ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΟ ΚΟΣΜΑ

Οικονομικές Ειδήσεις

24 Οκτώβριος 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΟ ΚΟΣΜΑ Taxheaven.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΟ ΚΟΣΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : [email protected]

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2009


    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε, νομίζω, ο πλέον νεαρός υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης. Πώς αισθάνεστε;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αρκετά ψύχραιμα. Πρέπει, πάντως, να σας πω ότι κοιτώντας γύρω από το τραπέζι στο Ecofin και στο Eurogroup δεν είμαι κατά κανένα τρόπο ο νεότερος. Ο Πρόεδρος του Ecofin, Σουηδός Υπουργός Οικονομικών, για παράδειγμα, είναι 7 χρόνια νεότερος από εμένα. Απλώς στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είναι κανείς νέος όταν γίνεται Υπουργός πριν τα πενήντα του!

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένατε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα σας εμπιστευτεί το πιο κρίσιμο πόστο της κυβέρνησης;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όλα τα πόστα στην κυβέρνηση είναι κρίσιμα. Ως οικονομολόγος, ήλπιζα ότι ο πρωθυπουργός θα με επιλέξει για μία θέση σε ένα υπουργείο, όπου οι σπουδές και η εμπειρία μου θα ήταν χρήσιμες. Τελικά με τίμησε με την εμπιστοσύνη του στο συγκεκριμένο πόστο - κι εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην διαψεύσω τις προσδοκίες του.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Σκέφτεστε ότι, αν ο πρωθυπουργός στον πρώτο ανασχηματισμό σας αλλάξει, θα μείνετε «άνεργος»;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι εξελίξεις το έφεραν ώστε να είμαι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Σίγουρα αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, αλλά αν δεν τα καταφέρω, καλά θα κάνει να με αλλάξει! «Άνεργος» δεν πιστεύω ότι θα μείνω, είχα μια καριέρα πριν την πολιτική, θα την έχω και αν ή όταν αποσυρθώ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σχέση σας με τη Λούκα Κατσέλη πώς είναι; Γιατί έχουν ακουστεί διάφορα...

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μην ακούτε τα κάθε είδους κουτσομπολιά, είναι δυστυχώς ένα κομμάτι, και όχι το πιο ενδιαφέρον, της πολιτικής στη χώρα μας. Με την κυρία Κατσέλη τα πάμε μια χαρά. Συνεργαζόμαστε στενά, μια και ο καθένας έχει ένα σημαντικό κομμάτι στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι ρόλοι μας είναι διακριτοί, αλλά συμπληρωματικοί.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, είναι τα πράγματα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάζετε;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είχαμε κανένα λόγο να φουσκώσουμε προς το χειρότερο μια κατάσταση που ήταν ήδη κακή. Το μόνο που κάνουμε από την πρώτη μέρα είναι να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε στα στοιχεία που παρουσιάζουμε στους πολίτες και στους Ευρωπαίους εταίρους, μια πραγματικότητα που ήταν γνωστή σε όλους, αλλά δεν αποτυπωνόταν επισήμως στα δεδομένα του προϋπολογισμού.

    Η ύφεση είναι μεγαλύτερη από ό,τι προβλεπόταν και υπάρχει σημαντικός εκτροχιασμός του προϋπολογισμού κυρίως λόγω της κατάρρευσης των εσόδων και της σημαντικής υπέρβασης των δαπανών. Σε αυτό προστίθεται και η μη προσμέτρηση στο έλλειμμα στοιχείων που θα έπρεπε να αποτυπώνονται. Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, μπορείτε να μας πείτε, πόσο ακριβώς είναι το έλλειμμα-χρέος;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από την δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του 2008 είναι της τάξης του 7,7% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του 2009 θα βρεθεί περίπου στο 12,5% του ΑΕΠ. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που έχουν σταλεί και στην Eurostat και έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως προς το χρέος, γνωρίζουμε όλοι ότι στο εξάμηνο το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης βρισκόταν στα 292 δις ευρώ και είναι πλέον σαφές ότι το «μαξιλάρι ασφάλειας» για το οποίο διαβεβαίωνε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπάρχει. Τα ταμειακά διαθέσιμα υπολείπονται σημαντικά των αναγκών που φαίνεται να υπάρχουν έως το τέλος του έτους και είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας μικρός επιπλέον δανεισμός. Επιχειρούμε να μην φτάσουμε ψηλά, καθώς το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού έχει ήδη υπερβολικές υπερβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σας αντιμετώπισαν στο 1ο Ecofin; Βρήκατε κατανόηση;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν αισθανθήκαμε μόνοι. Από τους 27 υπουργούς οικονομικών οι 20, τουλάχιστον, βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά ελλείμματα, οι 11 αντιμετωπίζουν ήδη το καθεστώς επιτήρησης και κάποιοι από αυτούς έχουν διψήφιο έλλειμμα όπως κι εμείς. Κατανόηση σε σχέση με το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος των χωρών της ΕΕ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και αποτυπώθηκε και σε απόφαση να παραταθούν για την πλειοψηφία των χωρών τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας έως το 2011. Η Ελλάδα όμως έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Βρίσκεται σε επιτήρηση για ελλείμματα που δημιουργήθηκαν πριν από τη διεθνή κρίση εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών επιλογών, έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και ένα έλλειμμα αξιοπιστίας που οφείλεται και στα στοιχεία που μέχρι τώρα παρουσίαζε και στην ασυνέπεια απέναντι σε δεσμεύσεις που κατά καιρούς έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Το κλίμα είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό, για την πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Οι ομόλογοί μου βλέπουν επιφυλακτικά οτιδήποτε τους λέει μια ελληνική Κυβέρνηση, διότι έχουν από πίσω τους μια πενταετία, στην οποία ό,τι τους έχει ειπωθεί, διαψεύστηκε στην πράξη. Αυτή είναι η μεγάλη μας δυσκολία αυτή τη στιγμή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απέναντι σε αυτά, ποια ήταν η δική σας στάση;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς, εκπροσωπώντας τη νέα κυβέρνηση της χώρας και παρουσιάζοντας - ως είθισται - τις νέες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής πήγαμε με καθαρά στοιχεία και ξεκάθαρες προθέσεις. Διεκδικήσαμε κατ’ αρχήν μια άλλη οπτική για την Ελλάδα. Υπερασπιστήκαμε την ανάγκη για την εφαρμογή του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας της τάξης του 1% του ΑΕΠ ώστε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, αλλά και το περιεχόμενο αυτού του προγράμματος - στήριξη των αδύναμων, τόνωση της απασχόλησης, αύξηση των επενδύσεων - το οποίο μας δεσμεύει προγραμματικά απέναντι στους πολίτες. Καταφέραμε την απόλυτη ανυποληψία στην οποία είχε περιέλθει η χώρα να τη μετατρέψουμε σε μια στάση αναμονής. Αυτή την εβδομάδα απλώς ξεκίνησε μια μακρά και δύσκολη διαδικασία για την Ελλάδα κατά την οποία οι προθέσεις πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά το ECOFIN, εξακολουθείτε να ελπίζετε σε παράταση 3-4 χρόνων;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η διαδικασία που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας στην ΕΕ και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ένας μαραθώνιος με συγκεκριμένους σταθμούς. Η ουσιαστική απουσία πολιτικής και δράσεων για τη μείωση του ελλείμματος το προηγούμενο εξάμηνο, που ήταν υποχρέωση της χώρας με βάση την απόφαση του Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2009 στο πλαίσιο της επιτήρησης, σε συνδυασμό με την απόκρυψη του μεγέθους του πραγματικού δημοσιονομικού προβλήματος που υπήρξε οδηγεί σε μια αρνητική αξιολόγηση από την Επιτροπή που μας οδηγεί δυστυχώς στα επόμενα στάδια της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που ορίζονται από το άρθρο 104 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η οριστική απόφαση για το νέο καθεστώς επιτήρησης και ο χρονικός ορίζοντας διόρθωσης θα αποφασιστούν στο Συμβούλιο του Φεβρουαρίου. Στόχος μας είναι στις αποφάσεις αυτές και στα επιμέρους στάδια μέχρι τον Φεβρουάριο, να παίξουν καθοριστικό ρόλο υπέρ των συμφερόντων της χώρας τόσο ο προϋπολογισμός του 2010, αλλά κυρίως το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και στο οποίο θα αποτυπώνεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά μας για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αφετηρία μας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Η έκβαση της προσπάθειας που γίνεται στην ΕΕ είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης στη βάση ενός συνεκτικού προγράμματος που θα συνδυάζει το σχέδιό μας για την ανάπτυξη με ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε, πλέον - μετά τη συνάντησή μας με τον αρμόδιο Επίτροπο - σε διαρκή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι βεβαίως και ζήτημα σοβαρής προσπάθειας που γίνεται στο εσωτερικό της χώρας για τη δραστική μείωση της σπατάλης και των δαπανών χωρίς όφελος για τους πολίτες, για την ενίσχυση των εσόδων, για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και στον δημόσιο τομέα και στην αγορά. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα υποβληθεί το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης; Και τι θα περιλαμβάνει;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να κατατεθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Στο νέο Πρόγραμμα που θα συντάξουμε - και θα υποβάλλουμε και στη Βουλή πριν αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - θα αποτυπώνονται τα μέτρα και οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι μας για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής σε βάθος 3-4 χρόνων, χωρίς παρέκκλιση από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για την άμεση τόνωση της οικονομίας, την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αλλαγή του αναπτυξιακού μας προτύπου στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι... μαγειρέψατε τους αριθμούς, ώστε να φανεί διογκωμένο το έλλειμμα. Είναι αλήθεια αυτό;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να οφείλει στους πολίτες εξηγήσεις για αυτή την οικονομία που παρέδωσε. Η μόνη αλήθεια είναι ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση που η αξιωματική αντιπολίτευση απέκρυπτε. Δεν ακολουθήσαμε τη δική της τακτική του 2004, «μαγειρεύοντας» τα στοιχεία του παρελθόντος για να πλήξουμε την προηγούμενη κυβέρνηση, προσβάλλοντας το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, οδηγώντας σε διεθνή αμφισβήτηση της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Δεν αλλάζουμε μεθοδολογίες. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, οι δαπάνες έχουν διογκωθεί. Αυτά είναι η βασική πηγή του ελλείμματος. Εξάλλου τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε πρώτος ο Διοικητής της ΤτΕ. Πέρα από αυτά αποτυπώνουμε υπαρκτές δαπάνες και χρέη εκεί που πρέπει να φαίνονται: στον κρατικό προϋπολογισμό. Τα μέτρα που είχε θεσμοθετήσει δήθεν για τη διόρθωση των ελλειμμάτων είναι είτε ανεφάρμοστα είτε σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικά για το χρέος, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, και ποιο, για να περιοριστεί;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το δημόσιο χρέος, δυστυχώ, στη χώρα μας έχει ξεφύγει τελείως. Σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2004 με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σήμερα το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και έχει αποκτήσει μία εξαιρετικά επικίνδυνη δυναμική. Είναι επείγον άμεσα να επιβραδυνθεί η αύξησή του και να ξεκινήσει σε μεσοπρόθεσμη βάση η αποκλιμάκωση με την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί ούτως ή άλλως με καθυστέρηση λόγω των εκλογών και της αναμονής για τη σύσταση επιτροπών στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί κανονικά, όπως ορίζει το σύνταγμα έως τις 20 Νοεμβρίου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι τριετής, όπως είχατε πει προεκλογικά;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο φετινός προϋπολογισμός θα συνταχθεί και θα συζητηθεί αναγκαστικά λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαμε ως νέα κυβέρνηση στο ίδιο πρότυπο με τους προηγούμενους. Αυτό θα είναι για τελευταία φορά. Όμως αυτό που ήδη αλλάζει είναι ο βαθμός ειλικρίνειας και αξιοπιστίας των δεδομένων που θα παρουσιάζονται σε αυτόν. Η απλοποίηση στην παρουσίαση των δεδομένων ώστε να είναι καλύτερος ο έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες. Η προγραμματική μας δέσμευση είναι να προχωρήσουμε σε προϋπολογισμούς που συνδέουν τις πιστώσεις με συγκεκριμένους στόχους και προγράμματα και που έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα - τριών χρόνων. Αυτό είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απαιτεί και σχέδιο και πόρους. Θα την ξεκινήσουμε άμεσα και στοχεύουμε ο επόμενος προϋπολογισμός να μη είναι ίδιος ούτε στη σύνταξη ούτε στην παρουσίασή του.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιμείνετε στην προεκλογική ιδέα για προϋπολογισμό σε δωδεκα δωδεκατημόρια;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο προϋπολογισμός θα είναι ετήσιος, αλλά θα επιδιώξουμε ουσιαστικότερο κατ’ αρχήν έλεγχο των αποτελεσμάτων μέσα στο έτος ιδιαίτερα στο σκέλος των δαπανών όλων των υπουργείων ανά τρίμηνο είτε στο πλαίσιο της θεσμικής υποχρέωσης που έχω ούτως ή άλλως ως υπουργός οικονομικών για την ενημέρωση της Βουλής ανά τρεις μήνες, είτε - αν χρειαστεί - με νέο τρόπο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα χρήματα ακριβώς θα πρέπει να δανειστούμε, ώστε να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός; Θα δανειστείτε, πώς και πόσα ακριβώς;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι πλέον προφανές ότι το «μαξιλάρι ασφάλειας» που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπήρχε, δεν υπάρχει. Τα ταμειακά υπόλοιπα του δημοσίου είναι μικρότερα από τις εκτιμώμενες ανάγκες μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα χρειαστεί να δανειστούμε το ελάχιστο δυνατό ποσό και περιορίζοντας το νέο δανεισμό στις απολύτως αναγκαίες υποχρεώσεις του δημοσίου που πρέπει να καλυφθούν ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και να κλείσει ο προϋπολογισμός.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκτακτος φόρος σε τράπεζες και επιχειρήσεις θα μπει, τελικά, ή όχι;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε πει πολλές φορές ότι θέλουμε να φύγουμε από τη λογική των έκτακτων φορολογικών μέτρων. Το πρόβλημα των εσόδων είναι χρόνιο, είναι διαρκές και δεν αντιμετωπίζεται με έκτακτα μέτρα. Συνεπώς η έκτακτη φορολόγηση των κερδών δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας για τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι άλλα μέτρα θα πάρετε για να αυξήσετε τα έσοδα;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η στήριξη των εσόδων θα προέλθει από ένα κοινωνικά δικαιότερο σύστημα φορολόγησης, ταυτόχρονα με μια ουσιαστική αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου με την ανασύνταξη και των εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών. Η στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη επιβάλλει να στηριχθούν τα έσοδα από μόνιμα μέτρα, από την κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των μεγάλων εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών, από την ισότιμη μεταχείριση των εισοδημάτων από όπου και αν προέρχονται, από τη φορολόγηση των εισοδημάτων και πλούτου που διαφεύγει ή μέχρι σήμερα απαλλάσσεται. Αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και επισήμως μια ευρεία κοινωνική διαβούλευση για την αναμόρφωση του φορολογικού στη βάση αυτών των αρχών, ταυτόχρονα με μια συστηματική δουλειά για τις μεγάλες τομές που είναι αναγκαίες στη φορολογική διοίκηση και στους μηχανισμούς ελέγχου και είσπραξης εσόδων.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία, ειδικά στους ανθρώπους της μεσαίας τάξης και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας. Ορθώς ανησυχούν;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι. Δεν θα αυξήσουμε τη φορολογία στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα, πολλά μερίσματα και μεγάλη περιουσία. Και φυσικά όσοι σήμερα φοροδιαφεύγουν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία πετρελαίου, βενζίνης, ποτών και τσιγάρων;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η φορολογία στα καύσιμα στη χώρα μας είναι όπως ξέρετε χαμηλότερη από ό,τι στις άλλες χώρες της ΕΕ και υπάρχει υποχρέωση να υπάρξει σταδιακά μία προσαρμογή, όπως έχει γίνει ήδη εν μέρει τα τελευταία χρόνια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ειδικά για τα τσιγάρα, δεδομένης και της απαγόρευσης του καπνίσματος, μήπως θα έπρεπε να υπάρξει μεγάλη αύξηση στη φορολογία τους;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτάτε έναν φανατικό αντικαπνιστή! Ο οποίος όμως, ως υπουργός Οικονομικών, πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη του κράτους για έσοδα, ειδικά από προϊόντα η κατανάλωση των οποίων επιφέρει έμμεσα κόστος σε όλο το κοινωνικό σύνολο (με αυξημένες δαπάνες υγείας, για παράδειγμα), και στην ανάγκη να μην αυξηθεί υπέρμετρα η έμμεση φορολογία η οποία εφόσον δεν είναι προοδευτική πλήττει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα περικοπούν δαπάνες και τι ύψους;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Φέτος μόνο είχαμε υπερβάσεις δαπανών που φτάνουν τα 5 δις ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός δαπάνης που αν τον καταργήσεις ή περιορίσεις το ύψος του θα λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Δαπάνες που αποτελούν σπατάλη ή δεν έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό όφελος για τη χώρα και για τους πολίτες υπάρχουν παντού. Πηγές διαρροής ή υπερβολικής δαπάνης κρυφές και φανερές υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους κωδικούς. Για να αλλάξει αυτό χρειάζονται μεγάλες τομές στα συστήματα προμηθειών, στον τρόπο διαχείρισης και ελέγχου των δαπανών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι άμεσα δεν μπορούν να μαζευτούν πολλές δαπάνες. Ήδη όλα τα υπουργεία συντάσσουν τους προϋπολογισμούς τους πολύ προσεκτικά για να περιοριστούν σπατάλες όπου έχουν εντοπίσει ότι υπάρχουν, ήδη έχουμε δεσμευτεί για δραστική μείωση των δαπανών που σχετίζονται με μισθούς από την μη ανανέωση συμβάσεων Stage, ήδη έχουν περικοπεί - έστω και με συμβολική επίδραση στον προϋπολογισμό - δαπάνες που σχετίζονται με τη λειτουργία της κυβέρνησης. Το νοικοκύρεμα των δαπανών είναι για εμάς εθνική υπόθεση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο υπουργείο σας, στις τράπεζες, στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς που ελέγχονται από το Δημόσιο, και είναι στις αρμοδιότητές σας;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων, στη βάση της δημόσιας πρόσκλησης που έχει γίνει για αυτές τις θέσεις σε όλα τα Υπουργεία. Θα δούμε στη συνέχεια ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν σε εποπτευόμενους οργανισμούς και σε ποιον χρονικό ορίζοντα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες που ελέγχονται από το Δημόσιο, οι αλλαγές θα γίνουν μέσα από έκτακτες γενικές συνελεύσεις ή θα περιμένετε τις τακτικές;

    Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εξαρτάται από την περίπτωση. Εκεί όπου έχουν ήδη υποβληθεί παραιτήσεις και κρίνεται πως πρέπει να γίνουν άμεσα αποδεκτές, θα πάμε σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία. Αλλού, θα περιμένουμε τις τακτικές συνελεύσεις - εφόσον φυσικά κριθεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι διοικήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όποιες κινήσεις κάνουμε θα είναι για να προωθήσουμε το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα για το οποίο έχουμε εντολή από τους πολίτες, με γνώμονα όμως πάντα το δημόσιο συμφέρον αλλά και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.