Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Εντελώς διαφορετική η πολιτική απόφαση από την εφαρμογή της στην πράξη - Προτεινόμενες διορθώσεις

14 Ιανουάριος 2021
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Εντελώς διαφορετική η πολιτική απόφαση από την εφαρμογή της στην πράξη - Προτεινόμενες διορθώσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Άρθρο του Επιστημονικού Συνεργάτη του κόμβου Γιώργου Παπαδημητρίου με προτεινόμενες διορθώσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή


Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας


Στις 15.01.21 ολοκληρώνεται η υποβολή της αίτησης από τις επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Όπως σε όλες τις προηγούμενες, έτσι και σε αυτή, ζητούνται να δηλώσουμε έσοδα που είναι αδύνατο να γίνει. Π.χ. στην τωρινή επιστρεπτέα 5, πρέπει να δηλώσουμε τα έσοδα του Δεκεμβρίου.

Τις αποφάσεις για τις επιστρεπτέες τις διαχειρίζονται άνθρωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης. Προφανώς δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι η ενημέρωση του Δεκεμβρίου γίνεται έως 31.01.21. Πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν μπορεί να μου ζητήσει βιβλίο ούτε το πάλαι ποτέ ΣΔΟΕ. Δεύτερο λάθος, είναι η χρήση του κωδικού 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ως μέσον ελέγχου για τη μείωση του τζίρου.

Όλα τα λάθη προέκυψαν από την ανάγκη να δοθούν άμεσα χρήματα στις πληγείσες επιχειρήσεις, μη λαμβάνοντας καν υπόψη, πως αυτά που ζητήθηκαν δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή την καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που γίνεται στα πλαίσια στήριξης των επιχειρήσεων, όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται η εφαρμογή στην πράξη.

Αποτέλεσμα: τα έσοδα που δηλώνονται να είναι λειψά ή μηδενικά διότι την ενημέρωση των επιχειρήσεων την κάνουμε με τον τρόπο που μπορούμε εμείς (σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών) και όχι με βάση την επιθυμία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ας δούμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα, συνεχίζουν  να δημιουργούνται και τις προοπτικές διόρθωσης τους. Γιατί τρόποι υπάρχουν, αρκεί να έχεις τη διάθεση να ακούσεις και τον ικανότητα να αντιληφθείς.

→ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΛΑΘΩΝ:


Πραγματικό γεγονός: είμαι στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του πελάτη Α. Ολοκληρώνω την υποβολή και διαπιστώνω ότι αντί να πληκτρολογήσω το ποσό π.χ. 1.253,40€, δεν πήρε το κόμμα και τελικά αποτυπώθηκε το ποσό 125.340€. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο λάθος και είναι ανθρώπινο. Πρέπει εκεί να έχω τη δυνατότητα να τροποποιώ τη δήλωση εσόδων, πριν την οριστικοποίηση της υποβολής αίτησης ενδιαφέροντος.

→ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5:

Ο χρόνος υποβολής της αίτησης, αυτομάτως απαγορεύει τη δυνατότητα να υποβάλλουμε τα σωστά έσοδα του Δεκεμβρίου. Διότι, η ενημέρωση γίνεται έως τις 31.01.21. Συνεπώς εκ των πραγμάτων για το Δεκέμβριο, το πιο πιθανό είναι να δηλώσουμε λιγότερα ή και μηδενικά έσοδα, επειδή δεν έχουν έρθει στα γραφεία μας όλα τα παραστατικά από τις επιχειρήσεις. Κι επειδή ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων προσδιορίζεται από το μόνιμο φορολογικό νόμο και όχι από την έκτακτη απόφαση των επιστρεπτέων. Σημειώνω εδώ το πιο σημαντικό: τα τιμολόγια δεν καταχωρούνται μόλις έρχονται στα γραφεία μας, τα αφήνουμε αρκετές μέρες να αεριστούν και στη συνέχεια ασχολούμαστε με αυτά. ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ: Να ζητούνται τα έσοδα μέχρι το μήνα Νοέμβριο. Στα διπλογραφικά θα είχαν οριστικοποιηθεί και υποβληθεί με την περιοδική του 11ου, στα απλογραφικά 99% θα είχαμε παραλάβει και καταχωρήσει τα έσοδα του Νοεμβρίου και τα ποσά θα ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

→ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ 6:

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα 6 θα γίνουν το Μάρτη.  

Ζητείστε μόνο να υποβληθεί η αίτηση, χωρίς καθόλου καταχώρηση εσόδων. Η πλατφόρμα θα διασταυρώσει και θα συγκρίνει: τα έσοδα που δηλώθηκαν με τις επιστρεπτέες 1-5 , τις περιοδικές που έχουν υποβληθεί για όλο το 2020, αρχικές ή/και (κυρίως συμπληρωματικές). Εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποκλίσεις. Η πλατφόρμα θα υπολογίζει τα ποσά που δικαιούται η κάθε επιχείρηση, με βάση τα τελικά δηλωθέντα έσοδα, όπως αυτά θα προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, των οποίων η υποβολή θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.01.20.

Συνεπώς εύκολα διαπιστώνεται ότι η «Α» επιχείρηση έχει λάβει παραπάνω επιστρεπτέα από ό,τι δικαιούνταν. Άρα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, θα καταβληθεί στον αιτούντα η διαφορά που πρέπει να λάβει, ή καθόλου, σε περίπτωση που έχει λάβει από τις προηγούμενες παραπάνω. Με τον τρόπο αυτό, αποκαθίστανται οι αδικίες καθ’ όλη τη διάρκεια των επιστρεπτέων και κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, ειδικά όσοι αποτύπωσαν σκοπίμως λανθασμένα ποσά. Ταυτόχρονα αποκαθίσταται η ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων, ενώ το μήνυμα ότι ο έλεγχος είναι εδώ, γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ. Είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μέσω της ΑΑΔΕ.

→ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

Η βιασύνη δεν είναι καλός οδηγός. Κάπως έτσι λειτούργησαν προκειμένου να δοθεί γρήγορα η ενίσχυση μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ο κωδ.312 όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο ως σημείο αναφοράς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται ειδικότερα με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι επιδοτήσεις διαφορετικά αντιμετωπίζονται στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ και διαφορετικά στο εισόδημα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις, παρανοήσεις και τελικά τα πάντα να χάνονται στη μετάφραση.

Την περιγραφή βάσει διατάξεων είναι άλλοι ειδικότεροι να την κάνουν, που έχουν εντρυφήσει στον ΦΠΑ και τις ιδιαιτερότητες τους. Εγώ θα αναφερθώ με βάση τα πραγματικά γεγονότα και θα παρακαλούσα όλους όσους εμπλέκονται  να τα λάβουν έστω και μια φορά υπόψη.

1. Στις 28.12.20 η ΑΑΔΕ δημοσίευσε κείμενο με ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με την υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων αγροτών όσον αφορά τις αγροτικές επιδοτήσεις. Έγινε ο κακός χαμός και βάλθηκαν όλοι να μας πείσουν ότι μόνο με τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να κινούμαστε και πως δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την κατάσταση δημοσιοποίησης.
Ξαφνικά, τώρα, προκύπτει θέμα με τις αγροτικές επιδοτήσεις με το αν υπάρχει υποχρέωση να καταχωρηθούν στον κωδικό 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Ερωτάστε: Πως θα καταχωρήσουμε τις επιδοτήσεις; Με την κατάσταση δημοσιοποίησης την οποία δεν αποδέχεστε ως επίσημο έγγραφο;

2. Η επιλογή (λανθασμένα) του κωδικού 312 έγινε με σκοπό να μπορεί να εντοπισθεί η μείωση του τζίρου να περίοδο. Οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν είναι τζίρος. Αυτό μπορείτε να το ρωτήσετε στο το Υπουργείο Οικονομικών για διασταύρωση. Συνεπώς, η εμμονή κάποιων να δηλωθούν οι επιδοτήσεις στον κωδ. 312 της περιοδική δήλωσης ΦΠΑ, μήπως σημαίνει κάτι άλλο; Π.χ. αιτιολογία να καταβληθούν μικρότερα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής;

3. Ακόμη κι αυτό να συμβαίνει όμως, έχω τη λύση και σας την προτείνω: όσοι αναγκαστήκατε να προχωρήσετε σε τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ του 4ου 3μήνου 2019 για να προσθέσετε τις επιδοτήσεις, φροντίστε στο 4ο 3μηνο να δηλώσετε τις επιδοτήσεις του 2020. Αντίθετα, όσοι δεν δηλώσατε το 2019, να μην δηλώσετε ούτε το 2020. Με τον τρόπο αυτό, τα συγκρινόμενα στοιχεία θα είναι ανάλογα και επί πραγματικών δεδομένων.

→ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ

Άλλος ένας κακός χαμός με την επιδότηση στο Δώρο Πάσχα και δεν έχω καταλάβει ακόμη το λόγο. Το Δώρο Πάσχα δεν είναι έσοδο, είναι μειωτικό των εξόδων. Έτσι το καταχώρησα στα βιβλία μου και φυσικά δεν έχει καμία δουλειά να καταχωρηθεί στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε κύριοι πως, ό,τι αποφασίζετε (καλοπροαίρετα το λέω) με σκοπό την βοήθεια των επιχειρήσεων και των πολιτών, έχει σε κάθε περίπτωση πρακτική εφαρμογή, η οποία περνά από φόρμες και πλατφόρμες που τις διαχειριζόμαστε εμείς. Έχετε την υποχρέωση να ρωτήσετε για να μάθετε. Ή διαφορετικά: από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει ένα τεράστιο χάος και είμαστε οι μόνοι που σας κρατάμε για να μην πέσετε μέσα. Ρωτήστε και μια φορά πριν να ανακοινώσετε κάτι νέο.

Δεν είναι κακό να μη γνωρίζεις, κακό είναι να νομίζεις ότι ξέρεις (δεν ξέρω αν το είπε κάποιος, αλλά μου άρεσε.!!).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης