ΣΟΛΠ: Σειρά αιτημάτων με σκοπό να φέρουμε το έργο των λογιστών-φοροτεχνικών εις πέρας

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

18 Φεβρουάριος 2021
Taxheaven.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από Συνεδρίαση το ΔΣ του Συλλόγου την 15/2/2021 προχώρησε στο παρακάτω Δελτίο Τύπου απευθυνόμενο προς την Πολιτική Ηγεσία, τα Υπουργεία Οικονομικών – Ανάπτυξης και Εργασίας και προς τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κο Κόλλια επικεφαλής του Φορέα μας ο οποίος πρέπει να αναλάβει να προωθήσει τα κάτωθι αιτήματα του Κλάδου μας.

Είμαστε πλέον από τους λίγους επιστημονικούς- επαγγελματικούς κλάδους ο οποίος όχι μόνο δεν έχει αναστείλει την εργασία του, αλλά είναι εκεί και εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να φέρει εις πέρας τις τρέχουσες υποχρεώσεις του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουμε Κοινωνικό έργο στη χώρα, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, ενώ παράλληλα επωμιζόμαστε το πρόσθετο βάρος των αλλαγών της φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας που προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας της πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν θα θέλαμε να διατυπώσουμε μια σειρά αιτημάτων με σκοπό να φέρουμε το έργο των Λογιστών – Φοροτεχνικών εις πέρας τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας.

1. Την άμεση μετάθεση της υποχρεωτικότητας των Ηλεκτρονικών Βιβλίων (MY DATA) την 1/1/2022 και να θεωρηθεί ολόκληρο το 2021 πιλοτικό έτος χωρίς την επιβολή προστίμων για την εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο επαναστατικό εγχείρημα που σίγουρα θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία και θα περιορίσει  την φοροδιαφυγή, να θεωρούμε ότι μπορεί να εφαρμοστεί στην ελληνική κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού με ανέτοιμες όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα Λογιστικά Γραφεία και τις εταιρείες πληροφορικής, ενώ σε δεκάδες επαγγέλματα υπάρχουν αρκετές λογιστικές ιδιομορφίες, που δεν έχουν λυθεί παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας.
Γι’ αυτούς τους λόγους επικροτούμε και ενισχύουμε την απόφαση και την πρόταση του φορέα μας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Προέδρου μας Κωνσταντίνου Κόλλια να χαρακτηριστεί το έτος 2021 ως έτος προαιρετικό για την λειτουργία των Ηλεκτρονικών Βιβλίων και συγχρόνως η ΑΑΔΕ να προβεί σε άμεσες ενέργειες με την χρήση των ΜΜΕ και οποιουδήποτε άλλου πρόσφορου μέσου για την ενημέρωση των επιχειρήσεων, κάτι που δεν έχει γίνει στο ελάχιστο μέχρι σήμερα. Ο χαρακτηρισμός του έτους 2021 ως προαιρετικό είναι πρώτα απ’ όλα απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

2. Μετά το τέλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, θεωρούμε απαραίτητο το άνοιγμα της εφαρμογής ώστε να γίνουν όλες οι δυνατές διορθώσεις της δήλωσης των εσόδων για όλο το έτος του 2020.

3. Επαναλειτουργία και παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας για μισθώσεις που έχουν συναφθεί πριν την 1/1/2014 έως τουλάχιστον την 30/6/2021 ώστε να συμπίπτουν μέχρι την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2021, με σκοπό οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληροφορηθούν την υποχρέωσή τους και να υποβάλλουν τα παραπάνω μισθωτήρια.     

4. Με βάση την παρέμβαση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο βήμα της Βουλής, ενισχύουμε και προσυπογράφουμε την πρότασή του για την κατάργηση του άρθρου 54ε του νόμου 4714/2020 περί προστίμων.

5. Ζητούμε την παράταση τουλάχιστον για δύο μήνες, δηλαδή έως 30/4/2021, της υποβολής                                                                                                   
α) των δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής ( 1-2-3-4 ) που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δανεισμό με την μορφή του Προσωρινού Πλαισίου και β) των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν για τα αναδρομικά συντάξεων αποθανόντων, διότι τα παραπάνω πιστοποιητικά και για τους δύο λόγους, πρέπει να εκδοθούν από τα αρμόδια Πρωτοδικεία, τα οποία έχουν επωμιστεί φοβερό όγκο εργασίας για την έκδοσή τους και αδυνατούν να φέρουν σε πέρας το έργο.

6. Με βάση εγκύκλιο (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/143/οικ.2343/08.02.2021) του Υπουργείου Εσωτερικών, οι πάντες θα εξυπηρετούνται στις αρμόδιες ΔΟΥ κατόπιν ραντεβού, με εξαίρεση τους Δικηγόρους. Στην εν λόγω εγκύκλιο δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς, τους επιστήμονες  που είναι οι άμεσοι συνεργάτες της φορολογικής διοίκησης και είναι αυτοί οι οποίοι κατόρθωσαν να υλοποιήσουν μέσω της δικής τους  προσπάθειας όλα τα μέτρα που αποφάσισε η πολιτεία βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όλης της χώρας.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι θα γινόταν εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδιδε Εγκύκλιο αντίστοιχα με την οποία θα αποφάσιζε ότι στα Δικαστήρια οι πάντες θα εξυπηρετούνται κατόπιν ραντεβού, με εξαίρεση μόνο τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς !!

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μετάβαση των Λογιστών – Φοροτεχνικών στις Υπηρεσίες πρώτης γραμμής (κυρίως ΔΟΥ – ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ) και η εξυπηρέτησή τους από τις δημόσιες υπηρεσίες να γίνονται μόνο με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας εφ’ όσων βέβαια διασφαλίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις και δεν υπάρχει συνωστισμός εντός των Υπηρεσιών.

Τον τελευταίο χρόνο «δεν καθόμασταν σπίτι μας» αλλά δουλεύαμε συνεχώς για να στηρίξουμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις και ζητούμε το Δημόσιο σεβασμό και αναγνώριση για την προσπάθεια που καταβάλει καθημερινά ο κλάδος των Λογιστών, όπου μετά τον κλάδο των Ιατρών και του Νοσηλευτικού προσωπικού που αναμφισβήτητα υπερβάλλει εαυτό τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, εργάζεται νυχθημερόν ακόμη και τις αργίες για να τα βγάλει πέρα, προκειμένου ολόκληρο το σύστημα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας το οποίο περνάει από τα χέρια μας, να ολοκληρωθεί σωστά και επιτυχημένα για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.
 
Κανένας δεν πρόκειται να βαρυγκωμήσει κανείς μας δεν πρόκειται να πει κάτω τα πληκτρολόγια …. Γιατί έχουμε χρέος απέναντι στον Ελληνικό λαό να κάνουμε το παν για να ξεπεράσουμε την πανδημία, όπως το κάναμε εδώ και τόσα χρόνια για να ξεπεράσουμε την Οικονομική κρίση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣτΑ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ