Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 στα «τυφλά», ενοίκια κλειστών επιχειρήσεων και πρόστιμα ΜΥΦ

Το σχόλιο της Δευτέρας - Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 στα «τυφλά», ενοίκια κλειστών επιχειρήσεων και πρόστιμα ΜΥΦ


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά σε όλους (και στους εορτάζοντες φυσικά).


Η αλήθεια είναι ότι το 2021 ξεκίνησε με λίγο αντιφατικά σημάδια. Ελπιδοφόρα μεν αφού έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ωστόσο δε λες και καλό οιωνό το ότι το πρώτο ΦΕΚ της χρονιάς αφορούσε τα μέτρα για την πανδημία που ίσχυσαν για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Επίσης παρατηρώ ένα μικρό "μούδιασμα" εκεί στα υπουργεία. Οι μόνοι που τρέχουν με κεκτημένη ταχύτητα από το 2020 είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και εμείς οι λογιστές που δεν μπορούμε να κάνουμε βέβαια και αλλιώς γιατί οι πλατφόρμες είναι ανοικτές και περιμένουν!
Τώρα που έγραψα πλατφόρμα θυμήθηκα την πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιστημόνων. Εδώ πλατφόρμα εκεί πλατφόρμα που είναι η πλατφόρμα; Πιθανότατα να ευθύνεται ο «Λέανδρος» για το "πάγωμα" του ανοίγματός της. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει ούτε απόφαση για το ύψος της ενίσχυσης και όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Αποφάσεις δεν υπάρχουν βέβαια ούτε για τη μείωση των ενοικίων για το μήνα Ιανουάριο/Φεβρουάριο καθώς πρέπει πρώτα να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση και μετά να ακολουθήσουν οι αποφάσεις. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.  Διακρίνω μια μικρή έως τεράστια καθυστέρηση στο θέμα αυτό από το υπ. Οικονομικών.
Τόσο μικρή που θα τη ζήλευε και το υπ. Εργασίας. 


Επιπλέον, μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε νέες αποφάσεις για τη μείωση ενοικίων που αφορούν στην κατοικία των εργαζομένων για τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο, καθώς η παράγραφος 8β του άρθρου  Δεύτερου της ΠΝΠ 20.03.2020/2020 αναφέρει:
 • β. Τα οριζόμενα στην περ. α΄ ισχύουν και για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ανεξαρτήτως του επιδημιολογικού επιπέδου της περιφερειακής ενότητας στην οποία εδρεύει ή έχει υποκατάστημα η επιχείρηση.

Με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες και μέχρι να κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε ό,τι αφορά στη μείωση των ενοικίων έχουμε τα εξής:
 •   Αναστολή πληρωμής Αποζημίωση ιδιοκτητών
  Περίοδος Ποσοστό επί του ενοικίου Φυσικά πρόσωπα ** Νομικά πρόσωπα **
  Ιανουαρίου 2021 * 100% 80% 60%
  Φεβρουαρίου 2021 * 100% 80% 60%


  *
  Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. ** Επί του συμφωνημένου μισθώματος. Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ : Μειώσεις ενοικίου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2021 - Οι δικαιούχοι και τα ποσά αποζημίωσης


Νομοθετικές παρεμβάσεις θα έχουμε επίσης και για τις επιταγές, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι να κατατεθούν οι σχετικές διατάξεις θα έχετε χρόνο να διαβάσετε τις 152 αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου.
Στα σημαντικά θέματα της εβδομάδας συγκαταλέγεται η παράταση που δόθηκε για τις αιτήσεις της επιστρεπτέας 5, σε χρόνο και για χρόνο που αντί να σε ανακουφίζει σε κάνει να θέλεις να τους αρχίσεις στα "Γαλλικά".  Και μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό. Θέλει ταλέντο να ανακοινώνεις θετικά μέτρα και συνάμα να προκαλείς αρνητικά σχόλια. Ειδικά στο υπ. Οικονομικών έχουν παράδοση σε αυτό.

Για τα λοιπά θέματα που έχει η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν χρειάζεται να γράψω κάτι εγώ αφού τα έχουν πει όλα :

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Διευκρινίσεις και χρόνος που χρειάζονται να δοθούν, σύμφωνα με τους «Κανόνες Χρηστής Διοίκησης»

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Εντελώς διαφορετική η πολιτική απόφαση από την εφαρμογή της στην πράξη - Προτεινόμενες διορθώσεις

ΠΟΦΕΕ: Ανθρωπίνως αδύνατη και πρακτικά δύσκολη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5Τα πρόστιμα σχετικά με τις ΜΥΦ του 2014 συνεχίζουν να έρχονται, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι ημερομηνίες αποστολής είναι προ της ψήφισης του νόμου 4764/2020.  Το περίεργο είναι ότι πολλά από αυτά έχουν αναρτηθεί μέσα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση φορολογουμένων, με ημερομηνίες μέσα στο πρώτο Δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Στην περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει με το άρθρο 78 του ν.4764/2020 (ΦΕΚ Α' 256/23/12/2020) έχει ψηφιστεί ρύθμιση η οποία αναφέρει:
 • "Καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2014, που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016, θεωρούνται ως εμπρόθεσμες. Πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, ακυρώνονται ή, εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται."
Καλό θα ήταν να το δουν εκεί στην ΑΑΔΕ και να μη συνεχίζουν να αναρτούν τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα που αφορούν την συγκεκριμένη περίοδο, αφού έτσι και αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να τα ακυρώσουν.
Επίσης να σημειώσω ότι έτσι όπως ψηφίστηκε η διάταξη εγώ δεν βλέπω να προκύπτει κάποια δική μας υποχρέωση, αντίθετα σε όλες τις περιπτώσεις η ΑΑΔΕ θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (διαγραφή/συμψηφισμό κ.λπ.)
Επί του πιεστηρίου 

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν - Δημοσιεύθηκε η απόφαση

➤ Συνοπτικά υπάρχει και το σχετικό έντυπο του υπ.Ανάπτυξης ➤ Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν από Δευτέρα 18.01 - Οι ΚΑΔ και τα μέτρα
 • Προσοχή μόνο στο πρόστιμο, καθώς δεν ισχύει η αύξηση στα 500 ευρώ η οποία αναφέρεται στο έντυπο.

➤ Το λιανεμπόριο καθώς και τα κομμωτήρια δεν θα ανοίξουν σε περιοχές που από σήμερα Δευτέρα και για μια εβδομάδα ισχύουν ειδικά μέτρα λόγω επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου ➾ Σκληρό lockdown - Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει από Δευτέρα 18.1.2021Για όλα τα θέματα που μας αφορούν μπορείτε να βλέπεται πάντα τα τρία άρθρα του κόμβου που επικαιροποιούνται σχεδόν καθημερινά:

✻  Αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων, δομών, εργασιών, κ.λπ. σε όλη την περίοδο της πανδημίας (αναλυτικά διαστήματα, Κ.Α.Δ., αποφάσεις, εγκύκλιοι, κ.λπ.). Συνεχής ενημέρωση

Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός

Υποχρεώσεις και προθεσμίες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στην πλατφρόμα supportemployees καθώς και σε λοιπές πλατφόρμες στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον κορωνοϊό


Η ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασεΚαλή συνέχεια.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης