Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε ύφεση η Ελλάδα μετά από 16 χρόνια , η Ευρωζώνη... βγαίνει

13 Νοέμβριου 2009
  • Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους
Σε ύφεση η Ελλάδα μετά από 16 χρόνια
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους


Την πρώτη της ύφεση μετά από το 1993 βιώνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 1993.


Εξάλλου, η οικονομία της χώρας έχει ήδη διανύσει δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2009 συρρικνώθηκε κατά 1,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη - Εύθραυστη ανάκαμψη

Πέρα από τα αρνητικά νέα για την κατάσταση της ελληνικής αγοράς, η Eurostat ανακοίνωσε ενθαρρυντικά νέα για την οικονομία στην Ευρωζώνη, η οποία βρέθηκε εκτός ύφεσης το γ’ τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ στα 16 κράτη-μέλη αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, σημείωσε πτώση 4,1%.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ετήσια μείωση της τάξης του 3,9%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψαν στο γ’ τρίμηνο και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι αυτοί ήταν χαμηλότεροι από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για αύξησή του κατά 0,8%, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 4,7%. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%, με το μισό ρυθμό απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά, ενώ στην Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση της τάξης του 0,7%.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου θέτει την Ευρωζώνη εκτός της σοβαρότερης οικονομικής ύφεσης, στην οποία έχει εισέλθει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.


Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης