκτρονικών βιβλίων και την εμμονή για την εφαρμογή τους από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ διοργανώνει τηλεδιάσκεψη μέσω ZOOM την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00 με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα ηλεκτρονικά βιβλία και το μέτρο MYDATA.

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση θα υπάρξουν με ανακοίνωση που θα δημοσιευθεί στην σελίδα της παράταξης στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Καλούμε τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Α.Α.Δ.Ε και το Υ.Ο την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 και ώρα
10:00.

Συνάδελφοι της ΑΤΤΙΚΗΣ ελάτε να απαιτήσουμε την επ αόριστον αναβολή των ηλεκτρονικών βιβλίων έως ότου επέλθει το τέλος της πανδημίας και παράλληλα αναταχθεί πλήρως η οικονομική ζωή της Χώρας.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης