Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ντόμινο «λουκέτων» στη Θεσσαλονίκη

21 Οκτώβριου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ντόμινο «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που «ακροβατούν» στην «κόψη του ξυραφιού», επιχειρώντας να διατηρήσουν την επαπειλούμενη, λόγω της κρίσης, εύθραυστη βιωσιμότητά τους φοβάται το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, από πιθανή γενίκευση της, πρωτοφανούς στα ελληνικά δεδομένα, σφράγισης μεταχρονολογημένων επιταγών, πριν από τη λήξη τους.
Ντόμινο «λουκέτων» στη Θεσσαλονίκη

Δύο τράπεζες σφράγισαν τις επιταγές όταν μεγάλη εταιρεία αιτήθηκε υπαγωγή στο άρθρο 99, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση

Ντόμινο «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που «ακροβατούν» στην «κόψη του ξυραφιού», επιχειρώντας να διατηρήσουν την επαπειλούμενη, λόγω της κρίσης, εύθραυστη βιωσιμότητά τους φοβάται το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, από πιθανή γενίκευση της, πρωτοφανούς στα ελληνικά δεδομένα, σφράγισης μεταχρονολογημένων επιταγών, πριν από τη λήξη τους.

Τον «Ασκό του Αιόλου» άνοιξαν δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση, όταν μεγάλη εταιρεία - μέλος του ΕΒΕΘ, προσπάθησε να αξιοποιήσει νομοθετική ρύθμιση στο νέο πτωχευτικό κώδικα, αιτούμενη υπαγωγή στο άρθρο 99 και στις ευεργετικές της διατάξεις, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που φέρεται να έχει δίκτυο με τουλάχιστον 20 καταστήματα και πληθώρα εργαζομένων, κατάθεσε το σχετικό αίτημα και έλαβε και προσωρινή διαταγή μέχρι να συζητηθεί το θέμα της στο πτωχευτικό δικαστήριο (το οποίο, βάσει του διαδικαστικού ορίζει μεσολαβητή, ο οποίος έχει στη διάθεσή του χρονικό διάστημα 2-3 μηνών για να επιτύχει συμβιβασμό με τους πιστωτές), αλλά δεν πρόλαβε να προχωρήσει τη διαδικασία.

Νομοθεσία
Τα τραπεζικά ιδρύματα, που είχαν στα χέρια τους μεταχρονολογημένες επιταγές του οφειλέτη, «πατώντας» σε σχετική νομοθεσία του 1933 που τους καλύπτει τυπικά, προχώρησαν στο σφράγισμά τους πριν να λήξουν, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις τάξεις του ΕΒΕΘ αφενός για το πρωτοφανές της ενέργειας και αφετέρου για το χρόνο, αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον κρίσης μέσα στο οποίο εκδηλώθηκε.

Πέραν αυτών, γίνεται λόγος και για καταχρηστική απόφαση, διότι η σχετική νομοθεσία, όπως επισημαίνεται, προβλέπει ασφαλιστικές δικλίδες προς τους πιστωτές. «Θα μπορούσαν να αφήσουν τη διαδικασία να εξελιχθεί και στο τέλος της να μη συμφωνήσουν, ή εάν εκδιδόταν επικυρωτική απόφαση και έκριναν ότι θίγει τα συμφέροντά της, να ζητήσουν τότε την ακύρωσή τους, όπως προβλέπεται», είπε στην «Η» πηγή που γνωρίζει λεπτομερείς πτυχές της υπόθεσης.

Διευκρίνισε δε, ότι «με το σφράγισμα των μεταχρονολογημένων επιταγών πριν από τη λήξη τους, οι πιστώτριες τράπεζες κάνουν διπλή ζημιά. Κι αυτό γιατί θίγουν ανεπανόρθωτα την άυλη αξία της φήμης της οφειλέτιδας και ταυτόχρονα δημιουργούν πρόβλημα στις επιχειρήσεις που παραχώρησαν τις μεταχρονολογημένες επιταγές, αφού τίθενται στη λίστα του Τειρεσία και δεν μπορούν να δανειοδοτούνται εφεξής».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης