Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού - Στις 20 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού


Ενημέρωση (σ.σ. 28/12/2020) διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας και χρόνια πολλά. Ξεκινά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Κυρία Θεοδωρίδου, έχετε το λόγο.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά με υγεία. Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για την προληπτική Ιατρική, για τη Δημόσια Υγεία.

Είχα την τύχη να εμβολιαστώ χθες και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα αισθήματά μου. Είχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφθανε πια σε μια αρχή που είναι η εφαρμογή των εμβολίων.

Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο και πραγματικά ο στόχος όλων όσοι ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί.

Θα ακούσουμε και από τον κ. Θεμιστοκλέους ότι βαθμιαία θα έρχονται και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέπει και τον βαθμιαίο εμβολιασμό μεγαλύτερων πληθυσμιακών ομάδων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μια προτεραιοποίηση για τον τρόπο του εμβολιασμού.

Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να υπενθυμίσω πώς έχει γίνει η προτεραιοποίηση. Δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας. Έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται φυσικά και σε κανόνες της βιοηθικής.

Τα κριτήρια, λοιπόν, με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση είναι πρώτον, ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Επομένως, είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

Το δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί.

Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό «φάρο» για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό.

Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid από τους υγειονομικούς.

Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων.

Και τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους. Νομίζω ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος από τους 50.

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι σε αυτή την προτεραιοποίηση, να το υπενθυμίσουμε αν και έχει λεχθεί ξανά, δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. Πολλοί γονείς συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα.

Με το χρόνο αυτό της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί, καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις, για ορισμένα θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ένα από τα θέματα στα οποία θα ήθελα να αναφερθώ είναι τα θέματα της αλλεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC, αλλά και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και ότι αλλεργίες συνηθισμένες, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, του τύπου αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Άλλωστε, μέσα στο σχεδιασμό έχετε ακούσει και θα ξανακούσετε και θα αντιληφθείτε, ότι υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης. Επομένως το θέμα, «έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;», δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού.

Μόνο, επαναλαμβάνω, αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αυτές τις ημέρες και τον Τύπο και τους επιστήμονες, αλλά απασχολεί και το κοινό, είναι το θέμα των μεταλλάξεων του ιού.

Ο κορονοϊός και παλαιότερα, τους προηγούμενους μήνες, έχει επιδείξει μεταλλάξεις και τώρα και στο μέλλον θα κάνει μεταλλάξεις. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη το πέρασμα του ιού, η διάδοσή του, να οδηγεί σε μεταβολές του και μπορεί να καταλήξουν και σε μια μεταβολή των χαρακτηριστικών του.

Η Επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό αυτόν, και μάλιστα είναι πιο αργές συγκριτικά με τον ιό της γρίπης, δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στην σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού ή, και το σπουδαιότερο, η ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές.

Και επειδή μίλησα για μεταδοτικότητα, για τον ιό, ότι οφείλουμε για να μην έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις να σταματάμε την μετάδοση του ιού τηρώντας όλα τα μέτρα που καθημερινά ακούτε ότι θα τα συνεχίσουμε και μετά τον εμβολιασμό, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο δεν υπάρχει μάλιστα και εμβόλιο.

Ποιος είναι αυτός; Ο ιός της παραπληροφόρησης.

Είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, παραπλανητικών, οι οποίες δεν περνάνε από τον ηθμό της επιστημονικής γνώσης. Αυτό υποτιμά, νομίζω, την νοημοσύνη όλων μας.

Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες, φαιδρές τις περισσότερες φορές, αιτιάσεις για τα εμβόλια την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση.

Και τελειώνοντας, ήθελα να θυμίσω ότι το σχέδιο «Ελευθερία» έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι πραγματικά το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα μας κατά του ιού και το κύριο όπλο μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία που μας έχει ανατρέψει την καθημερινή μας ζωή.

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κυρία Θεοδωρίδου. Το λόγο έχει ο κύριος Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Η επιχείρηση «Ελευθερία» άρχισε. Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας.

Έγινε η αποθήκευσή τους σε κεντρικό σημείο στην Αττική, σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και από εκεί έγινε η διανομή στα πέντε Νοσοκομεία της Αττικής και σήμερα έγινε η διανομή στα τέσσερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Μέχρι τις 16:00 σήμερα, εμβολιάστηκαν στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Και αυτό σας το αναφέρω, πιστός στη δέσμευσή μου για λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια.

Αύριο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινάνε και στα τέσσερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό στην Πάτρα.

Επίσης, αύριο, 29 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna, που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraZeneca, που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Επίσης, σε αυτές όταν έχουμε τις εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Στις 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Με βάση τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν. Υπενθυμίζω τους τρόπους με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού του, άρα είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Για όσους θέλουν, είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα φαρμακεία της γειτονιάς ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.


Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση και για να το πω απλά, να εμβολιαστεί «από το παράθυρο».

Είναι πιθανόν ότι κάποιοι θα δοκιμάσουν να το κάνουν αυτό. Θα ήθελα να πω ότι έχουμε αναπτύξει τις δικλείδες ασφαλείας και έχουμε ενεργοποιήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι πολίτες που θα εμβολιάζονται, με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες: πότε έγινε ο εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου. Στην έκδοση του πιστοποιητικού θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες, με τρόπο που θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια.

Θα ήθελα να κλείσω με κάτι πιο προσωπικό. Σήμερα εμβολιάστηκα και εγώ, αισθάνομαι υπέροχα και θεωρώ ότι έχω κάνει ένα μικρό βήμα για να ξαναγκαλιάσω τους γονείς μου, που έχω να τους δω από το Σεπτέμβριο.

Ευθύνη δική μας και όλων όσοι ασχολούμαστε, είναι να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας μέχρις ότου εμβολιαστούμε όλοι, έτσι ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης