Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σταθεροποίηση κοντά στις 790 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Σταθεροποίηση κοντά στις 790 μονάδες για το Γενικό Δείκτη
  • Κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές - Πολύ χαμηλή η αξία συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δείγμα της επιφυλακτικότητας των επενδυτών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Παγωμένη» σε μεταβλητότητα και συναλλαγές ήταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης ουσιαστικά είχε ελάχιστες μεταβολές πέριξ των 790 μονάδων, τόσο ανοδικά όσο και πτωτικά. Τελικά διαμορφώθηκε στις 787,76 μονάδες με μεταβολή -0,3%. Η αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη του 2021 στα 30,4 εκατ. ευρώ (και μία από τις χαμηλότερες μέσα στο 2020), δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Εμπορίου (1,08%), Ταξίδια-Αναψυχή (0,91%), Βιομηχανικά προϊόντα (0,92%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,18%), Προσωπικά αγαθά (-1,97%), Τράπεζες (-1,25%). Από επιμέρους τίτλους, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε  ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Tέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο.

Διάψευση προσδοκιών για τις ευρωπαϊκές και τη βρετανική οικονομία

Την ίδια στιγμή, πλαγιοκαθοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ τα αμερικανικά ήταν κλειστά λόγω του εορτασμού της 'ημέρας του Martin Luther King'.

Το πρόβλημα με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ότι αφ' ενός είχαν προεξοφλήσει (το β' εξάμηνο 2020) μία τεράστια ανάκαμψη αλλά η πανδημία έχει πάρει διαστάσεις και αλλάζει τις οικονομικές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και με την βρετανική οικονομία η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του Brexit επιπλέον. Πάντως προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν σε θετικές μεταβολές.

Ερωτηματικά και ανησυχίες για την ελληνική οικονομία

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι περισσότεροι αναλυτές και χρηματιστές είχαν προεξοφλήσει μία πορεία ανάκαμψης το 2021 αλλά ο Ιανουάριος εξελίσσεται σε 'εφιάλτη' για την πορεία και του εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής και των υπηρεσιών. Και επειδή ο Ιανουάριος θεωρείται ως ο βασικότερος και ενδεικτικότερος μήνας σε κάθε α' τρίμηνο, οι εκτιμήσεις πλέον για το α' τρίμηνο 2021 της ελληνικής οικονομίας αλλά και αρκετές σε εταιρικό επίπεδο είναι αρνητικές. Ο πήχης είχε μπει πολύ ψηλά για την ανάπτυξη το 2021 και μάλλον τώρα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι, τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα που παραμένει η πανδημία.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης