Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από τις 26 Φεβρουαρίου

18 Δεκέμβριου 2020 Σχόλια
Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από τις 26 Φεβρουαρίου
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Οι συναλλαγές επέστρεψαν κοντά στα επίπεδα των 112 εκατ. Ευρώ μετά την μικρή υποχώρηση που παρουσίασαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Το 70% των συνολικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν από 14 μετοχές. Να σημειωθεί ότι σήμερα έκλεισαν οι σειρές Δεκεμβρίου στην τριπλή λήξη παραγώγων (triple witch) και επηρέασαν κάπως το τέλος της συνεδρίασης.

του Νίκου Σακελλαρίου

Έσπασε  το φράγμα των 800 μονάδων  ο Γενικός Δείκτης, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και μάλιστα χωρίς την βοήθεια των τραπεζικών μετοχών που είχαν αυξημένη μεταβλητότητα, σε μία συνεδρίαση που έβγαλε δυναμική κατά την τελευταία ώρα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε ήπια ανοδικά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ανιχνεύσουν την τάση. Τελικά το γεγονός ότι ο γερμανικός DAX  έφτασε -έστω ενδοσυνεδριακά- σε ιστορικά υψηλά (πάνω από τις 13.700 μονάδες) βοήθησε να ‘ξεκλειδώσουν’ οι αγοραστές που προτίμησαν τα μη τραπεζικά blue chips, αυτή τη φορά.

Οι ‘λοιπές συμμαχικές δυνάμεις’ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Eλλάκτωρ, Jumbo, Lamda Development κά) όχι μόνο σήκωσαν τον Γενικό Δείκτη από τα επίπεδα των 792 μονάδων αλλά κατάφεραν προς το τέλος της συνεδρίασης να τον οδηγήσουν πάνω από τις 800 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο όταν τις είχε διασπάσει καθοδικά.  

Οι συναλλαγές επέστρεψαν κοντά στα επίπεδα των 112 εκατ. Ευρώ μετά την μικρή υποχώρηση που παρουσίασαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Το 70% των συνολικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν από 14 μετοχές. Να σημειωθεί ότι σήμερα έκλεισαν οι σειρές Δεκεμβρίου στην τριπλή λήξη παραγώγων (triple witch) και επηρέασαν κάπως το τέλος της συνεδρίασης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 800,06 μονάδες με άνοδο 1,17%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 78 έκλεισαν ανοδικά και οι 27 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) διαμορφώθηκε στις 1.915,11 μονάδες και ο δείκτης FTSE Mid Cap στις 1093,55 μονάδες. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι δείκτες Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (3,58%), Τρόφιμα-Ποτά (2,4%), Τεχνολογία 92,13%)  και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Εμπορίου (-1,64%), Πρώτες Ύλες (-0,96%).

Ήπια διόρθωση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Το αρνητικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών (να θυμίσουμε ότι κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά) λόγω του «τετραπλού κλεισίματος παραγώγων Δεκεμβρίου» φαίνεται ότι επηρέασαν και τις ευρωπαϊκές αγορές.




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης