Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – Κυνηγώντας τη fata morgana της ευτυχίας

Το σχόλιο της Δευτέρας – Κυνηγώντας τη fata morgana της ευτυχίας


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Πρόλογος

Εδώ και χρόνια, μονίμως βιάζεσαι, τρέχεις αλαφιασμένος να προλάβεις προθεσμίες και λοιπές υποχρεώσεις που, όσο περνάει ο χρόνος ο όγκος τους διογκώνεται. Στη ρουτίνα της καθημερινότητάς σου υψώθηκαν σιδερένια σκουριασμένα κάγκελα που τη μεταμόρφωσαν σε φυλακή. Τα άκρα του κορμιού σου έχουν καμπυλώσει τόσο πολύ που μοιάζουν με τροχούς, γίνεσαι ένα μικρό βαγόνι μιας αμαξοστοιχίας που τροχιοδρομεί με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς στάσεις σε σταθμούς και με άγνωστο προορισμό.

Τρέχεις πάλι να προλάβεις. Καταχώνιασες σ΄ ένα συρτάρι του μυαλού τα όνειρά σου κι απλά έθεσες στόχους που προσπαθείς ασθμαίνων να τους ικανοποιήσεις, νομίζοντας πως έτσι στο τέλος θα είσαι ευτυχισμένος. Βιάζεσαι, τρέχουν και οι άλλοι γύρω σου. Όλοι μαζί, βαδίζουμε βιαστικά, στριμωγμένοι, διαγκωνιζόμαστε σ' ένα στενό σοκάκι —για πού άραγε;— χωρίς να κοιτούμε δεξιά ή αριστερά, χωρίς να αμφισβητούμε, να αμφιβάλλουμε, να οραματιζόμαστε.

Έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι της ευτυχίας που όμως δεν είναι τίποτε άλλο παρά η fata morgana της ευτυχίας. Αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι είναι στο χέρι μας και είναι απλό, δε χρειάζονται πολλά για να είσαι ευτυχής. Αρκεί να πάψουμε να θέλουμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους, αφού συνήθως νομίζουμε πως εκείνοι είναι πιο ευτυχισμένοι από μας. Είναι όμως;

Μην τρέχεις άλλο, μην τρέχουμε άλλο, γιατί καθώς το κάνουμε ξεπερνάμε και την ίδια μας τη ζωή που μένει πίσω, μαραζωμένη, αφού ουσιαστικά δε τη ζούμε. Πάρε μια ανάσα, μοιράσου στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους και μην αναλώνεσαι μόνο στην επίτευξη των στόχων σου ή στο να είσαι μόνο καλός επαγγελματίας. Οι υποχρεώσεις ποτέ δε θα τελειώσουν.

Πάρε μια βαθιά πνοή, άδειασε για λίγο το μυαλό σου από καθετί τοξικό και κοίταξε λιγάκι μέσα σου, στον πυρήνα της ψυχής σου. Κάνε την κάθαρσή σου και μη φορτώνεις το κορμί και το νου με τόσα άχρηστα πράγματα. Μη σε ξεγελά η fata morgana της ευτυχίας, αναζήτησε την αληθινή ευτυχία, είναι δίπλα σου, άπλωσε το χέρι να την πιάσεις, μην την προσπερνάς. Ζήσε με λιγότερα και ονειρέψου περισσότερο. Ξόδεψε το χρόνο σου στα απλά, στις μικρές καθημερινές στιγμές, σε ό,τι σε κάνει να χαμογελάς.

 

  • Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά ημέρα δημοσίευσής τους, σαν μια αναδρομή στην προηγούμενη εβδομάδα 

Επίλογος

Είναι προτιμότερο να είσαι σπουδαίος άνθρωπος κι έπειτα καλός επαγγελματίας. Αν ο άκρατος επαγγελματισμός έχει στεγνώσει τη ψυχή σου, τότε κατά τη γνώμη μου παύει να έχει ουσία η όποια επιστημονικότητα. Παιδεία και ήθος πρέπει να πρωταγωνιστούν στην υπόσταση του επαγγελματία. Περαιτέρω, αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο αναφορικά με το χώρο και τις μεταξύ μας σχέσεις, είναι η διαπίστωση μιας μορφής «κανιβαλισμού» που διεξάγεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι βιώνουμε όλοι στο πετσί μας τις ίδιες καταστάσεις στην επαγγελματική κονίστρα.
 

Θα περίμενα, ειδικά με όσα ζούμε μετά την εξάπλωση της πανδημίας, να υπάρχει μια πολύ μεγάλη συσπείρωση στην κοινότητά μας, κάτι που δυστυχώς δεν βλέπω. Δε χρειάζονται κώδικες δεοντολογίες για να μάς υποδεικνύουν το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στο συνάδελφο, ασχέτως αν διαφωνούμε με όσα πρεσβεύει. Κάποια πράγματα και συμπεριφορές δεν πρέπει να μας τις επιβάλλουν, είναι αυτονόητες και πρέπει να βγαίνουν αυθόρμητα. Κι αν μιλήσω για την αντίδραση, τότε εκεί η συζήτηση είναι μεγάλη. Γιατί, στο θέμα αυτό, αν μετρήσουμε τα λάθη μας, θα είναι όλα εδώ, δε θα λείπει κανένα...
 

Καλό μήνα σε όλες και όλους.


 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης