Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Καμία ισοτίμηση Πανεπιστημίων-κολεγίων

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Καμία ισοτίμηση Πανεπιστημίων-κολεγίων
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • «Καμία υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας»


Η πανδημία αποδεικνύεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ να νομοθετήσει ότι αντιδραστικό σχέδιο είχαν στα συρτάρια τους οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, και μάλιστα υπό την απειλή της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού.

Έτσι, λίγο πριν τις γιορτές η κυβέρνηση νομοθέτησε την περαιτέρω ισοτίμηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τα κολέγια. Σύμφωνα με αυτή, υποχρεώνει το ΟΕΕ άλλα και άλλους επιστημονικούς φορείς να εγγράφουν στα μητρώα τους αποφοίτους των κολεγίων προκειμένου να έχουν τα ίδια δικαιώματα (όπως λέει) με αυτά των αποφοίτων των πανεπιστημιακών σχολών. Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της πολιτικής της ΕΕ, για την «απελευθέρωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκείμενου να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες.

Η ισοτίμηση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια είναι κομμάτι του παζλ της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, που στόχο έχει την υποβάθμιση των σπουδών, την πλήρη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και αφαίρεση συνολικά όλο και περισσότερων εργατικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων με σκοπό τη δημιουργία εργαζομένων φτηνών, ευέλικτων, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, αλλά με δεξιότητες που θα πρέπει να πιστοποιούνται ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι απόφοιτοι διάφορων επιπέδων (bachelor, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) σε ανταγωνισμό μεταξύ τους θα διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας. Ανταγωνισμό από τον οποίο μόνος ωφελημένος θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν κατά πολύ τους μισθούς προς τα κάτω.


Ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για την επιπλέον σύσταση μηχανισμών εξετάσεων και πιστοποιήσεων, όπου ο εργαζόμενος θα είναι αναγκασμένος να τρέχει από σεμινάριο σε σεμινάριο και από πιστοποίηση σε πιστοποίηση -πολλές φόρες με δικό του κόστους- προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαφορετικές απαιτήσεις του κάθε εργοδότη. Το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων από τους επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις, που σημαίνει πλήρης απαξίωση των πτυχίων.

Δεν είναι τυχαίο ότι -στο πλαίσιο υποβάθμισης συνολικά της εκπαίδευσης βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ- στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται εισαγωγή αμέσως μετά το Γυμνάσιο διετών Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ) με δικαιώματα χαμηλότερα από αυτά των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Όπως επίσης, για τα ΙΕΚ προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων τους με κατατακτήριες στα ΑΕΙ, ενώ προβλέπεται και κλείσιμο πολλών μικρών Δημόσιων ΙΕΚ.

Αποσύνδεση Πτυχίου - Επαγγέλματος - Επαγγελματικών δικαιωμάτων

Η στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΟΕΕ


Πέρα από την ΝΔ, σοβαρές ευθύνες έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ πάρα τις αντιδράσεις που υποκριτικά προβάλουν αυτό το διάστημα. Ο ένας είναι συνέχεια του άλλου στην υλοποίηση μιας σειράς από αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης και των εργατικών δικαιωμάτων.Χαρακτηριστικά, από την αναγνώριση των κολεγίων μέχρι το σύστημα πρόσβασης και από τα δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μέχρι τη θέσπιση δομών κατάρτισης κατ' επιταγή του ΣΕΒ αξιοποιώντας και τις αντίστοιχες οδηγίες της ΕΕ που δεν αμφισβητούν.

Αντίστοιχες ευθύνες βαραίνουν και την διοίκηση του ΟΕΕ που στήριξε, συνέβαλε και συνδιαμόρφωσε με τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις που άνοιξαν το δρόμο στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών κολεγίων και εφαρμόζουν τις σχετικές ευρωενωσιακές οδηγίες. Αν και τώρα εμφανίζεται σαν διαμαρτυρόμενη, στην ουσία διαμαρτύρεται γιατί θέλει εκείνο να κάνει την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων του λογιστή –  φοροτεχνικού και οικονομολόγου (ενώ στην τροπολογία της κυβέρνησης αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση ορίζεται τμήμα του Υπουργείου Παιδείας).

Η Θέση της ΠΟΛ

Η πάγια και διαχρονική θέση της ΠΟΛ είναι η απάντηση σε αυτήν τη ανελέητη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, τωρινοί και μελλοντικοί.

- Εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα να απορρέουν και να εξελίσσονται μέσα από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που απαντάει σε όλα τα θέματα που αφορούν την εργασία μας, περιγράφει τις ειδικότητες μας, καθορίζει τους κατώτερους μισθούς, τα ωράρια, άδειες κ.λπ.
- Καμία κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων. Ο τίτλος σπουδών μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
- Να καταργηθούν για όλους οι εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που αποτελεί ένα επιπλέον σκαλοπάτι αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα.

Μαζί με τους συναδέλφους απόφοιτους Οικονομικών σχολών, των ΙΕΚ, των κολεγίων, τους εμπειρικούς λογιστές απαιτούμε και παλεύουμε:
• Να μην ισχύσει η εξίσωση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια. Να αποσυρθεί η τροπολογία της κυβέρνησης
• Η αναγκαία επιμόρφωση για την επικαιροποίηση των γνώσεων των λογιστών και οικονομολόγων να γίνεται με ευθύνη του κράτους από τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.
• Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο
• Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης