Αποτελέσματα live αναζήτησης

Βίαιες ρευστοποιήσεις σε όλα τα χρηματιστήρια δημιούργησε η μετάλλαξη του κορωνοϊού

Βίαιες ρευστοποιήσεις σε όλα τα χρηματιστήρια δημιούργησε η μετάλλαξη του κορωνοϊού
  • Απορροφήθηκε η μεγάλη προσφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο. Στις 749,59 μονάδες βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης και τελικά έκλεισε στις 769,62 μονάδες (-3,8%)


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι δραματικές υγειονομικές εξελίξεις με την εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού που οδήγησε σε αποκλεισμό της Βρετανίας από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) έφερε ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια και βεβαίως επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το βρετανικό είχαν απώλειες πάνω από -2%. Πτωτικά ξεκίνησαν το απόγευμα και οι αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones υποχωρούσε πάνω από -1%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά -1,72% και ο Nasdaq κατά -1,53%.  

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 769,62 μονάδες με υποχώρηση -3,8%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,5 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 13 έκλεισαν ανοδικά και οι 109 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-6,39%), Υγείας (-5,98%), Τροφίμων-Ποτών (-4,98%), προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-4,71%). Κανένας χρηματιστηριακός δείκτες δεν έκλεισε ανοδικά.

Το ιστορικό της βίαιας διόρθωσης

Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν νωρίς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) από τις ασιατικές αγορές οι οποίες δέχθηκαν μπαράζ ρευστοποιήσεων. Ακολούθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές (και το χρηματιστήριο του Λονδίνου) που βρέθηκαν να χάνουν πάνω από 2% καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με υποχώρηση του Γενικού Δείκτη της τάξης του -3% που σταδιακά και μέχρι τις 13.30 είχε φτάσει στο -5% δηλαδή πέριξ των 755-760 μονάδων.  

Ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε στα χαμηλά του με τις στηρίξεις πέριξ των 750 μονάδων (749,59 μονάδες χαμηλό), όταν εμφανίστηκαν εντολές αγοράς σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips και φρενάρησαν την πτώση.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (σε επίπεδο Γ.Δ.) βρίσκει στηρίξεις στις 750 μονάδες και αυτές όπως φαίνεται θα διατηρηθούν και για τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Κλειδί στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι υγειονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, η πορεία των ξένων χρηματιστηριακών αγορών και εάν θα μπορέσει να εμφανιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σταθεροποιητικές εξελίξεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα χωρίς να υπάρχουν εξάρσεις πωλήσεων ή αγορών.

Καθοριστικές οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας
 
Ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της χριστουγεννιάτικης εβδομάδας θα είναι καθοριστικές για την διαμόρφωση της τάσης ενόψει της νέας χρονιάς. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, κρίνεται θετικό ότι στα χαμηλά ημέρας (755 μονάδες Γ.Δ) εμφανίστηκαν αγοραστές σε τράπεζες και άλλα blue chips και συγκράτησαν την πτώση. Η αυριανή συνεδρίαση (Τρίτη 22/12) θα είναι δείξει εάν κυλήσει πάλι προς τις 750 μονάδες ή επιστρέψει προς τις 780 μονάδες.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης