Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 780,21 μονάδες έκλεισε ο Γεν. Δείκτης

Άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 780,21 μονάδες έκλεισε ο Γεν. Δείκτης

Άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 780,21 μονάδες έκλεισε ο Γεν. Δείκτης

Άνοδο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 780,21 μονάδες έκλεισε ο Γεν. Δείκτης


Του Νίκου Σακελλαρίου

“Η μεγάλη ανάκαμψη” των χρηματιστηριακών αγορών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση στα διεθνή χρηματιστήρια και βέβαια και στο ελληνικό. Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά από το πρωί και το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάστηκε άμεσα. Οι αποτιμήσεις κάποιων ισχυρών μετοχών είχαν διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα και έτσι η διόρθωση 'έστρωσε το χαλί' σε αγορές μετοχών.

Έστω και με χαμηλές συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο τέλος της συνεδρίασης στις 780,21 μονάδες με άνοδο 1,38%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε τελικά στα 47,8 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 88  έκλεισαν ανοδικά και οι 16 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι  Υγείας (5,75%), Πρώτων Υλών (2,85%), τραπεζών (2,4%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,17%). Πτωτικά έκλεισε μόνο ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,8%).

Ο Γενικός Δείκτης με την έναρξη της συνεδρίασης εκτινάχθηκε πάνω από τις 780 μονάδες (επίπεδο πρώτης στήριξης στην διόρθωση) και με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές κινήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης πέριξ των 785 μονάδων. Το μόνο αρνητικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν οι  πολύ ισχνές συναλλαγές οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 50 εκατ. Ευρώ. Ήταν οι τέταρτες χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 40 ημερών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων πτωτικά, οι ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν να υποχωρούν.

Η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές και οι παράγοντες για περαιτέρω άνοδο

Οι ευρωπαϊκές αγορές και ειδικά το γερμανικό χρηματιστήριο έδωσε το σήμα από το πρωί για να ξεκινήσει η αντιστροφή της τάσης. Ο DAX (Φραγκφούρτη) διαμορφώθηκε προς τα επίπεδα των 13.400 μονάδων , ο CAC (Παρίσι) προς τις 5.400 μονάδες, ο MIB (Mιλάνο) προς τις 21.650 μονάδες και ο Eurostoxx 50 (δείκτης των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών blue chips)  αυξήθηκε πάνω από τις 3.480 μονάδες.  Ήπια μεταβλητότητα χαρακτηρίζει από το πρωί τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) στον Dow Jones και στον S&P 500.

Γενικότερα, εάν οι οι εξελίξεις με την πανδημία είναι θετικές μετά τον εμβολιασμό, οι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανόδου των αγορών μετοχών και των ομολόγων το 2021. To Βrexit εμφανίζει προβλήματα (ειδικά στο θέμα της αλιείας) αλλά και εκεί θα βρεθεί η λύση. Οι Κεντρικές Τράπεζες θα παραμείνουν υποστηρικτικές προς τις οικονομίες, τις τράπεζες και λοιπές επιχειρήσεις ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων ομίλων είναι καλύτερα απ' ότι περίμεναν προ εξαμήνου.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης