Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μία συνεδρίαση που κατέδειξε την αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

Μία συνεδρίαση που κατέδειξε την αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς
  • Στις 800,76 μονάδες με άνοδο 0,1% διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης μετά από μεταβλητότητα σε μικρό εύρος

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Εντός, εκτός και επί τα αυτά” για τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και το ξεκίνημα της συνεδρίασης έμοιαζε ιδανικό για άνοδο πολύ πάνω από τις 800  μονάδες (ξεκίνησε στις 802 μονάδες) φτάνοντας μέχρι τις 805 τελικά η δυναμική ανόδου βάλτωσε με αποτέλεσμα δύο ώρες πριν την λήξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να περάσει σε αρνητικό έδαφος και τελικά να κλείσει στις 800,76 μονάδες με άνοδο μόλις 0,1%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά.

Ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να γράφουμε για Γενικό Δείκτη αφού έτσι όπως εξελίσσονται οι τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα σε μετοχές και όχι σε δείκτες ή σε κλάδους. Για παράδειγμα αν και ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης ξεκίνησε καλά, μετά τα μισά της συνεδρίασης διαφοροποιήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.

Σε ότι αφορά τους κλάδους, ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες (1,73%), οι Πρώτες Ύλες (1,17%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,47%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,73%), Πετρελαίου-Αερίου (-0,78%) Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,74%).

Έντονα ανοδικά οι ξένες αγορές λόγω πακέτων στήριξης

Σε νέα ιστορικά υψηλά επιστρέφουν οι αμερικανικοί δείκτες ενόψει μάλιστα και της ορκωμοσίας Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αλλά και του νέου πακέτου στήριξης που προωθεί η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ κα Yellen. Ανοδικά κινήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση και οι ευρωπαϊκές αγορές (ιδιαίτερα οι ισχυρές όπως η γερμανική και η γαλλική αλλά και οι περιφερειακές) ενόψει της αυριανής ομιλίας της κας Λαγκάρντ (ΕΚΤ) που θα δώσει το νέο στίγμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σ' αυτό το κλίμα της 'τεχνητής αισιοδοξίας' το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να συγχρονιστεί και να κινηθεί ανοδικά. Ενδεχομένως να μην βοηθείται και από τα μακροοικονομικά δεδομένα που παραμένουν αρκετά αρνητικά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης