Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι πρώτες συγκρούσεις για ασφαλιστικό - φορολογία.

24 Νοέμβριου 2009
  • Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος. Οι δικηγόροι δεν θέλουν την επιβολή ΦΠΑ και προειδοποιούν κλείσιμο των δικαστηρίων, ενώ το ΠΑΜΕ εμπόδισε χθες τον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Οι πρώτες συγκρούσεις για ασφαλιστικό - φορολογία.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι προωθούμενες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος. Οι δικηγόροι δεν θέλουν την επιβολή ΦΠΑ και προειδοποιούν κλείσιμο των δικαστηρίων, ενώ το ΠΑΜΕ εμπόδισε χθες τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στον διάλογο για το ασφαλιστικό -και στη μεταρρύθμιση του σημερινού συστήματος- εμφανίζεται η κυβέρνηση παρά το χθεσινό «μπλόκο» στην έναρξη της διαδικασίας που επέβαλε το ΚΚΕ διά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην έναρξη των συναντήσεων του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο αποκλεισμός του υπουργείου (στην οδό Σταδίου) από στελέχη του ΠΑΜΕ απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε την είσοδο και την έξοδο, ματαίωσε τις συναντήσεις με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΒΕΕ που είχαν προγραμματιστεί και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού: «Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναι καταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους», δήλωσε.

«Ενα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειονότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το ασφαλιστικό, ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων και έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται», κατέληξε ο υπουργός.

Στη Βουλή
Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου (που έσπευσε να αναβάλει και τις σημερινές συναντήσεις τις οποίες είχε προγραμματίσει να γίνουν στο κτήριο του υπουργείου στην οδό Πειραιώς με τα προεδρεία του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ) φέρεται να επανασχεδιάζει την οργάνωση του διαλόγου αναζητώντας άλλους χώρους (π.χ. τη Βουλή, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις).

«Να διεξαχθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο» ζήτησε, ήδη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Παναγόπουλος, κατηγορώντας την ηγεσία του ΚΚΕ που απαγόρευσε χθες να γίνει διάλογος: «Δεν φοβόμαστε το διάλογο, όποιος φοβάται το διάλογο είτε δεν έχει θέσεις είτε δεν έχει ιδέες», είπε υπενθυμίζοντας ότι η ΓΣΕΕ ξέρει και να συζητά και να κάνει πόλεμο. Εκτός διαλόγου ανακοίνωσε, ωστόσο, ότι θα παραμείνει και η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ...

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, με δηλώσεις του αποσαφήνισε ότι «και η ατζέντα και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα κατατίθενται κάθε φορά στα πλαίσια του διαλόγου» και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των πόρων των ταμείων (1 στους 3 δεν καταβάλλει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές 4,6 δισ. ευρώ μόνο στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ) και η σωστή διαχείρισή τους...

Τη στάση του ΚΚΕ αποδοκίμασε κεντρικά και ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Γ. Πεταλωτής, λέγοντας ότι «ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη στάση του, η κυβέρνηση έχει μια πολιτικά υπεύθυνη στάση καθώς καλεί σε διάλογο πολίτες και κόμματα».

Αλ. Παπαρήγα
Τη σύγκρουση με την κυβέρνηση είχε, πάντως, επίσημα προαναγγείλει με συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα δηλώνοντας ότι «η κυβερνητική πολιτική στο ασφαλιστικό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και η απάντηση του ΚΚΕ είναι? πόλεμος στον πόλεμο».

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε ως «απάτη» τον διάλογο και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «καταστροφικό τυφώνα σχεδιασμένων μέτρων που στόχο έχουν να ξεθεμελιώσουν τις τελευταίες κατακτήσεις που απέμειναν».


Φ. Πετραλιά
Ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της κυβέρνησης χαρακτήρισε η πρώην υπουργός Φ. Πάλλη Πετραλιά το «πάγωμα» της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ μητέρων με ανήλικα πάνω από το 50ό έτος από την 1/1/2010: «Πέραν του ότι αφορά μόνο 500 γυναίκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο βήμα για να επανέλθουν οι ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση στα 38,40 και 50 χρόνια», ανακοίνωσε.

ΔΣΑ: «Αιτία πολέμου» η επιβολή ΦΠΑ

Αιτία «πολέμου» θα είναι για τους δικηγόρους η κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν, όπως τόνισαν χθες μέλη του προεδρείου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενόψει του κοινωνικού διάλογου για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Προανήγγειλαν, μάλιστα, δυναμικές κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου. «Τα δικαστήρια θα κλείσουν για επτά μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δ. Βερβεσός.

Σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι Συμβολαιογράφοι, οι Υποθηκοφύλακες, οι Ομοσπονδίες ιδιοκτητών ακινήτων, κατασκευαστών και μεσιτών δίνουν συνέντευξη τύπου για τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης