Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χρηματοπιστωτικοί δείκτες αναφοράς: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης του LIBOR

Χρηματοπιστωτικοί δείκτες αναφοράς: Το Συμβούλιο θεσπίζει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης του LIBOR
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Το κείμενο του κανονισμού που εγκρίθηκε σήμερα θα υπογραφεί στις 10 Φεβρουαρίου και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα στις 12 Φεβρουαρίου. Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει και θα εφαρμοστεί από την επόμενη ημέρα


Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τροποποιήσεις επί του λεγόμενου κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς σχετικά με την παύση χρηματοπιστωτικών δεικτών αναφοράς.

Οι τροποποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο της αναμενόμενης σταδιακής κατάργησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου (LIBOR) έως το τέλος του 2021. Στόχος των νέων κανόνων είναι να μειωθεί η ανασφάλεια δικαίου και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διασφαλίζοντας ότι θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα νόμιμο επιτόκιο αντικατάστασης μέχρι τη στιγμή που δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ένας δείκτης αναφοράς συστημικής σημασίας.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να αντικαθιστά τους λεγόμενους «δείκτες αναφοράς κρίσιμης σημασίας», οι οποίοι θα μπορούσαν να διαταράξουν τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρώπη, και άλλους σχετικούς δείκτες αναφοράς, εάν η παύση τους μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ. Η Επιτροπή θα είναι επίσης σε θέση να αντικαθιστά δείκτες αναφοράς τρίτων χωρών εάν η κατάργησή τους μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών ή να εγείρει συστημικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν επίσης την αντικατάσταση ενός δείκτη αναφοράς που έχει οριστεί ως κρίσιμης σημασίας σε ένα κράτος μέλος, μέσω της εθνικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, οι τροποποιήσεις επί του κανονισμού για τους δείκτες αναφοράς παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο για τη χρήση δεικτών αναφοράς τρίτων χωρών έως ότου εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες που διέπουν τη χρήση των εν λόγω δεικτών αναφοράς.

Οι εποπτευόμενες οντότητες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν δείκτες αναφοράς τρίτων χωρών έως το τέλος του 2023. Η Επιτροπή μπορεί να παρατείνει περαιτέρω αυτό το διάστημα έως το τέλος του 2025 με κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που θα πρέπει να εκδώσει έως τις 15 Ιουνίου 2023, εφόσον υποβάλει προηγουμένως έκθεση με στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της παράτασης.

Κείμενο του κανονισμού  

Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της κατάργησης χρηματοπιστωτικών δεικτών αναφοράς (δελτίο τύπου, 9 Δεκεμβρίου 2020)



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης