Φορολογικά μέτρα για το 2010 προαναγγέλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου - Ελλειμα στο 12,5% του ΑΕΠ το 2009

Οικονομικές Ειδήσεις

21 Οκτώβριος 2009
Τη δέσμευση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει από το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές και όχι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Taxheaven.gr

Φορολογικά μέτρα για το 2010 προαναγγέλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Τη δέσμευση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει από το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα περιέχει διαρθρωτικές αλλαγές και όχι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν φορολογικά μέτρα, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις. Δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση και ανέφερε ότι το έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 12,5%.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου: "Τρεις είναι οι λόγοι για την αύξηση του ελλείμματος:

    * 1. Η μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο -1,5% φέτος, σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση.
    * 2. Τα χαμηλότερα έσοδα και οι υπέρογκες δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης.
    * 3. Η μη σωστή καταγραφή των δαπανών στα στατιστικά στοιχεία".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις δεσμεύσεις της για το πακέτο μέτρων τόνωσης της αγοράς, ύψους έως 3 δισ. ευρώ, παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν. Είπε, επίσης, ότι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου θα στείλει ενημερωτικό σημείωμα για τα μέτρα τα οποία θα πάρει η κυβέρνηση το 2010.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι δέχτηκε εντολή από τον πρωθυπουργό για σαρωτική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιέχει και την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας.

Όσον αφορά στην αμφισβήτηση των ελληνικών στοιχείων από την Κομισιόν και το Eurogroup δήλωσε: "Η στατιστική υπηρεσία μέχρι τώρα δεν ήταν ανεξάρτητη. Στους επόμενους δύο μήνες θα καταθέσουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ".


"Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μεγάλη προσαρμογή που μας ζητείται δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ριζική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού και συνεπώς την συγκράτηση των δαπανών" τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Ο πρωθυπουργός μου έδωσε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσω προς αυτή την κατεύθυνση και να συγκρατήσω τις δαπάνες των υπουργείων χωρίς να διακινδυνέψω βασικές προτεραιότητες όπως η Υγεία και η Παιδεία. Την ίδια στιγμή ωστόσο, από την πλευρά των εσόδων, η προσαρμογή αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη ριζαική αναδιάρθωση του φορολογικού συστήματος και του τρόπου που λειτουργεί. Ο νέος νόμος θα μπει σε εφαρμογή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010. Αυτός ο νόμος, δεν θα αλλάξει μόνο τον τρόπο που φορολογούνται τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις και η ακίνητη περιουσία αλλά θα περιορίζει και τη φοροδιαφυγή".

Χθες το βράδυ, ο υπουργός οικονομικών έγινε αποδέκτης των σκληρών επικρίσεων του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει στην Ε.Ε. η Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις αναθεωρήσεις επί αναθεωρήσεων, τους τελευταίους μήνες, των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος και προειδοποίησε ότι η συνέχιση αυτής της πρακτικής δεν θα γίνει ανεκτή. "Το παιχνίδι τελείωσε", υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.