Αποτελέσματα live αναζήτησης

Déjà vu συνθηκών Μαρτίου στα χρηματιστήρια

Déjà vu συνθηκών Μαρτίου στα χρηματιστήρια
  • Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και ειδικά στις μετοχές αεροπορικών εταιρειών και τουρισμού


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Βίαιες αναταράξεις στα χρηματιστήρια έχουν επιφέρει οι εξελίξεις με την πανδημία στην Ευρώπη. Η μετάλλαξη του ιού στη Βρετανία και η διαφαινόμενη μετάδοσή του και σε άλλα κράτη έφεραν κλείσιμο συνόρων με Βρετανία και μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και στο εγχώριο.

Από την Κυριακή το βράδυ (ώρα Ελλάδος) οι ασιατικές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά και η Δευτέρα πρωί βρήκε τις ευρωπαϊκές αγορές (ανάμεσά τους και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά) να ξεκινούν με μεγάλες ρευστοποιήσεις.

Ενδεικτικά των πιέσεων είναι ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν πτώσεις άνω του -2% των δεικτών τους. Οι επενδυτές βλέπουν πάλι μία επανάληψη (deja vu) των χρηματιστηριακών και οικονομικών εξελίξεων του Μαρτίου παρά το γεγονός ότι η έναρξη των εμβολιασμών είχε ενθαρρύνει όσους περίμεναν μεγάλη ανάπτυξη το 2021.

Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξει το νέο κύμα (μεταλλαγμένου) ιού , η παγκόσμια οικονομία που ήδη προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της. Εάν οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές με την διάδοση του ιού τότε θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για μεγάλη ύφεση και στο α' τρίμηνο 2021 στο σύνολο των οικονομιών της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στα ασιατικά κράτη.

Οι φόβοι των τραπεζών από την νέα εμφάνιση του μεταλλαγμένου ιού


Για τις ελληνικές τράπεζες, το μέσο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's) βρίσκεται στα επίπεδα του 35% που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και περίπου όσο ήταν την περίοδο 2015-2018. Εάν η πανδημία δεν σταματήσει, τότε ενδεχομένως το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και οι εξελίξεις να δημιουργήσουν φαινόμενα 'ντόμινο'. Αλλά αυτό είναι το κακό σενάριο. Το θετικό σενάριο προβλέπει ότι ακόμη και τα εμβόλια που εμφανίστηκαν (και ενδεχομένως όσα εμφανιστούν) θα αντιμετωπίσουν και τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό. Σ' αυτή την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν μείωση στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και θα εμφανιστούν αρκετοί αγοραστές για τα τιτλοποιημένα δάνεια.

Από εκεί και πέρα, οι επιμέρους κλάδοι της οικονομίας θα ξαναζήσουν στιγμές απ' αυτά που ζήσαμε τον Μάρτιο-Απρίλιο 2020. Θα ξανανοίξει ο τουρισμός; Θα πιεστούν οι αερομεταφορές;

Τι θα γίνει με το εμπόριο (λιανική-χονδρική); Θα συνεχίσει κλειστή η εστίαση και μέχρι πόσο αντέχει;

Οι απαντήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Προχθές προστέθηκε ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των οικονομιών. Και μία 'κλειδαριά' στο Ην. Βασίλειο. 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης