Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προκαταβολή σύνταξης - Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης

3 Μάρτιου 2021 Σχόλια
Προκαταβολή σύνταξης - Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά



Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση  Φ11321/9122/338 σχετικά με τον καθορισμός διαδικασίας χορήγησης ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης του άρθρου 34 του ν. 4778/2021 (Α' 26).

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει : 

Άρθρο 1

Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής


Με το άρθρο 34 του ν. 4778/2021, που προσέθεσε άρθρο 7Α στον ν. 4387/2016, θεσπίστηκε ειδική ρύθμιση για τη χορήγηση προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης. Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο ανωτέρω άρθρο και στην παρούσα χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Η χορήγηση του ποσού πιστοποιείται με την έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μέσω του πληροφοριακού συστήματος του e-ΕΦΚΑ. Η βεβαίωση χορήγησης προκαταβολής δεν επάγεται δικαίωμα προσωρινής ή οριστικής συνταξιοδότησης και δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Η παρούσα καταλαμβάνει τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του π. ΝΑΤ, εξαιρουμένων των προσώπων που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Άρθρο 2

Δικαιούχοι


1. Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

α. Ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους και δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

β. Ίσο με τριακόσια εξήντα (360,00) ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους και δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

γ. Ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους και είκοσι (20) έτη ασφάλισης ή έξι χιλιάδες (6.000) ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

2. Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στον e-ΕΦΚΑ πριν τη συμπλήρωση του εξηκοστού δευτέρου (62ου) έτους της ηλικίας τους λαμβάνουν ποσό ίσο με τριακόσια εξήντα (360,00) ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν κατά τη στιγμή της αίτησης, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης, και συγκεκριμένα:

α. Τα όρια ηλικίας του ν. 4336/2015 (Α' 94), εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές.

β. Τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης που απαιτείται από τις ειδικές θεμελιωτικές διατάξεις σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης αυτοτελώς ή διαδοχικά.

γ. Τις ειδικές προϋποθέσεις που τίθενται στις ειδικές θεμελιωτικές διατάξεις, εφόσον εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές. Ως ειδικές προϋποθέσεις νοούνται ενδεικτικά: η ανηλικότητα του τέκνου, το πλήθος των τέκνων, η πιστοποιημένη αναπηρία συζύγου, τέκνου ή αδελφού, η συμπλήρωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης με βάση τις διατάξεις Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

3. Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας ή γήρατος λόγω αναπηρίας, δικαιούνται ποσό ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο από τις σχετικές διατάξεις ποσοστό αναπηρίας και τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες παθήσεις βάσει των διατάξεων του ν. 612/1977 (Α' 164) ή των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, δικαιούνται το ανωτέρω ποσό προκαταβολής έναντι σύνταξης οι εξής κατηγορίες:

α. Ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.1992

i. τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης οποτεδήποτε ή 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 600 ημέρες κατά τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία ή υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου, και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

ii. τ. ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΣΑΥ, τ. ΤΑΝ)

5 έτη ασφάλισης και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας (50% ποσοστό αναπηρίας για τ. ΤΑΝ)

iii. τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

10 έτη ασφάλισης και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

iv. τ. ΟΑΕΕ

15 έτη ασφάλισης οποτεδήποτε ή 10 έτη ασφάλισης, από τα οποία τουλάχιστον 1 έτος κατά τα 3 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία, και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας

v. ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΣΠ-ΤΕ, ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ:

10 έτη ασφάλισης και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

β. Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 και μετά (για όλους τους φορείς πλην τ. ΟΓΑ και τ. ΝΑΤ): 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης οποτεδήποτε ή 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 600 ημέρες κατά τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία ή υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία του δικαιούχου, και τουλάχιστον 50% ποσοστό αναπηρίας

γ. Ασφαλισμένοι τ. ΟΓΑ

- 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) ασφάλισης οποτεδήποτε ή 5 έτη (ή 1.500 ημέρες) ασφάλισης, από τις οποίες τουλάχιστον 600 ημέρες κατά τα 5 τελευταία έτη πριν από εκείνο κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία, και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας διάρκειας ενός 1 έτους ή

- 3 έτη απασχόλησης καλυπτόμενης από ασφάλιση ΟΓΑ πριν το έτος κατά το οποίο επήλθε η αναπηρία και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας διάρκειας 3 ετών

δ. Ασφαλισμένοι τ. ΝΑΤ

- 15 έτη συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας ή 5 έτη πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας και τουλάχιστον 67% ποσοστό αναπηρίας ή ανικανότητα για ναυτικό επάγγελμα.

ε. Λοιπές κατηγορίες δικαιούχων που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.

Ειδικά σε περίπτωση αίτησης συνταξιοδότησης λόγω εργατικού ατυχήματος, το ανωτέρω ποσό προκαταβολής δικαιούνται πρόσωπα με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης μία (1) ημέρα και το κατά περίπτωση (α'- ε') ποσοστό αναπηρίας.

4. Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

α. Ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

β. Ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ αυτών. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

5. Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου συνταξιούχου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

α. Ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

β. Ίσο με τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384,00) ευρώ για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ αυτών. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

6. Για τη συμπλήρωση όλων των ανωτέρω χρονικών προϋποθέσεων προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e- ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται για την προσμέτρησή του η πλήρωση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης του άρθρου 19 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν.

7. Δεν χορηγείται η προκαταβολή έναντι ποσού σύνταξης στις εξής περιπτώσεις:

α. όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,

β. όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,

γ. όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Αν μεταγενέστερα εκλείψει η περ. α), η παροχή χορηγείται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά σχετική αίτηση στον e-ΕΦΚΑ.

Άρθρο 3

Διαδικασία


1. Η χορήγηση της προκαταβολής έναντι σύνταξης γίνεται κατόπιν υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α' 184), με τη συμπλήρωση ειδικού πεδίου προς αυτό σκοπό, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι κατά το χρόνο υποβολής συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας και όπου δηλώνονται οι προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

2. Η πρόσβαση του αιτούντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της παρ. 1 πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4727/2020.

3. Για τη χορήγηση της προκαταβολής έναντι της σύνταξης στα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, ελέγχεται αποκλειστικά και αρκεί να διαπιστωθεί η συνδρομή της ηλικίας και των χρονικών προϋποθέσεων της παραγράφου εκείνης.

4. Για την χορήγηση της προκαταβολής έναντι της σύνταξης στους δικαιούχους των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 2 της παρούσας, ελέγχεται η συνδρομή των ελάχιστων προϋποθέσεων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από οποιονδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ πρώην Φορέα κύριας ασφάλισης.

5. Για όλες τις περιπτώσεις, η συνδρομή των προϋποθέσεων χορήγησης προκαταβολής έναντι σύνταξης, καθώς και των αρνητικών προϋποθέσεων της παρ. 7 του άρθρου 2, διαπιστώνεται αποκλειστικά με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και λοιπών φορέων και δεν διενεργείται επιπλέον διασταύρωση των στοιχείων των πληροφοριακών συστημάτων με τον φυσικό φάκελο του ασφαλισμένου. Η ημερομηνία γέννησης, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, η ληξιαρχική πράξη θανάτου, η απόφαση πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας και κάθε άλλο έγγραφο ή στοιχείο, το οποίο είναι αναγκαίο για τη διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης προκαταβολής και δύναται να αντληθεί με ηλεκτρονικά μέσα, ιδίως με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, αντλείται χωρίς συμμετοχή του αιτούντος και χωρίς προσκόμισή του σε φυσική μορφή. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

6. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα.

7. Σε περίπτωση υποβολής περισσότερων αιτήσεων συνταξιοδότησης, χορηγείται μία προκαταβολή σύνταξης.

8. Το ποσό της προκαταβολής καταβάλλεται μηνιαίως και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, έως το τέλος του μήνα έκδοσης προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης ή, ελλείψει αυτής, έως το τέλος του μήνα έκδοσης οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης από τον e-ΕΦΚΑ. Ειδικά επί αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, για τις οποίες έχει εκδοθεί γνωμάτευση ΚΕΠΑ με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας για ορισμένο χρόνο, μετά τη λήξη της διάρκειας της αναπηρίας εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 66 του ν. 4144/2013 (Α' 158), όπως ισχύει.

9. Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, παύει η καταβολή του ποσού προκαταβολής έναντι σύνταξης και τα ποσά της χορηγηθείσας προκαταβολής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα με βάση το άρθρο 5 της παρούσας.

10. Η παροχή είναι ακατάσχετη και συμψηφίζεται με τα αναδρομικά ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την έκδοση προσωρινής ή και οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης. Τυχόν οφειλές του ασφαλισμένου στον e-ΕΦΚΑ δεν παρακρατούνται από το ποσό της προκαταβολής, αλλά από τα ποσά της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης. Επί του μηνιαίως καταβαλλόμενου ποσού επιβάλλονται οι νόμιμες επί των συντάξεων κρατήσεις.

Άρθρο 4

Εκκρεμείς αιτήσεις


1. Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του άρθρου 34 του ν. 4778/2021, υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήματος στον e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020.

2. Η πρόσβαση του αιτούντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της παρ. 1 πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4727/2020.

3. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων του άρθρου 7Α του ν. 4387/2016 και της παρούσας απόφασης και περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:

α. τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.

β. ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος

γ. ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται

4. Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα.

5. Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης καταβάλλεται μηνιαίως μέχρι την έκδοση προσωρινής ή ελλείψει αυτής, οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, καθώς και αναδρομικά από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

6. Επί του εφεξής καταβαλλόμενου ποσού επιβάλλονται οι νόμιμες επί των συντάξεων κρατήσεις. Επί των ποσών που καταβάλλονται αναδρομικά δεν επιβάλλεται κράτηση για τον κλάδο ασθένειας, ενώ ο φόρος επιμερίζεται στα φορολογικά έτη που αναλογεί η παροχή.

7. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 της παρούσας.


Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου







Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης