Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διαδικασία εγγραφής μελών Ο.Ε. και ελεγκτικών εταιριών στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και την πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης

16 Φεβρουάριου 2021 Σχόλια
Διαδικασία εγγραφής μελών Ο.Ε. και ελεγκτικών εταιριών στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και την πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση  17290 ΕΞ 2021 για τη διαδικασία Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και την πτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης.



Μέλη Μητρώου Εμπειρογνωμόνων


1. Στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων του άρθρου 65 του ν. 4738/2020 (Α' 207) εγγράφονται ως μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 66 αυτού:

α) φυσικά πρόσωπα, ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε (5) έτη ή πιστοποιημένοι λογιστές - φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια Α' τάξης ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές ή συμβουλευτικές υπηρεσίες,

β) φυσικά πρόσωπα ή ελεγκτικές εταιρείες, που είναι μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) που έχει συσταθεί με το άρθρο 1 του π.δ. 226/1992 (Α' 120) και έχουν λάβει άδεια άσκησης επαγγέλματος (επαγγελματική άδεια) από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4449/2017 (Α' 7) ή

γ) φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αποτελούν πιστοποιημένους εκτιμητές του κλάδου άυλων αγαθών ή επιχειρήσεων, εγγεγραμμένα στο οικείο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.


Διαδικασία Εγγραφής στο Μητρώο

1. Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας και πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγραφής στο Μητρώο. Μετά την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του Μητρώου και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο Μητρώο. Το πληροφοριακό σύστημα του μητρώου εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει, αναπτύσσει και λειτουργεί παραγωγικά η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

2. Οι δυνάμενοι να εγγραφούν ως μέλη, σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας, έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού συνδεθούν στο σύστημα, εξουσιοδοτούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), το Ο.Ε.Ε., την Ε.Λ.Τ.Ε. και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, να αποστείλουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία του επόμενου εδαφίου, που έχουν στην κατοχή τους. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στο Μητρώο συμπληρώνοντας ή ενημερώνοντας:

α) ταχυδρομική διεύθυνση (οδός, αριθμός, ταχυδρομικός κώδικας, πόλη), ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail και αριθμό τηλεφώνου, σταθερού και κινητού, αρμόδια Δ.Ο.Υ.,

β) αριθμό Μητρώου επαγγελματικού φορέα (ΟΕΕ ή ΕΛΤΕ),

γ) αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ή αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή αριθμό Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών,

δ) υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών: i) δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για οποιοδήποτε κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσε-ως έγκλημα, ii) δεν έχουν επιβληθεί σε αυτόν πειθαρχικές ποινές που αναστέλλουν ή εμποδίζουν την άσκηση του επαγγέλματός του, iii) δεν έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου που υπηρετεί σε οικονομική υπηρεσία, iv) ότι τα υποβληθέντα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή και v) ότι διαθέτει συναφή προϋπηρεσία 5 ετών σε περίπτωση που εντάσσεται στην κατηγορία του πρώτου εδαφίου της παρ. 1α του άρθρου 1 της παρούσας,

ε) εφόσον ο εμπειρογνώμονας είναι νομικό πρόσωπο, την επωνυμία, την έδρα, τον Α.Φ.Μ. του νομικού προσώπου και τον ΑΜ επαγγελματικού φορέα (ΟΕΕ η ΕΛΤΕ),

στ) διαδικτυακό τόπο της επιχείρησης ή βιογραφικό σημείωμα ως προαιρετικό στοιχείο,

ζ) κατάλογο με τους ΑΦΜ των επιχειρήσεων - πελατών του που στοιχειοθετούν τη συναφή προϋπηρεσία, σε περίπτωση που εντάσσεται στην κατηγορία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1α του άρθρου 1 της παρούσας.

3. Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων ενεργοποιείται η δυνατότητα υποβολής του αιτήματος εγγραφής και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει μοναδικό αριθμό και ημερομηνία καταχώρισης. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο ένα αίτημα εγγραφής.

4. Μετά την υποβολή του αιτήματος εγγραφής πραγματοποιούνται διασταυρώσεις για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του άρθρου 1 της παρούσας. Γ ια την υλοποίηση των ελέγχων του προηγούμενου εδαφίου δύνα-ται να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων του άρθρου 1. Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων εκδίδεται απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αναφορικά με την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος εγγραφής στο Μητρώο.

5. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι δυνατή οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την ανακοίνωση έναρξης λειτουργίας και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

6. Η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. διατηρεί το δικαίωμα να επαληθεύσει την ακρίβεια των υποβληθέντων δικαιολογητικών σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση υποβολής ανακριβών ή ψευδών στοιχείων, εκτός των συνεπειών του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 ενημερώνεται άμεσα η κατά περίπτωση αρμόδια πειθαρχική αρχή για την άσκηση των προβλε-πόμενων πειθαρχικών διώξεων.


Επιλογή εμπειρογνώμονα από το Μητρώο -Υποχρεώσεις


1. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 4738/2020 (Α' 207), ο εμπειρογνώμονας- μέλος του Μητρώου επιλέγεται από τον οφειλέτη και τους συμβαλλόμενους πιστωτές του από κοινού στην περίπτωση της αίτησης του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του νόμου αυτού και από τους συμβαλλόμενους πιστωτές στην περίπτωση της αίτησης του δεύτερου εδαφίου της ίδιας παραγράφου.

2. Ο εμπειρογνώμονας υποχρεούται να εκτελεί τα καθήκοντά του με ευσυνειδησία, αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Έναντι των πιστωτών και του οφειλέτη ο εμπειρογνώμονας ευθύνεται για δόλο και βαριά αμέλεια.

3. Οι εμπειρογνώμονες έχουν υποχρέωση να μην γνωστοποιούν πληροφορίες που περιέρχονται σε αυτούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφόσον αυτό δεν είναι αναγκαίο για τη σύναψη της συμφωνίας.

4. Οι εμπειρογνώμονες - μέλη του Μητρώου ακολουθούν ως προς τη διεκπεραίωση των εργασιών τους τα προβλεπόμενα στην απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4738/2020 όπου ορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο της έκθεσης του εμπειρογνώμονα και οι διαδικασίες που ο εμπειρογνώμονας πρέπει να τηρήσει για την κατάρτισης της έκθεσής του.


Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης