Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών: Ανακοίνωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των λογιστών

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών: Ανακοίνωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των λογιστών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν κάποιες διαμαρτυρίες με επιστολές και σχόλια στο διαδίκτυο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο των λογιστών.

Όταν κάποιος αναφέρεται στο «Γολγοθά» και στα «σισύφεια μαρτύρια» του λογιστή, θα πρέπει να αναφερθεί και στην πολιτική που τα έχει δημιουργήσει. Δεν είναι δα και καιρικά φαινόμενα! Γιατί αν αναφέρεσαι στα προβλήματα και ταυτόχρονα θεωρείς συμμάχους σου αυτούς που τα δημιουργούν, κάτι δεν πάει καλά. Γιατί αν υιοθετείς και υπερθεματίζεις για τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αλλά θέλεις και ελάχιστο κόστος αμοιβών, τότε κάποιον προσπαθείς να κοροϊδέψεις.

Οι λογιστές, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να έχουν απλά «παράπονα» από τις κυβερνήσεις. Χρειάζεται να αμφισβητήσουν τα κυβερνητικά μέτρα που αλλάζουν συνολικά το τοπίο, διαμορφώνουν προϋποθέσεις έντασης του ανταγωνισμού, που αντικειμενικά οδηγούν την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων λογιστών εκτός κλάδου. Το τοπίο που διαμορφώνουν βήμα-βήμα τα τελευταία χρόνια, απαιτεί τη χρήση κεφαλαίων και μισθωτής εργασίας, που πολλοί αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν.

Και εκτός των κλαδικών προβλημάτων, μπροστά στα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια κυβέρνηση που 10 μήνες τώρα κλείνει σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη για την πανδημία, χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της; Που είναι οι περιβόητες ΜΕΘ όταν το 80% των θανάτων γίνονται εκτός αυτών; Που είναι τα μέτρα προφύλαξης όταν αντί να μειώνονται-αυξάνονται οι μαθητές ανά τάξη; Αντί να αυξάνονται-μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2021;

Το πρόβλημα, κυρίως για τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου, δεν είναι ότι δεν αμφισβητούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά ότι πολλές από αυτές τις συν διαμορφώνουν, τις διαφημίζουν στον κλάδο σαν θετικά μέτρα, όπως πρόσφατα με τα mydata. Χωρίς να ξεχνάμε τις πιστοποιήσεις, τον κώδικα δεοντολογίας κ.ά., που όλα μαζί υλοποιούν τις ευρω-ενωσιακές οδηγίες για την απελευθέρωση, τη συγκέντρωση δηλαδή των υπηρεσιών στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Οι χιλιάδες λογιστές που πλήττονται από αυτή την πολιτική, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις κυβερνήσεις που τους αγνοούν και επιβάλλουν την πολιτική τους με κάθε τρόπο, αλλά και από αυτούς που σε κάθε ευκαιρία χειροκροτάνε τα κυβερνητικά μέτρα.

Η λύση είναι στα δικά τους χέρια, στην απόφασή τους να μπουν σε δράση, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα συνδικαλιστικά όργανα, να συντονίσουν τα βήματά τους με άλλους κλάδους αυτοαπασχολούμενων, να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου όπως αυτά έχουν εκφραστεί κατά διαστήματα από ορισμένες Ενώσεις και από γενικές συνελεύσεις.

Όπως είναι:
• Άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Να καθιερωθεί ο μήνας Αύγουστος ως μήνας άδειας των λογιστών με παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών στις 15/9.
• Άμεση επανένταξη των α/α λογιστών στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
• Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
• Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (help desk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.
• Επιδότηση των λογιστών και των μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να ανταποκριθούν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και το στήσιμο της εφαρμογής.

Ασφαλώς και άλλα, πολύ περισσότερα, που προϋποθέτουν μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων, ειλικρινή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων και γιατί όχι και αντιπαράθεση.

Έχει κανείς να φοβηθεί κάτι;

Τις καλύτερες ευχές μας για ένα αγωνιστικό και δημιουργικό 2021.

Αθήνα 13/01/2021

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης