Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Η ταλαιπωρία των λογιστών συνεχίζεται

26 Φεβρουάριος 2021
Βεβαιώσεις μετακίνησης: Η ταλαιπωρία των λογιστών συνεχίζεται

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Όσο εξακολουθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης εμείς θα λέμε τα ίδια κι ας γίνουμε γραφικοί.

Χρειάζεται εξαιρετική δεινότητα για να κάνεις απλό κάτι δύσκολο και μεγάλη ανικανότητα για να κάνεις το απλό πολύ δύσκολο. Τελικά οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αποδεικνύουν το δεύτερο.

Από τα μέσα Μαρτίου 2020 και μετά ασχολούμαστε εκτός των άλλων και με τις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων και επαγγελματιών. Ο λογιστής, μέσα σ΄αυτή την πανδημία είναι επιφορτισμένος να ασχολείται και με τα θέματα των βεβαιώσεων αυτών, να παρακολουθεί τις αλλαγές, να μπαίνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να στέλνει εκ νέου βεβαιώσεις αναλόγως με την πορεία της πανδημίας και των μέτρων για την ανάσχεσή της. Χάνονται απίστευτες εργατοώρες μόνο και μόνο για τα ζητήματα των εν λόγω βεβαιώσεων.

Ακούμε από επίσημα χείλη ότι όλα αυτά γίνονται γιατί προσπαθούν να μειώσουν τα φαινόμενα καταστρατήγησης των διατάξεων από κάποιους. Δηλαδή, ταλαιπωρούν τη συντριπτική πλειονότητα των νομίμων επειδή λίγοι κάνουν καταστρατηγήσεις. Ας τους εντοπίσουν λοιπόν χωρίς να ταλαιπωρούν του πολλούς. Θα μπορούσε η πολιτεία να είχε θεσπίσει εξαρχής —ή έστω και τώρα— το δειγματοληπτικό έλεγχο εγκυρότητας των βεβαιώσεων χωρίς να ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Είναι τραγικό να δαπανώνται τόσες εργατοώρες, να εργάζονται οι συνάδελφοι λογιστές ακόμη και Σαββατοκύριακα ή αργίες για να προλάβουν να ετοιμάσουν βεβαιώσεις μετακίνησης και εκτός αυτού να επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία κάθε λίγο και λιγάκι. Λες και έχουμε άπλετο χρόνο μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων για να ασχολούμαστε μονίμως με τις βεβαιώσεις μετακίνησης. 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα που είχαμε μέχρι πρότινος, όπου στις βεβαιώσεις μετακίνησης τροποποιούνταν αυτόματα η ημερομηνία ισχύος. Τουλάχιστον, ας έφτιαχναν οι υπεύθυνοι μόνο αυτό, ώστε να μη χρειάζεται να ετοιμάσουμε εξ αρχής τις νέες βεβαιώσεις (σ.σ. δείτε και σχετική ανάρτηση για τις νέες βεβαιώσεις).

Αλλά, η λύση για τους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι απλή. Θα τα κάνουν όλα οι χαμάληδες οι λογιστές. Θα καθίσουν το Σαββατοκύριακο και θα τα φτιάξουν. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτός είναι ο σεβασμός που μας δείχνουν. Η δική μας αντίδραση όμως ποια είναι;

Η αναγνώριση ενός ολόκληρου κλάδου και των προσπαθειών που καταβάλει σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές (και όχι μόνο) φαίνεται στην πράξη όχι στα λόγια. Η αναγνώριση και ο σεβασμός φαίνεται από τον τρόπο που η πολιτεία μας αντιμετωπίζει. Κανείς λοιπόν δεν σέβεται όλα αυτά που βιώνουμε και το εξοργιστικό είναι πως καθημερινά γινόμαστε το «μπαλάκι» ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και απολογούμαστε για τις αβελτηρίες άλλων. Μας ζητούν και τα «ρέστα» επειδή δεν τα κάναμε σωστά ή έγκαιρα, έχοντας στη διάθεσή μας μηδαμινό χρόνο που συμπίπτει και με ημέρες αργίας και λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο ασάφειες, αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις κ.ά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης