Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 93,4 και στις 93,1 μονάδες αντίστοιχα

ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 93,4 και στις 93,1 μονάδες αντίστοιχα

ΙΟΒΕ: Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Φεβρουάριος 2021»


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, και διαμορφώθηκε στις 93,4 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 93,1 μονάδες στην ΕΕ, από 91,5 και 91,2 μονάδες αντίστοιχα. Η οριακή υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, λόγω της μερικής ή της πλήρους παύσης των δραστηριοτήτων του στην πλειονότητα των χωρών και των περιορισμών στις μετακινήσεις, υπεραντισταθμίστηκε από τη σημαντική ενίσχυση στη Βιομηχανία και την ηπιότερη στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Ήπια ανοδικά κινήθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος ήταν εντονότερη στη Βιομηχανία (+2,4), ενώ μικρή βελτίωση σημειώθηκε στις Υπηρεσίες (+1,1) και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,8) και οριακή στις Κατασκευές (+0,3). Το Λιανικό εμπόριο κινήθηκε οριακά πτωτικά (-0,5). Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Πολωνία (+4,7), στην Ιταλία (+4,4) και στην Γερμανία (+3,0) και σε μικρότερο βαθμό στην Γαλλία (+0,9), ενώ αντιθέτως, υποχώρησε έντονα στην Ισπανία (-3,2) και ηπιότερα στην Ολλανδία (-1,3). Αναλυτικότερα:

• Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -3,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -3,3 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προσδοκίες για την εξέλιξη της παραγωγής κινούνται ήπια ανοδικά τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και ζήτησης κινήθηκαν ανοδικά σε αμφότερες της ζώνες και τα εκτιμώμενα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια.

• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -16,2 μονάδες στην ΕΕ και στις - 17,1 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται οριακά σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης, ενώ αντίθετα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται οριακά στην ΕΕ και εξασθενούν στην Ευρωζώνη.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -17,1 και -19,1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα υποχωρούν σημαντικά και στις δύο ζώνες, ενώ τα αποθέματα ενισχύονται αισθητά, με τις προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες να ενισχύονται σε αμφότερες τις δύο ζώνες.

• Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -9,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -7,5 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύονται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών βελτιώνονται ήπια σε αμφότερες τις ζώνες.

• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -15,7 και -14,8 μονάδες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες υποχωρούν ήπια και στις δύο ζώνες, ενώ αντίθετα ελαφρώς ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξή του στους επόμενους 12 μήνες. Αισθητά ανοδικά κινούνται οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της οικονομίας, ενώ ηπιότερα οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες.

• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες υποχωρεί έντονα στην Ευρωζώνη (+5,4 από +11,1) και ηπιότερα στην ΕΕ (+4,3 μον. από +8,8). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινούνται έντονα πτωτικά, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο οι οποίες κινούνται αισθητά ανοδικά.


Δείτε την έρευνα ή κατεβάστε την από εδώ.

O browser δεν υποστηρίζει pdf viewεr. Κατεβάστε την απόφαση από εδώ:

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης