Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροαπαλλαγές για τα πράσινα κτίρια

27 Οκτώβριου 2009
  • Ενεργειακό λίφτινγκ στα κτίρια είτε με μεμονωμένες φοροαπαλλαγές είτε με επιδοτήσεις είτε με έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω, που θα περιλαμβάνει όμως και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.
Φοροαπαλλαγές για τα πράσινα κτίρια
Τα σενάρια για το ενεργειακό λίφτινγκ κατοικιών

Ενεργειακό λίφτινγκ στα κτίρια είτε με μεμονωμένες φοροαπαλλαγές είτε με επιδοτήσεις είτε με έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω, που θα περιλαμβάνει όμως και χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.

Τα εναλλακτικά αυτά σενάρια που εφαρμόζονται σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, αλλά κυρίως η Γαλλία- η οποία έχει να επιδείξει απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας του κτιριακού τομέα- εξετάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να αρχίσουν επιτέλους κάποιες εργασίες στα σπίτια, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Καθώς φαίνεται μάλλον απίθανο να εξευρεθούν τα 400 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ως προϋπολογισμό το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης- το συγκεκριμένο κοινοτικό κονδύλι δεν είχε δεσμευτεί στο ΕΣΠΑ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του τέως υπ. Ανάπτυξηςη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο. Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο αρμόδιος υφυπουργός για την Ενέργεια Γιάννης Μανιάτης πρόκειται να παραλάβει ένα πακέτο προτάσεων βασισμένο και στην εμπειρία των παραπάνω χωρών που έχει ζητήσει από τη WWF Ηellas και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), ώστε εν συνεχεία σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει ποιες από αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Τι θα προβλέπουν οι προτάσεις
Το σκεπτικό των προτάσεων που θα του υποβάλουν οι δύο φορείς θα αφορά κατ΄ αρχάς μέτρα αποδοτικά, αλλά όσο το δυνατό χαμηλότερου κόστους, όπως π.χ. θερμομόνωση στα παράθυρα που θα ποικίλλει ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες των περιοχών της χώρας, δηλαδή θα υπάρχουν άλλες προδιαγραφές για τη Βόρεια και άλλες για τη Νότια Ελλάδα.

Αφετέρου θα αφορά κίνητρα που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια, διότι, όπως προκύπτει από εισηγήσεις που δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου από επαγγελματίες της αγοράς, θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν αρκετά τέτοια προβλήματα. Ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε για παράδειγμα να προκαλέσει το γεγονός ότι βάσει των αρχικών όρων ένταξης στο πρόγραμμα (σπίτια με έτος κατασκευής πριν από το 1980 και με αντικειμενική αξία κάτω των 1.500 ευρώ/τ.μ.), προκύπτει ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι σε σχέση με αυτούς που τελικώς θα ωφελούνταν είναι πολλαπλάσιοι. Ακόμη δηλαδή και αν εξασφαλιζόταν το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ, θα αρκούσε για να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το πολύ σε 20.000 ακίνητα, όταν τα κτίρια πριν από το ΄80 και κάτω από το όριο των 1.500 ευρώ/ τ.μ. εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. Οι αρχικές προτάσεις
Όσο για το ποιες παρεμβάσεις θα περιληφθούν τελικά στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα κριθεί από το κατά πόσο είναι συμφέρουσες μέσα στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ο τέως υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ως επιλέξιμες προς επιδότηση παρεμβάσεις είχαν επιλεγεί: η θερμομόνωση και οι ψυχρές βαφές τόσο της ταράτσας όσο και του εξωτερικού κελύφους του ακινήτου, καθώς επίσης η εγκατάσταση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών τζαμιών. Η αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και τέλος η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κτίριο δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 120.000

ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης κυμαινόταν από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων.

Πηγή Τα Νέα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης