ΕΛΦΕΕ Ν. Μεσσηνίας: Αιτήματα σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας myDATA

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

12 Φεβρουάριος 2021
Taxheaven.gr


ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)


Επιστολή

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο

Τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:

- Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
κ. Κόλλια Κωνσταντίνο

- Διοίκηση 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΟΕΕ

- Πρόεδρο Κο Καμπάνη Βασίλειο και
ΔΣ της ΠΟΦΕΕ


Σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA. Ένα σχέδιο το οποίο μας επηρεάζει όλους άμεσα, καθώς επιφέρει καθολική αλλαγή στο τρόπο λειτουργίας τόσο του κλάδου των Λογιστών-Φοροτεχνικών όσο και του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Όλοι πλέον καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Πόσοι, όμως, είναι έτοιμοι για αυτή την αλλαγή;

Με τα τελευταία μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται στο «κόκκινο». Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όπως η εστίαση και τα γυμναστήρια είναι κλειστοί εδώ και μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πότε και με τι τρόπο θα ξανανοίξουν, ενώ στον αντίποδα άλλοι κλάδοι είναι ανοιχτοί με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και με τεράστιες πτώσεις των εσόδων τους. Η αβεβαιότητα είναι κυρίαρχη στην αγορά και όσο και αν υπάρχουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση αυτά δεν αποτελούν παρά μία προσωρινή λύση.

Προτεραιότητα του κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία είναι να βρει τρόπους να αποφύγει το λουκέτο και όχι να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα που θέτουν τα Ηλεκτρονικά Βιβλία (myDATA).

Οι λογιστές όλο αυτό το διάστημα στεκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες αλλά και την κοινωνία. Πέρα των προβλεπόμενων υποχρεώσεων των οποίων έχουμε ως κλάδος ως προς τους πελάτες μας έχουμε επιφορτιστεί και με την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων που νομοθετούνται σχεδόν καθημερινά και σε ορισμένες δε περιπτώσεις αρκετά καθυστερημένα. Ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις, δυσβάσταχτος όγκος εργασίας, εξαντλητικές προθεσμίες και καθόλου ελεύθερος χρόνος. Αυτή είναι η εικόνα ενός ολόκληρου κλάδου εδώ και περίπου ένα χρόνο. Πως μπορούμε μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες να προλάβουμε να εναρμονιστούμε και σε αυτά τα νέα αυτά δεδομένα;

Απαιτούμε

• Παράταση της ημερομηνίας υποχρεωτικής διαβίβασης παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA για μετά τη λήξη της πανδημίας.

• Να χαρακτηριστεί το 2021 ως έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων.

• Μη υποβολή διοικητικών προστίμων για την πρώτη χρονιά λειτουργίας της νέας πλατφόρμας.


Εκ του ΔΣ της ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας