Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σύσταση ειδικής επιτροπής για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών μεγεθών.

30 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών μεγεθών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Η συγκρότηση της επιτροπής αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο προκειμένου, όπως ανέφερε ο υπουργός, να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των στοιχείων και να πειστεί ο Ελληνας πολίτης ότι η οικονομική πολιτική θα γίνεται στο εξής στη βάση συγκεκριμένων και απολύτως αξιόπιστων στατιστικών. Το ζήτημα της διαφάνειας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.
Σύσταση ειδικής επιτροπής για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών μεγεθών.

Στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών μεγεθών προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Η συγκρότηση της επιτροπής αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο προκειμένου, όπως ανέφερε ο υπουργός, να διασφαλίζεται η αξιοπιστία των στοιχείων και να πειστεί ο Ελληνας πολίτης ότι η οικονομική πολιτική θα γίνεται στο εξής στη βάση συγκεκριμένων και απολύτως αξιόπιστων στατιστικών. Το ζήτημα της διαφάνειας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση, είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης.


Η δημιουργία της επιτροπής είναι μία πρωτοβουλία που θα δώσει στα στοιχεία ακριβώς αυτή την εγκυρότητα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, κάτι βεβαίως που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους Ευρωπαίους εταίρους. Στην επιτροπή, πέραν των εκπροσώπων του υπουργείου και της ΤτΕ, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, ενώ θα ζητηθεί και εκπρόσωπος από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στόχος είναι η ανεξάρτητη επιτροπή να παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών, πριν το τέλος του έτους, το πόρισμά της με την πραγματική αποτύπωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, με την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καταγραφή των στοιχείων και με προτάσεις βελτίωσης.

Δεν πρόκειται πάντως για απογραφή, υποστήριξε ο υπουργός, αφού στην απογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξαν αλλαγές στους κανόνες. Πρόκειται για μία καταγραφή των διοικητικών δυσλειτουργιών και εντοπισμού των προβλημάτων που παρατηρούνται στη ροή των πληροφοριών από υπηρεσία σε υπηρεσία. Αναφερόμενος εξάλλου στο νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αυτό θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές δεκαήμερο, ενώ σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ο υπουργός τόνισε ότι το προσχέδιο θα είναι έτοιμο στο τέλος της άλλης εβδομάδας, αφού τα στοιχεία για το 2009 έχουν ήδη «κλείσει».


Πηγή Κέρδος


Για το ίδιο θέμα Το βήμα αναφέρει.

Συγκροτείται ανεξάρτητη επιτροπή για την αποτίμηση της πραγματικής οικονομίας .

Για διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών .


Το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη. Με δεδομένη τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ινστιτούτο Εργασίας (έχει κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών), η οποία θα παραδώσει πριν από το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας.

Επίσης η επιτροπή θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της κατάστασης αυτής και ταυτόχρονα θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με στόχο να υπάρχει εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία αυτά, γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της ως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση, να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα. Και διευκρίνισε: «Πιστεύουμε ότι είναι μια πρωτοβουλία που θα δώσει στα στοιχεία ακριβώς αυτή την εγκυρότητα που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να κάνουμε σωστές επιλογές οικονομικής πολιτικής, κάτι βεβαίως που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους ευρωπαίους εταίρους». Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι για «κουκούλωμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της επιτροπής θα δείξει το «αλαλούμ» που επικρατεί στη συγκέντρωση και στην επεξεργασία στοιχείων. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έχει εκφράσει την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ήταν ιδιαίτερα προσαρμόσιμες στη δημιουργική λογιστική, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθυστερούσε την ανακοίνωση στοιχείων ανάλογα με πόσο χάλια εμφανιζόταν κάθε φορά η κατάσταση. Οσο για την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), είναι γνωστό ότι διαβίβαζε χωρίς έλεγχο τα στοιχεία του υπουργείου στις Βρυξέλλες. «Τρύπες» επίσης στην παρουσίαση των στοιχείων εμφανίζει και η αρμόδια υπηρεσία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Για παράδειγμα, στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να εμφανισθούν το 2009 έσοδα, μέσω του ΕΣΠΑ, 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμενόταν να εισπραχθούν το 2008. Τελικά όμως εισπράχθηκαν μόνον 350 εκατ. ευρώ και ένα «πακέτο πληρωμών» θα διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, κατά την απογραφή, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα δεν αλλάζουν. Αναφερόμενος εξάλλου στον προϋπολογισμό, είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ 7-10 ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Επίσης δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ότι η αξιοπιστία αυτή πρέπει να ανακτηθεί. Για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων των γραμματέων στο υπουργείο είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πέντε γενικών γραμματέων και των τριών ειδικών γραμματέων την προσεχή Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την κάλυψη θέσεων στις διοικήσεις διάφορων οργανισμών.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης