Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχεται κηδεμόνας εκ Βρυξελλών.

5 Νοέμβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Μετά τις ψυχρές δηλώσεις του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείματος στην Ελλάδα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μόλις η χώρα υπαχθεί και τυπικά στο άρθρο 104 παράγραφος 9, δηλαδή στο πιό αυστηρό καθεστώς εποπτείας που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών μόνιμη αντιπροσωπεία των Βρυξελλών.
Ερχεται κηδεμόνας εκ Βρυξελλών.

Σκληραίνει και άλλο ο Xοακίμ Αλμούνια.

Μόνιμη αντιπροσωπεία της ΕΕ εγκαθίσταται στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τις ψυχρές δηλώσεις του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείματος στην Ελλάδα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι μόλις η χώρα υπαχθεί και τυπικά στο άρθρο 104 παράγραφος 9, δηλαδή στο πιό αυστηρό καθεστώς εποπτείας που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, θα εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών μόνιμη αντιπροσωπεία των Βρυξελλών.

Θα προηγηθεί η υπαγωγή της Ελλάδας στην παράγραφο 8 του άρθρου 104 περί υπερβολικών ελλειμάτων απόφαση που ισοδυναμεί με την επιβεβαίωση της αποτυχίας αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και αθέτησης των όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο με την Επιτροπή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ζητήθηκε ήδη να υπάρχει ροή οικονομικών πληροφοριών σε μηνιαία βάση μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πέραν των υποχρεώσεων ανακοίνωσης των στοιχείων που ούτως ή άλλως έχει η Στατιστική Υπηρεσία. Είναι προφανές ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να δημιουργήσουν μηχανισμό ελέγχου της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα και στη βάση αυτών να χαράσουν και τις κατευθυντήριες γραμμές (συστάσεις) που θα είναι υποχρεβωμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου ότι το δημοσιονομικό έλλειμα θα ξεπεράσει εφέτος το 12% του ΑΕΠ (από 6% που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση) και τη θύελλα που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα τριμελής αντιπροσωπεία τεχνοκρατών που εγκαταστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατέγραψε την κατάσταση.

Αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου ήταν η δημοσιοποίηση των χθεσινών βεβαρυμένων προβλέψεων της Ευρωπαικής Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμα (12,7% του ΑΕΠ εφέτος, 12,2% το 2010, 12,8% το 2011) και το δημόσιο χρέος (112% του ΑΕΠ εφέτος, 124,9% το 2010 και 135,4% το 2011).

Πηγή Το βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης