Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΦΕΕΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟ Γ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας σας συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σας εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο πράγματι έργο που αναλάβετε .Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένα προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο όπως τα έχουμε καταγράψει μέσα από την δραστηριότητα των μελών της Ενώσεως μας . Συγκεκριμένα,
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ε.Φ.Ε.Ε.Η.)
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών(Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Μέλος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων  Ν. Ηρακλείου (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η.)
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΑΒΑΛΑ 21 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΛ  2810-360998  Fax  2810-211399 e-mail : [email protected]

Προς  Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Γεώργιο Παπακωσταντίνου
Κοινοποίηση
 Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
O.E.B.E.N.H.
O.E.E. TAK
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αξιότιμε  Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας σας συγχαίρει για την ανάληψη των καθηκόντων σας και σας εύχεται καλή επιτυχία στο  δύσκολο πράγματι  έργο που αναλάβετε .Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ορισμένα προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο όπως τα έχουμε καταγράψει μέσα από την δραστηριότητα των μελών της Ενώσεως μας .
Συγκεκριμένα,

1) Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3775/2009 οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των άρθρων του ν.3259/2004, 28 του ν.3697/2008,89 του ν.3746/2009 και 10 του ν.3763/2009 εφόσον δεν καταβάλουν  τουλάχιστον δυο συνεχόμενες δόσεις η περαίωση δεν είναι ισχυρή και οι υποθέσεις αυτές οδηγούνται προς τακτικό φορολογικό έλεγχο. Επειδή Κύριε Υπουργέ όπως  και εσείς πολύ καλά γνωρίζετε διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης παρουσιάζεται αδυναμία πληρωμής ορισμένων   δόσεων λόγω μη ύπαρξης ρευστότητας . Συνεπεία αυτών των δυσκολιών  είναι σήμερα  πολλοί επαγγελματίες να χάσουν την ρύθμιση αυτή ενώ και το δημόσιο σε μια πολύ δύσκολη για την Ελληνική Οικονομία  συγκυρία να μην εισπράττει αυτά τα έσοδα . Θεωρούμαι ότι  είναι αναγκαίο να  δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν  χάσει την ρύθμιση αυτή να επανέλθουν πληρώνοντας τις δόσεις που οφείλουν . Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι θα είναι εντελώς ανέφικτο οι χιλιάδες υποθέσεις αυτές να οδηγηθούν σε τακτικό φορολογικό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών,  κάτι που απλά σημαίνει ότι για όσες υποθέσεις υπάρξει παραγραφή θα ζητηθεί η επιστροφή των χρημάτων που καταβληθήκαν .

2) Σύμφωνα με τη ΠΟΛ 1108/26/08/2009 τα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΕΤΑΚ μετά την παρέλευση τριών μηνών από την λήξη ημερομηνίας υποβολής της συγκεκριμένης δήλωσης επιβάλλεται  αυτοτελές πρόστιμο αξίας 5.000 ευρώ το οποίο συμβιβάζεται κατά την διοικητική επίλυση της διαφοράς στα 3/5 αυτού . Για τους λόγους  που αναφέρουμε παραπάνω (οικονομική κρίση ρευστότητα) σας ζητάμε όπως και εδώ επανεξετάσετε την συγκεκριμένη απόφαση σας και επαναφέρετε το παλαιότερο καθεστώς με επιβάρυνση ανά μήνα καθυστέρησης πληρωμής του συγκεκριμένου τέλους ανάλογα πότε θα υποβληθεί η δήλωση. Είναι άδικο Κύριε Υπουργέ για τέλος 800,00 ή 1000,00  ευρώ η επιχείρηση να καλείται να πληρώσει πρόσθετο τέλος αξίας 5.000,00 ευρώ .

3)Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου   που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 και στην συνέχεια με την ΠΟΛ 1133/02-10-2009 δόθηκε η δυνατότητα στους υπόχρεους για καταβολή ΦΠΑ να αποδώσουν το οφειλομενο ποσό του φόρου σε τρεις δόσεις προκαταβολοντας το 30% με την αρχική δήλωσης υποβολής . Στην συνέχεια όμως διευκρινίζεται ότι όσοι κάνουν χρήση  αυτής της ρύθμισης και για οποιοδήποτε λογο προκύψουν  διαφορές στο ΦΠΑ είτε από τακτικό η προσωρινό φορολογικό έλεγχο η από λάθος κατά την επεξεργασία στη δήλωση υποβολής του φόρου η οφειλόμενη  διαφορά θα καταβάλλεται στο τριπλάσιο χωρίς κανένα συμβιβασμό . Επειδή όμως οι υπόχρεοι που δεν θα κάνουν χρήση αυτή της ρύθμισης θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα   για συμβιβασμό επί των διαφορών που θα προκύψουν από κάθε ενδεχόμενο έλεγχο θα θέλαμε να επανεξετάσετε την συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (η οποία αλώστε πρέπει να κυρωθεί από την Βουλή τις επόμενες μέρες ) έτσι ώστε  για όσους κάνουν χρήση της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ να ισχύουν τα ίδια  με αυτούς που συνεχίζουν να μην χρησιμοποιούν αυτή την ρύθμιση.

4)Ρυθμίσεις ΦΠΑ . Είναι γεγονός ότι στην αγορά υπάρχει ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί  και αυτό εν πολλής οφείλεται και σε πραγματική αδυναμία λογο της υπάρχουσας οικομικης κατάστασης . Προτείνουμε λοιπόν  να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ όσοι μέχρι σήμερα έχουν εκκρεμότητες και να αποδώσουν τον φόρο μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς πρόστιμο  η άλλες κυρώσεις . Πιστεύουμε πως θα υπάρχει ανταπόκριση και πως το δημόσιο θα εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος από τον ΦΠΑ  που σήμερα δεν αποδίδεται και αυτό έχει αποδειχθεί και κατά το παρελθόν όπου ανάλογη ρύθμιση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης .

                                           Με εκτίμηση για το Διοικητικό Συμβούλιο
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      ΜΠΑΡΙΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ                                                   ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης