Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Νομοσχέδιο «Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης»

17 Νοέμβριου 2009 Σχόλια
  • Το σχέδιο νόμου περί ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που θα συζητήσουμε σήμερα είναι η πρώτη πράξη τήρησης των προεκλογικών μας δεσμεύσεων που αφορά στο πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών.
Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Νομοσχέδιο «Ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εισφορά Κοινωνικής Ευθύνης» .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σχέδιο νόμου περί ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που θα συζητήσουμε σήμερα είναι η πρώτη πράξη τήρησης των προεκλογικών μας δεσμεύσεων που αφορά στο πρόγραμμα των πρώτων εκατό ημερών.

Είναι ένα σχέδιο νόμου που κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

- της αναδιανομής του εισοδήματος και

- της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στο  περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας μας που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα με τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης για την ελληνική οικογένεια, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, χαμηλόμισθους, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και αναπηρίες.

Υψώνουμε ασπίδα προστασίας σε όλους εκείνους που καλούνται να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης με χειρότερους όρους, ενδυναμώνοντας τους κοινωνικούς δεσμούς.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης το επίδομα αυτό θα δοθεί από μεγάλες επιχειρήσεις, που κατέγραψαν κέρδη άνω των 5 εκ. ευρώ το 2008 και είχαν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση και από φορολογία στους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με λιγότερα λόγια, σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που αφορά στην άμεση αναδιανομή του πλούτου.

Από τους έχοντες και κατέχοντες σε εκείνους που αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να ανοίξω μία μικρή παρένθεση και να αναφερθώ στη διαδικασία ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης που ακολουθήθηκε.

Μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία ενεργούς συμμετοχής όλων των πολιτών.

Γιατί έχει κι αυτό τη δική του σημασία για τον τρόπο διακυβέρνησης που υιοθετούμε.

Έχει τη δική του σημασία γιατί κάνει πράξη τις δεσμεύσεις μας για πλήρη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.

Γιατί κάθε πολιτική ξεκινά από τους πολίτες και καταλήγει στους πολίτες.

Έτσι μπορέσαμε να δούμε προτάσεις και σχόλια τόσο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους όσο και από εκείνους που ήθελαν να ακουστεί η άποψή τους.

Τα σχόλια αυτά τα επεξεργαζόμαστε και τα λαμβάνουμε υπόψη για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου  νόμου.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου προβλέπει:

Α.   Οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα

Με τη ρύθμιση αυτή ενισχύονται συνολικά 444.500 οικογένειες με το συνολικό ποσό των 354.100.000 ευρώ.

Β. Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Έτσι η συνολική ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανέρχεται σε 714.200.000 ευρώ και καλύπτει 2.083.000 δικαιούχους.

Συνολικά λοιπόν το επίδομα  κοινωνικής αλληλεγγύης, θα δοθεί σε περισσότερους από 2,5 εκατ. πολίτες χαμηλού εισοδήματος, και θα ανέρχεται σε πάνω από 1 δις ευρώ.

Θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2009 και η δεύτερη μέχρι 30 Ιουνίου του 2010.

Είναι μία σημαντική βοήθεια, η οποία όμως έχει σχεδιαστεί  με  τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιθέτως θα προέλθει από την έκτακτη εισφορά, που αφορά στις επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί μέσω αύξησης του ΕΤΑΚ.

Ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους ότι  καταργήθηκαν το Ταμείο κατά της Φτώχειας και το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και ότι το επίδομα αλληλεγγύης αποτελεί ουσιαστικά μία απλή  μετονομασία τους.

Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το Ταμείο κατά της Φτώχειας (Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής) είναι ένα Ταμείο το οποίο ποτέ δε λειτούργησε σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ενώ η ΝΔ είχε το 2007 δεσμευτεί ότι σε βάθος τετραετίας το Ταμείο θα είχε 2 δις ευρώ τελικά στους προϋπολογισμούς των ετών 2008 και 2009 είχαν εγγραφεί μόλις 100 εκατ. και 350 εκατ. αντιστοίχως.

Από τα μεν πρώτα 100 εκατ. δε δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ προς ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων από τα δε 350 εκατ. δόθηκε το επίδομα θέρμανσης.

Επιπλέον, η εφαρμογή του επιδόματος αλληλεγγύης αφορά ένα μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων και το συνολικό ποσό που διατίθεται είναι πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμένει πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις για ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων μέσα σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Γιατί τελικά το ερώτημα δεν είναι μόνο αν υπάρχουν χρήματα, αλλά και αν έχεις την πολιτική βούληση να τα αναζητήσεις από όσους τα έχουν και μπορούν να συνεισφέρουν.

Και εμείς την έχουμε αυτή την πολιτική βούληση, και μάλιστα μέσα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Και το αποδεικνύουμε ξεκάθαρα με το παρόν νομοσχέδιο.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι έτσι λύνουμε τα προβλήματα όσων έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.

Χρειάζονται και άλλα βήματα που πρέπει  να κάνουμε για να ενισχύσουμε και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε.

Το επίδομα αλληλεγγύης είναι ένα έκτακτο, δημοσιονομικά ουδέτερο μέτρο που θα δώσει μια ανάσα στα εκατοντάδες νοικοκυριά που πλήττονται από την οικονομική κρίση και θα αναθερμάνει την αγορά.

Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά τολμηρών μέτρων και πολιτικών μόνιμου χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της οικογένειας και των οικονομικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή, ύστερα από ευρεία δημόσια διαβούλευση, θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση: τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η διαφάνεια, η αναβάθμιση της δημοκρατίας, η αναδιανομή του πλούτου, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν τους άξονες της προοδευτικής πρότασης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση.

Με αυτό το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή ανταποκρινόμαστε έγκαιρα στις απαιτήσεις των δύσκολων ημερών.

Ζητούμε τη συμμετοχή όσων μπορούν και πρέπει να προσφέρουν για τους πολίτες εκείνους που αντιμετωπίζουν τις δύσκολες ημέρες από δυσμενέστερη θέση.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
 Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης