Γ. Παπακωνσταντίνου: "Στις αρχές του 2010 η απόφαση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο της Ε.Ε."

Οικονομικές Ειδήσεις

10 Νοέμβριος 2009
Στις αρχές του 2010 θα ληφθεί η απόφαση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο που επιβάλλει η Κομισιόν, τόνισε κατά την ενημέρωση των ομολόγων του στο Ecofin, ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Taxheaven.gr

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Στις αρχές του 2010 η απόφαση για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο της Ε.Ε."

Στις αρχές του 2010 θα ληφθεί η απόφαση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο που επιβάλλει η Κομισιόν, τόνισε κατά την ενημέρωση των ομολόγων του στο Ecofin, ο κ. Γ.
Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα αποκαταστήσει σταδιακά την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, μετά από την νέα ανακοίνωση του Ecofin, με την οποία είχε εκφράσει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία.

Ειδικότερα, η παράγραφος του Ecofin για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία. Το Συμβούλιο καλεί εκτάκτως την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους. Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση, πριν το τέλος του 2009, και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλωσορίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να χειριστεί το ζήτημα άμεσα και υπεύθυνα και θεωρεί ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως αυτά που στοχεύουν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το συμβούλιο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και να δημιουργήσει μία επιτροπή που θα επιθεωρεί τις τυχόν ανεπάρκειες, στη οποία και θα βοηθήσουν αξιωματούχοι της Eurostat., ενώ εντύπωση προκάλεσε στην Ευρώπη η πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να αναθεωρήσει το έλλειμμα, διπλασιάζοντας το μάλιστα στο 12,7%.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης, σε αδρές γραμμές, τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας της τάξεως του 3,3%, δηλαδή από το 12,7% στο 9,4%. Η μισή μείωση θα προέλθει, όπως ανέφερε ο υπουργός, από διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, ενώ η συνολική διόρθωση θα οφείλεται κατά 60% στην αύξηση των κρατικών εσόδων και κατά 40% στη μείωση των κρατικών δαπανών, σημειώνοντας επίσης ότι για πρώτη φορά θα μειωθούν οι πρωτογενείς δαπάνες.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν τίθεται θέμα αναμόρφωσης μεγεθών του προϋπολογισμού απάντησε ότι στην παρούσα φάση εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκρισή του και συνεπώς το ενδεχόμενο αλλαγών είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στη συνέχεια τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην εφαρμογή αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών τα επόμενα χρόνια και ειδικότερα τη βούλησή της να αναμορφώσει ριζικά τον τρόπο κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών. Προς τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά μέτρων όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σημείωσε την κατάθεση, περί τον Μάρτιο, νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και τις επικείμενες αλλαγές σε σειρά τομέων όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των stages, την εξίσωση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, την διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, τη σταδιακή μείωσή τους με την εφαρμογή, εκ νέου, της αρχής «δύο συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται» κ.α.

Κατέληξε δε τονίζοντας ότι στις αρχές του επόμενου έτους η νέα κυβέρνηση θα δώσει το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%, το όριο που θέτει η Κομισιόν.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε δηλώσεις αυτό τον μήνα κατηγόρησε την Ελλάδα σημειώνοντας ότι παρέχει αναξιόπιστα στοιχεία που υπονομεύουν τα δημοσιονομικά όρια που θέτει η Ευρωζώνη.

Επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση για οικονομία και "πειραγμένα" στοιχεία

Σχολιάζοντας εξάλλου τη σημερινή ανακοίνωση του Συμβουλίου σχετικά με τα νέα προβλήματα που παρατηρούνται στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε δριμύτατα στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα στοιχεία που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών τα οποία όπως τόνισε έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Τόνισε ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην κληθεί να καταβάλει το τίμημα των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης ο μέσος Ελληνας πολίτης, ενώ ερωτηθείς «πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ» απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση «θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας». Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι αναφορικά με τα ζητήματα του δανεισμού η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας όμως ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να καταλογισθούν συγκεκριμένες ευθύνες για την παροχή ψευδών στοιχείων από την Αθήνα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι προσωπικώς τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα και σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι, όπως και κατά το παρελθόν είχε επισημάνει, μερίδιο ευθύνης φέρουν πιθανότατα και οι αρμόδιες για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών κοινοτικές υπηρεσίες.

Χ. Αλμούνια: "Δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων"

Τόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες για την εφαρμογή των συστάσεων που είχε απευθύνει την Άνοιξη το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ προς την Ελλάδα, σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%.

Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι με βάση αυτή την εξέλιξη, η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

Εξάλλου, κληθείς χθες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup να σχολιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2010, τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του, ο κοινοτικός επίτροπος αφού είπε ότι είχε μια σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό με τον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε στη συνέχεια ότι θα αναμείνει την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου πριν τοποθετηθεί επισήμως.

Kυβέρνηση: Στόχος η αλήθεια

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να αναδεικνύουμε την αλήθεια, να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς καταγραφής των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τρισέ.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι με τα μέτρα, που λαμβάνονται η χώρα θα είναι, σε λίγο διάστημα, αξιόπιστος συνομιλητής για τους εταίρους της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «μένει πολύς χρόνος και πολλές ενέργειες, προκειμένου να πείσει η χώρα τούς εταίρους για την αξιοπιστία της», κάνοντας λόγο για την επίσημη κατάθεση του προϋπολογισμού και για ένα φορολογικό νομοσχέδιο που «θα βάζει τις βάσεις για μια δημοσιονομική, φορολογική και οικονομική σταθερότητα».

Πηγή Κέρδος