Λούκα Κατσέλη: Κεφάλαια 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις το 2010, παγώνει ο αναπτυξιακός

18 Νοέμβριος 2009
Αλλαζει ριζικά ο τρόπος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με αλλαγές στο ΕΣΠΑ το ΤΕΜΠΜΕ και τον αναπτυξιακό νόμο ακόμα αλλά και στα ΣΔΙΤ τα οποία θα επανεξεταστούν λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν εξαιτίας της κακής χωροθέτησης. Taxheaven.gr

Λούκα Κατσέλη: Κεφάλαια 10 δισ. ευρώ για επενδύσεις το 2010, παγώνει ο αναπτυξιακός.

Αλλαζει ριζικά ο τρόπος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με αλλαγές στο ΕΣΠΑ το ΤΕΜΠΜΕ και τον αναπτυξιακό νόμο ακόμα αλλά και στα ΣΔΙΤ τα οποία θα επανεξεταστούν λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν εξαιτίας της κακής χωροθέτησης.

Αυτά ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, σε συνεντευξη Τύπου σήμερα, γνωστοποιώντας ότι παγώνει από 31 Δεκεμβρίου 2009 η διαδικασία ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο με στόχο να αλλάξουν τα κριτήρια στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το κριτήριο της απασχόλησης. Υπολογίζεται ο νέος νόμος να είναι έτοιμος στις αρχές του 2010.

Όπως είπε η υπουργός αυτή τη στιγμή λιμνάζουν 2000 αιτήσεις και ο στόχος είναι ξεκαθαριστούν αυτές και μετά να παρουσιαστεί το νέο επενδυτικό πλαίσιο. Η υπουργός σημείωσε, πάντως ότι δεν παγώνει τώρα η αποδοχή αιτήσεων ώστε να μην αιφνιδιαστεί η αγορά, αλλά θα καθυστερήσει η διαδικασία ώστε να εξεταστούν με βάση τα νέα κριτήρια.

Εν τω μεταξύ αλλάζει και ο τρόπος λειτουργίας του ΕΣΠΑ.

Δηλαδή σε ότι αφορά στην ένταξη απλοποιούνται οι διαδικασίες και απλοποιείται και ο νόμος 3614/2007 ενώ καταργείται το δεύτερο στάδιο πιστοποίησης προτύπου ΕΛΟΤ και υπάρχει γι αυτό συνεννόηση και με την ΕΕ.

Παράλληλα καταργούνται και οι 13 αναπτυξιακοί φορείς των περιφερειών και η Νόμος ΑΕ.

Για τα προγράμματα για τις ΜΜΕ γνωστοποιήθηκε ότι ενισχύεται η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα που εκτελούντται κανονικά με έναρξη υποβολής αιτήσεων την 16η Νοεμβρίου 2009. Εχουν υποβληθεί 7110 αιτήσεις.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται το πρόγραμμα επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών που έληγε 30 11 2009 αλλά θα ενταχθούν σε αυτό προτάσεις που θα απορροφήσουν μόνο μέχρι 70 εκατ ευρώ από 250 εκατ ευρώ που ήταν το αρχικό συνολικό.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης ΜΜΕ που έληγε 18.12.2009 και είχε προυπολογισμό 1,05 δισ. ευρώ έληγε 18/12 και σπάει σε δύο κομμάτια. Η πρώτη φάση θα αφορά σε 500 εκατ. ευρώ και η δεύτερη εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα ίδια αλλά θα είναι με τα νέα κριτήρια.

Συνολικά υπολογίζεται να αποτελέσουν ''ένεση'' ρευστότητας τα κονδύλια συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για το 2010 για επενδύσεις.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός στόχος για το 2010 είναι να διατεθούν στην οικονομία 10,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων –αύξηση 8,42% σε σχέση με το 2009 ή 4,2% του ΑΕΠ από 3,9% το 2009)- εκ των οποίων τα 7 δισ,. ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες (ΕΣΠΑ) και τα 3,35 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη προανήγγειλε ακόμα, ανακατανομή δαπανών για παραγωγικές αναδιαρθρώσεις και νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, περιβάλλον, υγεία, πολιτισμό, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτομία, ΜμΕ, εκπαίδευση-κατάρτιση, πολιτισμό, συνδυασμένες μεταφορές, θαλάσσιο τουρισμό και αναβάθμιση λιμένων.

Η κυρία Κατσέλη προανήγγειλε αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντάσσονται σε αυτό επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα έχουν κατ’ ανάγκη τρεις κερδοφόρες χρήσεις.

Επίσης η υπουργός σημείωσε ότι στην αγορά μέχρι το 2015 οι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση πόροι που απομένουν από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ.


Πηγή Κέρδος