Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε ύφεση η Ελλάδα μετά από 16 χρόνια , η Ευρωζώνη... βγαίνει

13 Νοέμβριος 2009
  • Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους
Σε ύφεση η Ελλάδα μετά από 16 χρόνια
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους


Την πρώτη της ύφεση μετά από το 1993 βιώνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε ύφεση τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα αναθεωρημένα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου υποδεικνύουν τριμηνιαία συρρίκνωση 0,1% σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επισήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 1993.


Εξάλλου, η οικονομία της χώρας έχει ήδη διανύσει δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2009 συρρικνώθηκε κατά 1,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη - Εύθραυστη ανάκαμψη

Πέρα από τα αρνητικά νέα για την κατάσταση της ελληνικής αγοράς, η Eurostat ανακοίνωσε ενθαρρυντικά νέα για την οικονομία στην Ευρωζώνη, η οποία βρέθηκε εκτός ύφεσης το γ’ τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ στα 16 κράτη-μέλη αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, έπειτα από πέντε συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, σημείωσε πτώση 4,1%.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και ετήσια μείωση της τάξης του 3,9%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψαν στο γ’ τρίμηνο και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι αυτοί ήταν χαμηλότεροι από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για αύξησή του κατά 0,8%, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 4,7%. Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%, με το μισό ρυθμό απ’ ό,τι ανέμενε η αγορά, ενώ στην Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση της τάξης του 0,7%.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου θέτει την Ευρωζώνη εκτός της σοβαρότερης οικονομικής ύφεσης, στην οποία έχει εισέλθει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.


Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης