Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βίαιο «γύρισμα» στις τραπεζικές μετοχές συμπαρέσυρε καθοδικά τον Γενικό Δείκτη

Βίαιο «γύρισμα» στις τραπεζικές μετοχές συμπαρέσυρε καθοδικά τον Γενικό Δείκτη
  • Στις 782,23 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


To πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών επηρέασε αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ιδιαίτερα το 'εύθραυστο' ελληνικό χρηματιστήριο. Οι σταθεροποιητικές τάσεις που υπήρχαν (κίνηση πέριξ των 790 μονάδων), μετατράπηκαν σε πωλήσεις προς τις τραπεζικές μετοχές και πιέσεις προς ορισμένα δεικτοβαρή blue chips που λειτουργούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ως ανάχωμα στις διορθωτικές κινήσεις.

Κίνηση Γενικού Δείκτη

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στις 790 μονάδες , πραγματοποίησε υψηλό ημέρας στις 795 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 782,23 μονάδες με υποχώρηση -0,83%. Ουσιαστικά κάλυψε όλο φάσμα μεταξύ στήριξης (780) και αντίστασης (797 μονάδων). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά.

Τεχνικά, οι 780 μονάδες λειτούργησαν προσωρινά ως στήριξη. Εάν η αυριανή συνεδρίαση είναι εξίσου διορθωτική, τότε είναι θέμα χρόνου να χαθούν οι 780 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και να συναντήσει την επόμενη στήριξη πέριξ των 750-755 μονάδων.

Πίεση στις τραπεζικές μετοχές ενόψει και των stress tests

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά -2,96%. Στους υπόλοιπους κλάδους, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) με -1,59%, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-1,39%), Πετρέλαιο-Διυλιστήρια (-1,31%), Κατασκευές-Υλικά (-1,14%).

Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (1,68%), Υγείας (0,53%).

Στροφή και σε επιλεκτικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Σε μία συνεδρίαση που ήταν αρνητική για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -1,17%, υπήρξε ενδιαφέρον για ορισμένες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ώθησαν τον δείκτη FTSE Mid Cap σε άνοδο κατά 0,68%. Η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι ότι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εστιάζουν ιδιαίτερα οι ξένοι επενδυτές , οι οποίοι είναι απόντες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ξένες Αγορές - Έμφαση στα εταιρικά αποτελέσματα

Διορθώσεις σε χρηματιστηριακούς δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη περιελάμβανε το 'απογευματινό μενού' των χρηματιστηριακών εξελίξεων. Οι περισσότερες ξένες αγορές εστιάζουν αυτή την περίοδο κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων ομίλων, τα οποία θα καθορίσουν και την μελλοντική πορεία των μετοχών στο α' τρίμηνο 2021. Επίσης στις ΗΠΑ, υπάρχει ανάμειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) σε ορισμένες μετοχές που δείχνουν στοιχεία αθέμιτης κερδοσκοπίας. Αυτό απασχολεί αρκετούς επενδυτές.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης