Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπ. Εργασίας: Τελετή παράδοσης και παραλαβής των καθηκόντων από τον Υπ. Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση προς το νέο Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη

Υπ. Εργασίας: Τελετή παράδοσης και παραλαβής των καθηκόντων από τον Υπ. Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση προς το νέο Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου


Αθήνα 05-01-2021

Σήμερα στις 15.00 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής των καθηκόντων από τον μέχρι πρότινος Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση προς το νέο Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία των υπόλοιπων υφυπουργών Πάνου Τσακλόγλου, Μαρίας Συρεγγέλα και Δόμνας Μιχαηλίδου.


Ομιλία Γ.Βρούτση στην τελετή παράδοσης-παραλαβής

Τρεις κανόνες πρέπει να έχει κάποιος πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά.

1. Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας ταχύτητας. Είναι ένας αγώνας δύσκολος, με προκλήσεις που επιφυλάσσει απρόοπτα αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι αγωνίζεσαι για αρχές, αξίες και ανιδιοτελή προσφορά.

2. Όταν φεύγεις από αυτό τον αγώνα, πρέπει να φεύγεις με ψηλά το κεφάλι και να μπορείς να κοιτάξεις τον άνθρωπο στα μάτια.

3. Από εκεί που φεύγεις πρέπει να αφήνεις πίσω σου έργο, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Αυτοί οι κανόνες ήταν μέχρι σήμερα η αναλλοίωτη και σταθερή πυξίδα προσανατολισμού στην δική μου διαδρομή στο Υπουργείο. Φίλε και συμμαχητή Κωστή αυτό είναι το Υπουργείο Εργασίας που σου παραδίδω σήμερα. Ένα Υπουργείο με στέρεες και σύγχρονες βάσεις, ένα Υπουργείο νοικοκυρεμένο. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που για 18 μήνες μου εμπιστεύτηκε το Υπουργείο σε μία κρίσιμη στιγμή. Το έργο μου στο Υπουργείο, ωστόσο, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα το 2012. Για 4 χρόνια, η τύχη το ήθελε να διαχειριστώ ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο κάτω από αντίξοες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Στην αρχή στην περίοδο των μνημονίων και αργότερα στην περίοδο της πανδημίας.

Στο χώρο αυτό που βρίσκεσαι φίλε Κωστή έχουν επιτελεστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Το 2012 συνάντησα μπροστά μου ένα κατακερματισμένο σύστημα, με αδικίες και στρεβλώσεις το οποίο ήταν η κύρια αιτία του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας. Δεν ξέραμε πόσους συνταξιούχους είχαμε, πόσες συντάξεις δίναμε και σε ποιους τους δίναμε, βρήκαμε ένα σύστημα γεμάτο παραβατικότητα και με μαϊμού συντάξεις. Στην αγορά εργασίας βρήκαμε ένα σύστημα με πολλές αγκυλώσεις, με αυξημένη ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, τα οποία αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά με πολλή προσπάθεια και δουλειά. Χαρτογραφήσαμε το ασφαλιστικό και το 2013 φτιάξαμε για πρώτη φορά το πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ», ένα σύστημα παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος με όλα τα δεδομένα, τους αριθμούς και τα νούμερα της κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στην αγορά εργασίας βάλαμε πολύ αυστηρά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία (10.500ευρώ). Φτιάξαμε το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», το οποίο αμφισβητήθηκε πολύ αλλά λειτούργησε ως ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, πάντα με γνώμονα τα εργασιακά δικαιώματα και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας. Επίσης, τότε δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τα σύγχρονα εργαλεία του κοινωνικού κράτους, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (Ε.Ε.Ε), το Τ.ΕΒ.Α και το επίδομα Α21 του πρώτου παιδιού.

Το 2019 βρέθηκα απέναντι σε νέες προκλήσεις και λίγο αργότερα στη μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης μας, στην πανδημία του κορωνοιου. Και τότε το Υπ. Εργασίας έμελλε να σηκώσει το βάρος της πανδημίας, έχοντας όμως αυτή τη φορά ισχυρά εργαλεία που είχαμε πλέον κατοχυρώσει από το 2012-2014. Η «ΕΡΓΑΝΗ» σήκωσε όλο το βάρος της στήριξης και της πληρωμής των εργαζομένων. Η «ΕΡΓΑΝΗ», σήμερα, έχει πληρώσει με πλήρη διαφάνεια και ακρίβεια πάνω από 5 εκ δικαιούχους.

Επίσης, μεγάλη πρόκληση ήταν και αυτή του ασφαλιστικού συστήματος που παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ένα ασφαλιστικό που έβριθε αδικιών και αναποτελεσματικότητας. Το αντικαταστήσαμε με τον νόμο 4670/2020, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που ήρθε για να μείνει. Λύσαμε αδικίες του παρελθόντος και δημιουργήσαμε έναν νέο ψηφιακό ασφαλιστικό οργανισμό που ενοποίησε όλους εναπομείναντες ασφαλιστικούς φορείς σε έναν και κατάφερε να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τον νέο ασφαλιστικό νόμο. (αναδρομικά, συντάξεις χηρείας, αύξηση προσωρινών, εκκαθάριση οφειλών κ.α.). Δημιουργήσαμε ένα απλό δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, για πρώτη φορά συνοδευόμενο με αναλογιστική μελέτη και με μελέτη επάρκειας των συντάξεων μέχρι το 2070.
Τέλος, στην κοινωνική πολιτική εδραιώσαμε το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά στο Σύνταγμα της χώρας. Φίλε Κωστή, παραλαμβάνεις ένα υπουργείο νοικοκυρεμένο, ωστόσο, δεν είναι όλα τα προβλήματα λυμένα. Το Υπουργείο Εργασίας είναι ένα Υπουργείο ζωντανό με καθημερινές προκλήσεις.

Το 2021 μπαίνει με θετικές ειδήσεις, αυξήσεις μισθών και αυξήσεις συντάξεων. Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε κάτω από την ομπρέλα του e-ΕΦΚΑ το μεγάλο επίτευγμα, αυτό που θεωρούσαν πολλοί ακατόρθωτο. Τη ψηφιακή σύνταξη «ΆΤΛΑΣ» . Η απονομή της σύνταξης δε είναι μία απλή διαδικασία, είναι ένα πολυσύνθετο γεγονός. Το ΑΤΛΑΣ ξεκίνησε με τις δύο ευαίσθητες κατηγορίες των αγροτών και των συντάξεων χηρείας που απονέμονται πλέον σε λίγα δευτερόλεπτα. Το επόμενο τρίμηνο ο e-ΕΦΚΑ θα αποδώσει τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις των υγειονομικών, το Σεπτέμβριο συνεχίζεται με τους μισθωτούς του Δημόσιου τομέα και τους μηχανικούς και το Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώνεται με τους δημοσιογράφους, τους νομικούς και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υπερήφανος γιατί στο τέλος του 2021 , η κυβέρνησή του θα έχει ολοκληρώσει την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ. Επίσης, θα είναι περήφανος καθώς στο τέλος του 2021 θα εξαλειφθεί και η μεγάλη παθογένεια των εκκρεμών συντάξεων. Από την στιγμή που οι νέες συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά, θα αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Σου παραδίδω το σχέδιο εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων το οποίο ήδη ξεκινήσαμε και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2021 καθώς θα απονείμουμε τις 155.000 περίπου εκκρεμείς κύριες συντάξεις που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Η αδιαφάνεια και η αμφισβήτηση για το πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις δεν υπάρχει πλέον καθώς εκδώσαμε την έκθεση ΑΤΛΑΣ που περιγράφει με ακρίβεια τον ρυθμό απονομής των συντάξεων, τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης και τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων. Το 2020 σπάσαμε και το ρεκόρ απονομής συντάξεων, καθώς απονείμαμε 160.000 όταν τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος αριθμός απονεμηθεισών συντάξεων τα υπόλοιπα χρόνια είναι γύρω στις 115.000. Και αυτό το ρεκόρ αποκτάει περισσότερη αξία καθώς το 2020 ήταν έτος πανδημίας και μειωμένου προσωπικού για τον e- EΦΚΑ.

Πλέον, καλείσαι να συνεχίσεις τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν επιτυχώς αυτές οι δύο μεγάλες προκλήσεις. Όπως και το εργασιακό νομοσχέδιο που είναι έτοιμο και έρχεται να φέρει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, να αναβαθμίζει την ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, να δημιουργήσει το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργασίας για τον εργαζόμενο, να φέρει την εναρμόνιση της επαγγελματικής και εργασιακής ζωής και το θεσμό της τηλεργασίας.

Αυτό, λοιπόν, είναι το Υπουργείο που απηχεί τον εργαζόμενο, τον ασφαλισμένο, τον συνταξιούχο, τον κάθε άνθρωπο και καλούμαστε να προωθήσουμε πολιτικές που αναβαθμίζουν και βελτιώνουν τον επίπεδο ζωής του. Σε καλωσορίζω λοιπόν στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και θα είμαι δίπλα σου όποτε το χρειαστείς. Στην Βουλή στο νέο μου αξίωμα θα δώσω την μάχη, από άλλη θέση, για να υπερασπιστώ τις πολιτικές της κυβέρνησής μας.

Ευχαριστώ τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Γενικούς Γραμματείς για το όμορφο ταξίδι και την στήριξη που μου παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ, επίσης, τους συμπατριώτες μου, Κυκλαδίτες, που ήταν πάντα δίπλα μου ενθαρρύνοντας με στο δύσκολο έργο μου.

Κωστή, νοιώθω μεγάλη ανακούφιση που αναλαμβάνεις το Υπουργείο Εργασίας γιατί γνωρίζω την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα σου και είμαι σίγουρος ότι θα ολοκληρώσεις το έργο που παραλαμβάνεις και θα το πας ένα βήμα πιο πέρα.


Τοποθέτηση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη

Με τον Γιάννη Βρούτση γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια -από την εποχή που ήμασταν και οι δύο ΟΝΝΕΔίτες- και η φιλία μας συνεχίζεται αδιατάραχτη από τότε. Ενισχύθηκε, μάλιστα, καθώς έχουμε συνυπηρετήσει και οι δύο σε κυβερνητικές θέσεις όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε βιώσει μαζί πολύ μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες. συνεχώς μαχόμενοι ήμασταν και παραμένουμε και οι δυο μας.

Ο Γιάννης Βρούτσης οικονομολόγος και συνδικαλιστής ο ίδιος, από τη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων -τόσο την περίοδο 2012-14- όσο και πρόσφατα αντιμετώπισε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα με αίσθημα ευθύνης, τόλμη και κοινωνική ευαισθησία.
Και άφησε πίσω του έργο: Τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, αλλά και την εποπτεία της μέσα από τα συστήματα Εργάνη, Ήλιος, Άτλας κλπ. Προώθησε επίσης μια σειρά από κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με μια από τις τελευταίες στη σειρά αυτή για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Πρόσφατα, με παρεμβάσεις όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας απέτρεψε την έκρηξη της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.

Ο Γιάννης Βρούτσης θα υπηρετήσει την παράταξη από τον κρίσιμο ρόλο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, στον οποίο έχει δώσει και στο παρελθόν εξετάσεις με επιτυχία. Γιάννη, εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην πορεία σου.

Η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή πηγαίνουν χέρι-χέρι. Δεν μπορούμε –και ούτε θέλουμε- να έχουμε ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή. Για αυτό και η προτεραιότητα μας σε αυτό το υπουργείο θα είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα κινητροδοτούν την ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή θα υιοθετούν τα πιο σύγχρονα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Στόχος είναι να βρεθούμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, δίπλα στον άνθρωπο.

Η ποιότητα μιας πολιτικής κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το πώς υπηρετεί αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά και το πόσο υιοθετεί τις κατάλληλες δράσεις για να το πετύχει. Οι ίσες ευκαιρίες για όλους είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Ο διάλογος με αυτούς που αφορούν οι πολιτικές μας, βασικό συστατικό στοιχείο.

Επιδίωξή μας είναι να βρίσκονται κοινοί παρονομαστές μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Παρά τις διαφορές τους, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν, τελικά, από τη θετική πορεία της χώρας, από το κλίμα κοινωνικής ειρήνης και από την οικονομική πρόοδο. Και δεν ξεχνάμε φυσικά τους συνταξιούχους. Όλους αυτούς που ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια για την απονομή των συντάξεών τους. Τους ανέργους, ιδιαίτερα τους μακροχρόνια ανέργους. Τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Όλες τις κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι ο άνθρωπος. Και βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας θα είναι η σοβαρότητα, η δουλειά και οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε την αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ώστε η οικονομία μας να μπορέσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μοναδικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προς όφελος, τελικά των εργαζομένων, και ακόμα πιο πολύ των ανέργων. Για αυτό, μια βασική μας μεταρρύθμιση θα αφορά τον νέο νόμο για την αγορά εργασίας. Νόμος που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός. Θα ενισχύσουν στην πράξη την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Θα προωθήσουν ρυθμίσεις που θα στηρίζονται σε αυτά που ήδη ισχύουν στις προηγμένες χώρες και θα κάνουν πιο διαφανή, και τελικά πιο αξιόπιστη, τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με το οποίο φυσικά θα διαβουλευόμαστε σε διαρκή βάση αυτής. Κύριος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου.

2. Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση είναι ο δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη παρουσιαστεί στο προγραμματικό μας συνέδριο του 2017. Είναι μια μεταρρύθμιση που και πάλι στηρίζεται στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές -σε πολιτικές που εφαρμόζουν ακόμα και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και θα προστατεύσει τις συντάξεις των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας χωρίς να θίγει τους παλιούς. Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα και η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων, αλλά και από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης ο εργαζόμενος να μπορεί να προσδιορίσει ως ένα βαθμό το ύψος της σύνταξής του. Όπως έχει τονίσει ο Πάνος Τσακλόγλου, η παρέμβαση αυτή δεν περιορίζεται στο να ρυθμίσει τρέχοντα ζητήματα, αλλά κοιτάζει στο μέλλον και αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σαν εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας.

3. Ένα τρίτο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας είναι η απόδοση εκκρεμών συντάξεων. Στόχος μας είναι όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται να αποδοθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων. Είναι χρέος μας απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με στόχο η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια.

4. Όσον αφορά στην πολιτική κοινωνικής προστασίας, οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αυτή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Συγκεκριμένα, όπως πρόσφατα έχει σημειώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου:

- Προχωράμε σε αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

- Επεκτείνουμε το στεγαστικό επίδομα

- Αυξάνουμε το επίδομα παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

- Και ενισχύουμε τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, διότι μια κοινωνία κρίνεται πρωτίστως από το πώς αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους.

5. Η πολιτική μας για την οικογένεια, για την ισότητα των φύλων, για το δημογραφικό, ενισχύεται. Η τοποθέτηση της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση της αρμόδιας υφυπουργού υπογραμμίζει τη βούληση του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η ισότητα των φύλων είναι ένα ζήτημα για το οποίο είναι ανεπίτρεπτο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα του 2021 να υπάρχουν ακόμα διακρίσεις. Με αποφασιστικότητα, αλλά και μεθοδικότητα, όλα αυτά τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν.

6. Τέλος βασική προτεραιότητα αποτελεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας. Η επιλογή αυτή καθίσταται ακόμη πιο προφανής μετά τις επιπτώσεις του κορωνοιού στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία. Η χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάρτιση, για την προσαρμογή της αγοράς εργασίας, για την στήριξη των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, για την μετάβαση, εν πάση περιπτώσει, στην μετά κορωνοιό εποχή, θα αντιμετωπιστούν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας. Χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων. Ο ρόλος του ΟΑΕΔ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ζωτικής σημασίας. Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και ο διαρκής εκσυγχρονισμός αυτού του οργανισμού, όπως και όλων των οργανισμών που υπάγονται σε αυτό το υπουργείο, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των νέων των τεχνολογιών. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να είναι βασικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας.

Αυτό το υπουργείο είναι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ένα από τα πιο δύσκολα υπουργεία. Ένας φίλος μου, αστειεύομενος, μου είπε, «Κωστή βλέποντας τα υπουργεία που υπηρετείς κατά καιρούς διαπιστώνω πως πας από το κακό στο χειρότερο».

Για μένα, αντίθετα, η τοποθέτησή μου σε αυτό το υπουργείο από τον Πρωθυπουργό είναι μια πρόκληση. Όχι μόνο για να δείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω και σε αυτόν τον τομέα. Κυρίως, διότι το ποσοστό της ανεργίας είναι μεγάλο, τα κοινωνικά προβλήματα οξυμένα, ο κορωνοιός χειροτέρεψε τα πράγματα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουν μια σειρά από εύλογες απαιτήσεις και ο χρόνος για μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως λέω συχνά με λογική και ευαισθησία, δεν είναι ατελείωτος. Θα προχωρήσουμε λοιπόν με ταχύτητα, με τόλμη, με κοινή λογική, με σημαία το τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και κυρίως χωρίς να ξεχνάμε το πιο σημαντικό: Δίπλα στον άνθρωπο. Από αυτό κρινόμαστε.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης