Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει την ανάπτυξη το 2021

18 Ιανουάριος 2021
Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει την ανάπτυξη το 2021
  • Αρνητικά μηνύματα για την οικονομία με -10,4% ανάπτυξη για το α’ τρίμηνο 2021


Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα αρνητικά μηνύματα που υπήρχαν για την ελληνική οικονομία από την αρχή του χρόνου (2021) λόγω των παρατεταμένων lockdowns στα τέλη 2020. Το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το α’ τρίμηνο θα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ η ανάκαμψη της χώρας αναμένεται από το β’ τρίμηνο 2021

Το α’ εξάμηνο 2021

Για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο προβλεπόμενος ρυθμός μεταβολής διαμορφώνεται στο -3,7%, στη βάση των ποσοστιαίων εκτιμώμενων μεταβολών -10,4% και 3% για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021, αντίστοιχα.

Ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο του 2020 θα διαμορφωθούν στο -12,8% και -9,9%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνουν τα επίσημα δημοσιευμένα (προσωρινά) στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2020, καθώς και την εκτίμηση ρυθμού μεταβολής -14% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο είχε αρθεί σημαντικός αριθμός περιοριστικών μέτρων, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -11,7% (σε όρους αλυσωτών δεικτών όγκου), σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
 
Τα εν λόγω στοιχεία και οι παρεχόμενες εκτιμήσεις σηματοδοτούν ότι οι συνθήκες ύφεσης που επικράτησαν στην ελληνική οικονομία το 2020 θα συνεχιστούν και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης.

Η συνέχιση της πανδημίας δυσχεραίνει την οικονομία

Τονίζεται ότι η συνέχιση της πανδημίας δυσχεραίνει κατά την τρέχουσα συγκυρία τη διεξαγωγή προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΑΕΠ, τόσο εξαιτίας της απορρέουσας πρωτοφανούς αβεβαιότητας, όσο και των συνεχών εναλλαγών μεταξύ περιόδων λήψης ευρέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων και περιόδων τμηματικής και μερικής άρσης αυτών. Παράλληλα, παραμένει δύσκολη η ακριβής ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας.

Η πανδημία θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας. Αναβιώνει το αρνητικό σενάριο
 
Η προβλεπόμενη πορεία του πραγματικού ΑΕΠ και  οι συνολικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθούν σύμφωνα με ένα λιγότερο ή περισσότερο ευνοϊκό σενάριο από το εκτιμώμενο, σε εξάρτηση από τις επιδράσεις μιας σειράς σημαντικών και δυναμικών παραγόντων, αρκετοί εκ των οποίων συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το σύνολο των εν λόγω παραγόντων θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων, τη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς, την εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, τις επενδυτικές και αποταμιευτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τα μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα, καθώς και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ‘καμπανάκια’ που είχε κτυπήσει η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και επιχειρηματίες και συλλογικοί φορείς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εάν συνεχιζόταν το lockdown μέσα στον Ιανουάριο. Αυτές οι εκτιμήσεις ήταν και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση επέτρεψε την επιστροφή του λιανεμπορίου και -ενδεχομένως- το άνοιγμα της εστίασης, εάν και εφόσον τα κρούσματα παραμείνουν χαμηλά.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης