Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 778,98 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με υποχώρηση -2,23%

22 Ιανουάριου 2021 Σχόλια
Στις 778,98 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με υποχώρηση -2,23%
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε εξαιτίας της αδράνειας, σήμερα υποχώρησε εξαιτίας της πίεσης σε όλο το ταμπλό. Από το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) παρατηρούσαμε πτώση στις αμερικανικές αγορές, πτώση στις ασιατικές και πτωτικό άνοιγμα το πρωί στις ευρωπαϊκές. Αυτό οδήγησε σε μετάδοση των διορθωτικών τάσεων και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι βασικές αιτίες για την διεθνή πτώση είναι:
- Προεξόφληση των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ (FED) και Ευρώπη (ΕΚΤ)
- Αύξηση των κρουσμάτων του νέου (μεταλλαγμένου) ιού
- Αρνητικά μηνύματα για επιχειρήσεις και οικονομίες
- Καθυστερήσεις εμβολιασμών στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ

Σε ότι αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά
- Αδυναμία του τραπεζικού κλάδου όπως δημόσια ανάφερε η Τράπεζα της Ελλάδος
- Επιδείνωση των δημοσιονομικών θεμάτων
- Έλλειψη ζήτησης για ελληνικούς τίτλους από ξένα χαρτοφυλάκια
- Αποκόμιση υπεραξιών από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και άλλες μετοχές

Προδιαγεγραμμένη η πτώση από την αρχή της συνεδρίασης

Η διόρθωση στις ξένες αγορές λειτούργησε ως καταλύτης πτώσης για το ελληνικό χρηματιστήριο. Από την αρχή της συνεδρίασης είχαν δοθεί αρκετές εντολές πώλησης ιδιαίτερα προς τραπεζικές μετοχές από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στις 792 μονάδες αλλά γρήγορα πέρα στην 'ζώνη των 785 μονάδων΄ όπου θεωρητικά ήταν η πρώτη στήριξη. Μετά το ήμισυ της συνεδρίασης (περί της 14.00ης) οι πιέσεις των πωλητών εντάθηκαν, ζήτηση δεν υπήρχε για πολλά blue chips και έτσι ο Γεν. Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 780 μονάδες και μάλιστα με αυξημένη αξία συναλλαγών.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 778,98 μονάδες με υποχώρηση -2,23%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά αυξημένη στα 70 εκατ. ευρώ, δείγμα ότι οι πωλητές ήθελαν να 'μειώσουν' θέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους ή να κάνουν stop loss (σταμάτημα απωλειών) όπου είχαν απώλειες. Η στάση αυτή είναι δείγμα ότι ενδεχομένως έχουμε εισέλθει σε μία βραχυπρόθεσμη καθοδική συγκυρία ως ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.  

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 88 πτωτικά

Οι πωλητές προέρχονταν κυρίως από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά μάθαμε και για αρκετούς ιδιώτες. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-4,1%), των Τραπεζών (-3,73%), Πετρελαϊκών-Διυλιστηρίων (-3%) και Χρηματοοικονομικών (-2,34%) και ανοδικά κινήθηκε μόνο ο κλάδος Υγείας (2,68%) που εκπροσωπείται ουσιαστικά από το Ιατρικό Αθηνών.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης