Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προβληματισμοί για αυξήσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

11 Ιανουάριος 2021
Προβληματισμοί για αυξήσεις ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Μαργαρίτα Κάρδαρη
Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δικηγόρος με εξειδίκευση στο κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο.
Νομικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα σε θέματα εργατικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για αυξήσεις των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και καθημερινά οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία και την ανασφάλειά τους για το θέμα αυτό.

Τα ερωτήματα, οι φόβοι και οι προβληματισμοί έγκεινται στο τι θα αλλάξει από το 2022, και αν θα οδηγηθούμε όλοι στη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή στα 67 με τουλάχιστον 15, προκειμένου να απονεμηθεί η πλήρη σύνταξη.

Στην κοινωνικοασφαλιστική ορολογία, μετά το Ν 3863/2010 επικράτησαν οι έννοιες της κατοχύρωσης και της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Όταν μιλάμε για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εννοούμε ότι στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις αθροιστικά για να δικαιωθεί συντάξεως, δηλαδή δεν έχει και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την απαιτούμενη ηλικία αλλά μια από τις δυο. Έχει δηλαδή αποκτήσει προσδοκία δικαιώματος.

Αντίθετα, όταν μιλάμε για θεμελίωση δικαιώματος τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε άμεσα το δικαίωμα αυτό γιατί έχουμε αθροιστικά και τον χρόνο ασφάλισης και το απαιτούμενο όριο ηλικίας.

Ο Ν 4670/2020 ο τελευταίος σημαντικός νόμος της κοινωνικής ασφάλισης ούτε έθιξε ούτε προέβλεψε κάτι σχετικό με τα όρια ηλικίας.

Αυτά διαμορφώθηκαν με το Ν 4336/2015 που έθεσε μεταβατικά όρια για το διάστημα 2015-2021, ενώ για το 2022 πρόβλεψε τη δυνατότητα για συνταξιοδότηση είτε στα 62 με 40 έτη είτε στα 67.

Όπως όμως έχει αναφερθεί στο παρελθόν από επίσημα χείλη τα κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν θα θιγούν στο μέλλον.

Κατά την νομική άποψή μου και εκτίμηση, η εξαγγελία του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας όσο ευχάριστη και αν ακούστηκε, από μόνη της δεν έδωσε λύση στο σημαντικό αυτό ζήτημα.  

Από εμπειρία του παρελθόντος (Ν 4336/2015) και από νομικά σωστή άποψη, τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν θίγονται, τι θα γίνει όμως με  τα κατοχυρωμένα. Καθίσταται συνεπώς, αναγκαίο να έχουμε την επίσημη θέση με εγκύκλιο από το Υπουργείο για το σοβαρό αυτό ζήτημα γιατί διανύουμε ήδη το 2021 και πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε από το 01/01/2022 και μετά και το πως θα προγραμματίσουμε τον εργασιακό και ασφαλιστικό μας βίο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης