Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση προαναγγέλλει ο Α. Λοβέρδος

11 Νοέμβριου 2009
  • Τις «διορθωτικές κινήσεις» στο Ασφαλιστικό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πρώτα θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν πόροι από τον περιορισμό των δαπανών υγείας, όπου ο υπουργός κάνει λόγο για «όργιο συναλλαγής και πάρτι εκατομμυρίων»
Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση προαναγγέλλει ο Α. Λοβέρδος.

Τις «διορθωτικές κινήσεις» στο Ασφαλιστικό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πρώτα θα επιχειρηθεί να εξοικονομηθούν πόροι από τον περιορισμό των δαπανών υγείας, όπου ο υπουργός κάνει λόγο για «όργιο συναλλαγής και πάρτι εκατομμυρίων»

Νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό δρομολογεί η κυβέρνηση υπό την πίεση του δημοσιονομικού προβλήματος και της αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί με έκτακτες ενισχύσεις (πέραν των θεσμοθετημένων) τα ασφαλιστικά ταμεία για την «κάλυψη» των ταμειακών «ανοιγμάτων» τους. Όπως έγινε ήδη από φέτος για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (ζήτησε επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ) και τον ΟΑΕΕ (+462 εκατ. ευρώ).

Τις «διορθωτικές κινήσεις» στο ασφαλιστικό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος εν μέσω των πρώτων διαμαρτυριών (του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας) για την προϋπολογιζόμενη μείωση κατά 1,25 δισ. ευρώ το 2010 των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού προς τα Ταμεία.

Σωστή πρόβλεψη
«Οσοι προέβλεπαν ότι το 2009 θα είναι το έτος που θα ανοίξει η μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό, σωστά προέβλεψαν», είπε ο υπουργός στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 9,89».

«Δεν μπορεί να μείνει κλειστό το θέμα του ασφαλιστικού, όταν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να προβλέπει ότι ο φορολογούμενος θα καλύπτει όχι τις τακτικές - νομοθετημένες ενισχύσεις αλλά και τα έκτακτα ανοίγματά του που τώρα τα είδαμε στο ΙΚΑ το Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται του χρόνου να τα δούμε από τον Ιούνιο», συμπλήρωσε ο Α. Λοβέρδος.

Τη διαπίστωση ότι το ασφαλιστικό είναι «ανοικτό» είχε κάνει ο υπουργός και στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Και χθες επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα χρειαστεί να ληφθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση, αφού προηγουμένως καταβληθεί προσπάθεια να... εξοικονομηθούν πόροι (το ίδιο είχε δηλώσει και αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του): «Σε λίγο καιρό θα έχω τη δυνατότητα να πω στον κόσμο ότι έχω παλέψει να εξοικονομήσω χρήματα και τα έχω καταφέρει, έχω συγκρατήσει τη σπατάλη, τις κομπίνες, το όργιο συναλλαγής, το πάρτι των εκατομμυρίων», τόνισε χαρακτηριστικά...

Να σημειωθεί ότι η σπατάλη στον τομέα της υγείας ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και η εισφοροδιαφυγή τα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των Ταμείων.

Δημοσιονομικά εμπόδια
Ο υπουργός απέφυγε χθες να δεσμευτεί και για την αποκατάσταση της αδικίας (μείωση έως 30% στις συντάξεις) που υφίστανται όταν συνταξιοδοτούνται οι διαδοχικά ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός ταμεία.

Επικαλούμενος τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, είπε ότι «για το ποσό στη διαδοχική, αυτό το 30% που χάνεται και είναι άδικο, δεν μπορώ να δεσμευτώ? είναι στις στοχεύσεις της κυβέρνησης και θα κριθεί από τη συνεργασία μου με τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Ελλείψεις προσωπικού
Ο Α. Λοβέρδος υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη λείψει προσωπικό στις θέσεις εργασίας που σήμερα «καλύπτουν» στα Ταμεία κυρίως εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και προγράμματα stage και χωρίς ασφάλιση μισθωτών (το ΙΚΑ χάνει για το λόγο αυτό 1 δισ. ευρώ ετησίως).

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης διαπίστωσαν ότι στις υπηρεσίες υποδοχής ασφαλισμένων του ΙΚΑ στην οδό Νικηφόρου, υπηρετούν 18 υπάλληλοι από τους οποίους μόνο οι 5 είναι μόνιμοι, ενώ συνολικά το ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ απασχολεί συνολικά 2.400 μη μόνιμους εργαζόμενους των παραπάνω κατηγοριών (με stage και συμβάσεις έργου).

Ερώτηση Τσίπρα
Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Α. Τσίπρας προβλέποντας ότι «στο όνομα της επιτήρησης και της βιωσιμότητας των Ταμείων μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και ανεργίας, οι εργαζόμενοι θα είναι πάλι τα θύματα μιας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Υπόσχεση
Ο Α. Λοβέρδος υποσχέθηκε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη λείψει προσωπικό στις θέσεις εργασίας που σήμερα «καλύπτουν» στα Ταμεία κυρίως εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και προγράμματα stage και χωρίς ασφάλιση μισθωτών (το ΙΚΑ χάνει για το λόγο αυτό 1 δισ. ετησίως)

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης