Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ωρολογιακή βόμβα 52 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ .

22 Νοέμβριου 2009 Σχόλια
  • Τα 52 δισ. ευρώ του αναλογιστικής «τρύπας» εγκυμονούν προφανείς κινδύνους για το μέλλον του Ταμείου και για τις συντάξεις περίπου 800.000 ασφαλισμένων
Υπό χρεοκοπία ο ΟΑΕΕ.

Τα 52 δισ. ευρώ του αναλογιστικής «τρύπας» εγκυμονούν προφανείς κινδύνους για το μέλλον του Ταμείου και για τις συντάξεις περίπου 800.000 ασφαλισμένων.

Στα 52 δισ. ευρώ ανέρχεται το αναλογιστικό έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποσό τρομακτικό, που εγκυμονεί προφανείς κινδύνους για το μέλλον του Ταμείου και για τις συντάξεις περίπου 800.000 ασφαλισμένων. Σε επιστολή του προς τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που απέστειλε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Κ. Παπαθανασίου, αφού περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά του δευτέρου σε μέγεθος ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, ζητεί τις προτάσεις τους.

Εκτιμάται ότι στην παρούσα συγκυρία θα υπάρξει επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του Ταμείου, δεδομένου ότι η κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία οδηγεί όλο και περισσότερους ασφαλισμένους να καθυστερούν ή και να αποφεύγουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% των ασφαλισμένων αποφεύγει να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του στον ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ σημειώνει ότι το αναλογιστικό έλλειμμα ανέρχεται συγκεκριμένα στα 51,991 δισ. ευρώ, «το οποίο αποτελεί ποσοστό περίπου 35% του συνολικού ενεργητικού του οργανισμού». Και όπως εξηγεί, «οι βασικές αιτίες που δημιούργησαν το οικονομικό πρόβλημα και το επιδεινώνουν συνεχώς» είναι: * Η ετήσια αύξηση των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών σε ποσοστά μεγαλύτερα αυτών της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και του ετήσιου πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ρευστότητας του οργανισμού βραχυχρόνια αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται αύξηση του αναλογιστικού ελλείμματος και διαφοροποίηση των συντάξεων ανάλογα με την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

* Η εισφοροδιαφυγή (εισφοροαποφυγή) και το παρεμπόριο.

* Η στέρηση εσόδων λόγω εφαρμο γής κριτηρίων υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ασφαλισμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

* Η «βασική σύνταξη» την οποία αποδίδει το ΤΕΒΕ (και όχι τα υπόλοιπα πρώην Ταμεία) και η οποία αναπροσαρμόζεται ετησίως με όλες τις αυξήσεις που δίνονται επιβαρύνει σημαντικά και διαρκώς το ύψος της δαπάνης των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. * Οι υψηλές συντάξεις που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους σε σχέση με τις εισφορές. Ο μέσος δείκτης αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού ΟΑΕΕ ανέρχεται σε ποσοστό 110%, ενώ συγκριτικά στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70% για 35 έτη ασφάλισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης του ΟΑΕΕ για 35 έτη ασφάλισης υπερβαίνει το 130% (περιπτώσεις συνταξιούχων ΤΕΒΕ).

* Η αύξηση των συντάξεων του ΤΣΑ, με διατάξεις ΟΑΕΕ, θα επιδεινώσει περαιτέρω το έλλειμμα.

* Η ισόβια δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για επιλογή διατάξεων συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις παλαιές διατάξεις των πρώην Ταμείων και όχι με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ.

* Η διαρκής γήρανση του πληθυσμού και η επιμήκυνση του μέσου προσδόκιμου χρόνου ζωής.

* Η επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 2,69 προς έναν, όταν για να είναι βιώσιμο το σύστημα πρέπει να κυμαίνεται σε 4 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο.

* Η αναντιστοιχία στην ανταποδοτικότητα των εισφορών σε σχέση με τις συντάξεις, εφόσον εισπράττονται 12 μηνιαίες εισφορές, δηλαδή έξι δίμηνα, ενώ καταβάλλονται στους συνταξιούχους παροχές 14 περιόδων.

* Η αύξηση των δαπανών περίθαλψης από 594 εκατ. ευρώ το 2007 σε 692 εκατ. ευρώ το 2008, δηλαδή αύξηση της τάξεως του 16,5%, με τη μεγαλύτερη αύξηση στη δαπάνη των φαρμάκων (η οποία από 218,5 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθε σε 263 εκατ. ευρώ το 2008, δηλαδή παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχει φτάσει στο ποσό των 149 εκατ. ευρώ), στη δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων (η οποία από 62 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθε στα 76,5 εκατ. ευρώ το 2008, δηλαδή παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 23%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχει φτάσει στο ποσό των 41 εκατ. ευρώ) και στη δαπάνη νοσοκομειακής περίθαλψης (η οποία από 114,5 εκατ. ευρώ το 2007 ανήλθε στα 140 εκατ. ευρώ το 2008, δηλαδή παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 22%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχει φτάσει στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ).

Και ο κ. Παπαθανασίου μετά τα παραπάνω σημειώνει ότι το έλλειμμα το οποίο δημιουργείται καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση (τακτική και έκτακτη), η οποία το 2007 ήταν 205.935.598 ευρώ και ανήλθε σε 629.200.000 ευρώ το 2008 (200 εκατ. ευρώ τακτική επιχορήγηση και 429,2 εκατ. έκτακτη), ενώ ως τις 26 Αυγούστου 2009 η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 320 εκατ. ευρώ η τακτική και σε 384,074 εκατ. ευρώ η έκτακτη. Επίσης έχει ζητηθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 232 εκατ. ευρώ «προκειμένου να δυνηθεί ο οργανισμός να καλύψει τις υποχρεώσεις του ως το τέλος του 2009».

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης