Παγώνουν μισθοί και συντάξεις-στοπ στις προσλήψεις το 2010 .

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Νοέμβριος 2009
Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνονται νέοι φόροι πέραν της αύξησης 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα. Taxheaven.gr

Παγώνουν μισθοί και συντάξεις-στοπ στις προσλήψεις το 2010 .

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνονται νέοι φόροι πέραν της αύξησης 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα.


«Μαχαίρι» στις δαπάνες του Δημοσίου με τέσσερις κινήσεις βάζει η κυβέρνηση με στόχο την ελάφρυνση του προϋπολογισμού σε μόνιμη βάση ύστερα και από το μπαράζ των αυστηρών συστάσεων εκ Βρυξελλών.


Χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τον προϋπολογισμό του 2010 η οποία περιλαμβάνει:


-Αυξήσεις  1,5% για τακτικές αποδοχές έως 2.000 ευρώ το μήνα. Από τις 2.000  ευρώ και πάνω μισθοί και συντάξεις «παγώνουν» . Εκτιμάται ότι για δεύτερη στη σειρά χρονιά χωρίς αυξήσεις θα μείνουν 120.000 συνταξιούχοι και περίπου 300.000 εν ενεργεία υπάλληλοι.


-Αναστολή των προσλήψεων για το 2010. Από το μέτρο εξαιρούνται Παιδεία , Υγεία και Δημόσια Ασφάλεια. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα προσληφθούν 3.000 νοσηλευτές .


-Δημιουργία μόνιμων επιτροπών παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε κάθε υπουργείο ώστε να μην...ξεφεύγουν οι δαπάνες. Οι επιτροπές θα πιάσουν δουλειά από την 1η Ιανουαρίου. Με το νέο αυτό σύστημα επί της ουσίας θα υπάρχει «επόπτης» σε κάθε υπουργείο ο οποίος θα επικεντρώνεται στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες..


-Δραστική μείωση των προσλήψεων από το 2011 και μετά καθώς όπως αποφασίστηκε σε κάθε πέντε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα αναλογεί μόνο μία πρόσληψη.


Με αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση των πρόσθετων παροχών  και των καταναλωτικών κρατικών εξόδων  το υπουργείο Οικονομικών   υπολογίζει ότι θα προκύψει εξοικονόμηση 720 εκατ. ευρώ περίπου.


Το ποσό αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού  το οποίο κατατίθεται αύριο στην Βουλή.


Έτσι με τα νέα δεδομένα το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσδιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ (έναντι 9,4% του προσχεδίου) από 12,7% εφέτος με τις συνολικές περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες να προσεγγίζουν τα 2,32 δις ευρώ.


 Στο μέτωπο φορολογικών εσόδων σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται παρά οριακές μεταβολές σε σχέση με το προσχέδιο της 5ης Νοεμβρίου όπου υπήρχε πρόβλεψη για αύξηση τους κατά 3,5 δις ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος.


Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνονται νέοι φόροι πέραν της αύξησης 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα.  Τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και πολλών φοροαπαλλαγών, τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, την εφαρμογή της ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα του 2010 θα ενισχυθούν και από την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και της έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.


Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή (από το 12,7% στο 9,1%) ανέρχεται στα 8,64 δις ευρώ καθώς στην μείωση των δαπανών και την ενίσχυση των εσόδων θα πρέπει να προστεθεί και η ελάφρυνση του προϋπολογισμού από φετινές εφάπαξ δαπάνες (π.χ. εξόφληση χρεών νοσοκομείων) οι οποίες δεν θα επαναληφθούν το 2010.


Ιδιαίτερα αυξημένο κατά 8,4% θα είναι το κονδύλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  το οποίο διαμορφώνεται στα 10,3 δις ευρώ .


Ο κ. Παπακωνσταντίνου στη εισήγηση του μίλησε για ένα προϋπολογισμό ανάταξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας.


Εκτιμάται πως το «νοικοκύρεμα» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου η Ελλάδα να  εξασφαλίσει μεγαλύτερη παράταση στην διαδικασία της επιτήρησης για την μείωση του υπερβολικού ελλείμματος, πιθανότατα έως το 2013.


Κι αυτό γιατί η Κομισιόν ζητούσε αφενός μόνιμα μέτρα και αφετέρου επικέντρωση τους στο σκέλος των κρατικών δαπανών τις οποίες και θεωρούσε υπέρογκες.


Επίσης θα προσμετρηθεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε προϋπολογισμό προβλέπεται υποχώρηση πρωτογενών δαπανών.


Εξάλλου  όσον αφορά στην εισοδηματική πολιτική το «πλαφόν» στις αυξήσεις  έρχεται σε συνέχεια του φετινού «παγώματος» για συνολικά 818.000  δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.


Τώρα  το 2010  περίπου 120.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου-και των ασφαλιστικών ταμείων όπως το Ταμείο Επιστημόνων, ΤΑΠ ΟΤΕ, τραπεζών, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ-και 300.000 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση .Το διετές πλέον «πάγωμα» μεταφράζεται σε μείωση αποδοχών 4% για τους μισθωτούς του Δημοσίου και 3% για τους συνταξιούχους. Για όσους έχουν τακτικές αποδοχές (βασικός μισθός συν επιδόματα)  μικρότερες των 2.000 ευρώ θα δοθούν αυξήσεις 1,5%.

Πηγή Ημερησία