Κρίσιμο το 2010 για την ελληνική οικονομία

Οικονομικές Ειδήσεις

21 Οκτώβριος 2009
Τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% μέσα στο 2010, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζοντας το επόμενο έτος κρίσιμο για την ελληνική οικονομία καθώς θα αρχίσει η δημοσιονομική προσαρμογή. Ανακοίνωσε επίσης ότι Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει με νόμο ανεξάρτητη υπηρεσία. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές της δηλώσεις παρόλο που η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη. Ο κ. Πεταλωτής επέκρινε των πρώην υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου για τα στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν. Taxheaven.gr

Κρίσιμο το 2010 για την ελληνική οικονομία              

 
Τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% μέσα στο 2010, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζοντας το επόμενο έτος κρίσιμο για την ελληνική οικονομία καθώς θα αρχίσει η δημοσιονομική προσαρμογή. Ανακοίνωσε επίσης ότι Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει με νόμο ανεξάρτητη υπηρεσία. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές της δηλώσεις παρόλο που η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη. Ο κ. Πεταλωτής επέκρινε των πρώην υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου για τα στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν.

Το πρωί σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% μέσα στο 2010 και τα αποτελέσματα από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και του εισοδήματος των πολιτών με το πακέτο των 2,5 δισ. εκατομμυρίων ευρώ , ενώ παράλληλα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου και την αύξηση των εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010 ώστε τελικά μετά από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3%.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών. Δήλωσε ακόμα, ότι θα τεθεί σε διάλογο από την αρχή το φορολογικό σύστημα και ότι μετά το διάλογο αυτό, το πρώτο τρίμηνο του 2010 θα υπάρχει ένα νέο φορολογικό σύστημα. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Αναφερόμενος στο κλίμα που υπήρχε στο Eurogroup και στο ECOFIN, είπε ότι το κλίμα είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ο κ. Αλμούνια έθεσε το θέμα του συνδυασμού της προσαρμογής των δημοσιονομικών με τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι ο συνδυασμός αυτός είναι απόλυτα συμβατός, διότι ανακατανέμονται και περικόπτονται δαπάνες και προβλέπονται επενδύσεις.

Η ΝΔ για συνέντευξη Τύπου υπουργού Οικονομικών
"Κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προφασίζεται άγνοια. Προεκλογικά, επιβεβαίωναν την κατηγορηματική δήλωση του κ. Αλμούνια ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα τα γνώριζαν άλλωστε και από τις συναντήσεις τους με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Στο ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά, επέμειναν στην καλλιέργεια απατηλών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των πάντων στους πάντες. Εγκλωβίζονται έτσι, βήμα-βήμα, στα όσα ανεδαφικά διακήρυτταν πριν από τις εκλογές. Τώρα, αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις", προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.

 "Το ΠΑΣΟΚ καλείται ή να υιοθετήσει μια σοβαρή και στιβαρή δημοσιονομική πολιτική, στη λογική εκείνης που με ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος εμείς παρουσιάσαμε, ή να συνεχίσει στο δρόμο της λαϊκίστικης προεκλογικής της πρότασης. Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αυτό, φουσκώνουν εσκεμμένα το έλλειμμα σε 12,5%, ακυρώνοντας την ίδια ώρα δικά μας μέτρα, μεταφέροντας για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζοντας δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν -σε σταθερότερο περιβάλλον- το 2010", επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
 
Πηγή express